Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 1.

emesztorendszer250A középiskolás biológiatanárom azt mondta, minden élőlény a saját emésztőrendszere köré szerveződik. És bár jót nevettünk rajta, tény, hogy így van. Tehát a ló is a saját emésztőrendszere köré szerveződik. És amilyen bonyolult teremtmény a ló, épp olyan bonyolult az emésztőrendszere is. Érdemes vetned rá egy pillantást közelebbről is. Nyugi, nem lesz semmi vér, sem elborzasztó kép, de garantálom, hogy ezentúl másképp fogsz nézni lovadra.

Egy különleges utazásra invitállak tehát: soha nem látott módon fedezzük fel a ló emésztőrendszerét. De ahogy már ezt megszokhattad itt a Racionál Horsemanship Horszmensipen: mindezt érthetően, emészthetően, szórakoztatóan.

emesztorendszerOG

TAnita Lovasboltja

A legtöbb lótartó így ismerkedik a ló emésztőrendszerével:

Fotó: Horses Inside Out
Fotó: Horses Inside Out

Vagy a másik oldalról:

Fotó: Horses Inside Out
Fotó: Horses Inside Out

Ha ezt a két ábrát ismered, akkor már van egy általános, sablonos képed a ló emésztőrendszeréről. Már ennyiből is látszik, hogy elég összetett és bonyolult dologról van szó, viszont még mindig nagyon nehéz elképzelni, hogyan is helyezkedik el ez az egész a ló hasüregében.

Hiszen míg egy átlagos felnőtt ló két méter hosszú sincs, az emésztőrendszere körülbelül 30 méter hosszúságú:

  • a nyelőcső 1,2 – 1,5 m
  • 8-15 literes a gyomor (tehát akkora, mint egy átlagos vizesvödör!)
  • a vékonybél 21 méter hosszú és kb. 60 liter űrtartalmú
  • a vakbél 1,2 – 1,5 méter hosszú, 30-50 liter befogadására képes
  • a tágremese 3-3,5 méter hosszú, 75 liter űrtartalmú
  • a szűkremese 3-3,5 méter hosszú, és kb. 20 liter űrtartalmú
  • végbél 20-30 cm

Mindösszesen tehát: körülbelül 30 méter és több mint 200 liter.

Fontos: forrásonként tapasztalhatóak eltérések a megadott hosszok és térfogatok között, hiszen az “átlagos felnőtt ló” is elég tág fogalom.

emesztes700

No de egyáltalán: hogyan fér el a lóban ennyi minden? A válasz: felfüggesztve, összehajtogatva, tele szűkületekkel-tágulatokkal, kanyarokkal, görbületekkel. A modern technikának hála ezt térben is meg tudjuk nézni. Az “aha” élmény garantált még akkor is, ha képeken már láttad a ló emésztőrendszerét:

Mivel a ló bélrendszerének rögzítése csapnivaló, tehát egy jelentős része nincs felfüggesztve, bizony az egyes bélszakaszok elmozdulhatnak:

Vagy megcsavarodhatnak:

Akkor pedig nyakig vagyunk a slamaszikában és már tárcsázhatjuk is az állatorvos telefonszámát. Ő ebből a hatalmas bélrendszerből a rektális vizsgálat során mindössze ekkora részt tud áttapintani:

De ez még nem minden! A mi csodálatos utazásunk a ló emésztőrendszerében ezzel még nem ért véget. Amerikai kutatók ugyanis egy élő, egészséges ló bélrendszerének belsejéről készítettel felvételeket működés közben. A kísérlet részleteit és az érdekes videót hamarosan megmutatom. 😉

Forrás:

  • The Royal (Dick) School of Veterinary Studies – Equine nutrition
  • Dr. Bába András: Kólika (Befektetés a lovad egészségébe, 2017.02.18.)

Kapcsolódó írásaim:

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Lószart mindenkinek! >>

Kólika kisokos >>

Overdose kólikája >>

Lovak a lexikonban >>