Lótartónak lenni hurrikán idején…

A Harvey Texason, az Irma a Karib-tengeri térségen és Floridán söpört végig, mindenütt romokat és áradásokat hagyva maguk után. Olyan természeti katasztrófák ezek, amikor nem csak az emberek, de a lovak is segítségre szorulnak.

.

A Harvey és az Irma hurrikánok gyakorlatilag az Egyesült Államok két legnagyobb lópopulációját mosták el. Texasban ugyanis körülbelül egymillió, Floridában félmillió ló él.

Hogy mit tehetnek ilyenkor a veszélyeztetett területeken élő lótartók, és hogy milyen problémákkal küzdenek, milyen jellegű gondoskodásra szorulnak az árvízből kimentett lovak? Ennek jártam most utána.

Patacipő helyett nyúlcipő

A menekülés, tehát az evakuálás megoldás lehet, ha az ember még időben kapcsol, és persze ha van megfelelő szállítókapacitása az állatállomány elszállítására. De általában mire biztossá válik, hogy tényleg nagy a baj, az autópályák tömve vannak, a benzinkutak kifogytak az üzemanyagból, tehát nem nagyon marad lehetőség a menekülésre.

Az aktuális hírek és figyelmeztetések közlése mellett a helyi sajtóban természetesen folyamatosan téma volt, hogy mi ilyenkor a teendő, mit tehetnek az érintett területek lakói, hogy átvészeljék a katasztrófát. Ez alól a lovas média sem volt kivétel: az angol nyelvű lovas portálok az utóbbi hetekben rendszeresen közöltek cikkeket evakuálási és egyéb tippekkel, melyek nagyon hasznosak lehetnek a lótartóknak egy ilyen katasztrófahelyzetben.

Mindenki az óvóhelyre

A hurrikánok tombolása idején a lovakat a levegőben repkedő szemét és törmelék, utána pedig az árvíz veszélyeztette. Lovak és lótartók persze megfelelően biztonságos létesítményekben is meghúzhatnák magukat, azonban a 2-300 km/órás széllökéseket bizony nem minden épület vészeli át sértetlenül, és az áradások sem teszik egyszerűbbé a helyzetet.

A lótartók, ha tehették, az árvizek elől magasabb területeken fekvő, biztonságos létesítményekbe vitték a lovakat. De voltak, akik a saját házukban szállásolták el őket a hurrikán tombolása idején, ha ez volt az egyetlen biztonságos, rendelkezésükre álló megoldás. (18-32 órás időtartamról volt szó körülbelül.) Az öntött beton épületek és helyiségek voltak alkalmasak erre a célra – természetesen az ablakok bedeszkázása után.

Az utolsó remény: az ösztön

Hasonló természeti katasztrófák idején azonban mindig vannak azonban lótartók, akik kénytelenek hátrahagyni a házukat és állataikat, ösztöneikre bízva őket. Ilyenkor jellemzően kihelyeznek nagyobb mennyiségű takarmányt és vizet az állatok számára és lehetővé teszik, hogy a lovak, ha úgy adódik, kitörhessenek a karámból, istállóból, legelőről és elmenekülhessenek.

A lótartók igyekeznek ilyenkor lovaikat egyszerűen azonosíthatóvá tenni, és feltüntetni a telefonszámukat:

  • a lovak patáján festékkel
  • a lovak oldalán tartós állatjelölő festékkel vagy nyírógéppel
  • a lovak sörényébe font bilétákkal

Árvíz után…

Az árvíz nem egyszerűen csak sok víz. Az árvíz mindent visz a szennyvíztől kezdve a vegyszereken át a romba dőlt épületek törmelékéig. Az árvízből kimentett lovak ezért nem csak egyszerűen kimerültek, éhesek és szomjasak, de gyakran szorulnak állatorvosi ellátásra, mert:

  • kihűltek / lázasak
  • ki vannak száradva
  • légúti fertőzésük vagy tüdőgyulladásuk van
  • szemgyulladásuk van
  • a stressz miatt kólikáznak
  • megsérültek a víz sodorta tárgyaktól, belegabalyodtak vagy beleléptek valamibe, stb.

Az árvizekből kimentett lovak erősen szennyezett vízben álltak, mozogtak órákig vagy napokig, netán épp úsztak az életükért. Ez az erősen szennyezett víz pedig elmossa és tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét, emiatt a vízből való kimentésük után mintegy 48 órával gyakran csúnya és fájdalmas bőrelváltozás jelentkezik sok hurrikántúlélő lónál, ami szerencsére a megfelelő kezeléssel általában gyógyítható.

És bár a hétköznapokban jó dolog a pataáztatás, az árvizekben az életükért küzdő lovak patái extrém módon felpuhulnak, ezért sokkal könnyebben megsérülnek, ha valamilyen kemény, éles tárgyra, magyarán törmelékre lépnek, amiből ugyebár egy hurrikán után akad bőven.

A patasérülések mellett minden egyéb sérülést különös gonddal kell ellátni ilyenkor, még a legapróbbakat is, mert a szennyezett víz miatt rendkívül súlyos fertőzések alakulhatnak ki.

Összefogás a hurrikánok patás áldozataiért

Az összefogás szerencsére hatalmas, sok helyen állatorvosok önkéntesként, társadalmi munkában kezelik az állatokat szintén önkéntes segítők közreműködésével, a lakosságtól pedig rengeteg adomány érkezik az állatok ellátására.

A lótartókra pedig rengeteg munka vár, mielőtt ott folytathatnák életüket, ahol a hurrikánok előtt abbahagyták…

Forrás: Paulickreport, Huffingtonpost
Fotó: Aikenstandard

Kapcsolódó írásaim:

Lovak a lexikonban >>

Világszínvonalú állatorvosi ellátás jár az olimpiai lovaknak >>

Segítő támogatás a beteg lovaknak >>