Vadlovak a porcelánboltban: a nagy mítoszrombolás

Egy cikknek indult, de végül egy egész cikksorozat kerekedett belőle: az elmúlt hónapokban itt a Racionál Horsemanshipen szép sorban előkerültek a leggyakoribb, a “természet”-tel, a “természetes”-sel és “a vadlovak”-kal kapcsolatos tévhitek és városi legendák, amelyeket gyakran emlegetnek és nyilvánvaló igazságnak tartanak lovasok és lótartók.

.

Mielőtt azonban végleg búcsút intenénk a vadlovak legendájának, ismételjük át még egyszer a legfontosabb tudnivalókat:

Fotó: Pixabay

Mi az a “természetes”?

A “természetes” az utóbbi években, sőt akár évtizedben igazi varázsszóvá lépett elő. Ha egészségről, és/vagy lóról van szó, mindenki a “természetes”-re törekszik. Egész irányzatok, szolgáltatók és szolgáltatások élnek meg csupán ebből az egy szóból.

Tovább a teljes cikkhez: Mi az a “természetes”? >>

Mi fán teremnek a vadlovak?

Przewalski vagy musztáng – egyre megy. A legtöbben minden lovat vadlóként említenek, amelyek szabadon, az emberi befolyástól kevésbé vagy egyáltalán nem érintve élnek. De tényleg minden szabadon flangáló ló vadló?

Tovább a teljes cikkhez: Mi fán teremnek a vadlovak? >>

.

Mennyi az annyi, avagy: mennyit mozognak a vadlovak?

Korábban már tisztáztuk, hogy nem minden ló vadló, amit eddig esetleg vadlóként emlegettél. Most pedig arról lesz szó, hogy sem a vad, sem a visszavadult lovak nem tekinthetők egyetlen homogén állománynak. Mert ahány élőhely és ahány lópopuláció, annyiféleképp élik az életüket.

Tovább a teljes cikkhez: Mennyi az annyi, avagy: mennyit mozognak a vadlovak? >>

A vadlovak patája

Ha már „a vadlovak” a téma, akkor nem maradhat ki egy nagyon fontos rész, mégpedig „a vadlovak patája” sem, amire oly gyakran hivatkoznak lovas körökben.

Tovább a teljes cikkhez: A vadlovak patája >>

.

A vadlovak egészsége

Neked mi jut eszedbe, ha meghallod azt, hogy „a vadlovak”? A legtöbbeknek idilli, végtelen zöld mezők jelennek meg lelki szemeik előtt, ahol boldog, csillogó szőrű lovak vágtatnak lobogó sörénnyel bele a naplementébe. Ennél azonban árnyaltabb a kép, hiszen „a vadlovak” élete sem fenékig tejfel… Nézzük, hogyan szolgál a kedves egészségük!

Tovább a teljes cikkhez: A vadlovak egészsége >>

Az egészséges pata a természet ajándéka?

„A vadlovak patájára” lovas körökben sokan és gyakran hivatkoznak az egészséges és tökéletes pata szinonimájaként. Hiszen a természet alkotta és tartja karban az ember helyett. De vajon valóban a természet a pata legjobb karbantartója? Tényleg egészségesebb lábakon élnek a vad és visszavadult lovak, mint háziasított társaik?

Tovább a teljes cikkhez: Az egészséges pata a természet ajándéka? >>

Patkó: a modern lósors átka?

Emberemlékezet óta patkoljuk a lovakat. De miért? Szükséges egyáltalán a patkó? Manapság egyre többen hangoztatják azt, hogy a patkó csak a modern kor átka, a csúnya, pénzéhes cégek és patkolókovácsok biznisze a lovak kárára. És hogy a lovaknak nincs szükségük patkóra, hiszen ha lenne, eleve azzal születnének. De vajon mi az igazság?

Tovább a teljes cikkhez: Patkó: a modern lósors átka? >>

A földet evő bölcs lovak legendája

Számos, a „természetet”, a lovak „természetes” életmódját és „a vadlovakat” övező tévhitről hullott le a lepel az elmúlt időszakban itt a Racionál Horsemanshipen. Utolsóként egy olyan városi legenda maradt, amit még ma is gyakran említenek tényként a lótartók: ez pedig a földet evő bölcs lovak legendája.

Tovább a teljes cikkhez: A földet evő bölcs lovak legendája >>

Nem egyszerűen fekete és fehér

A szabadon élő lovak élete sem fenékig tejfel, a szabadságért gyakran igen nagy árat fizetnek különféle egészségügyi problémák, küzdelmes és rövidebb élet formájában. És ugyanígy a háziasított lovak élete sem gondtalan: bizonyos viszontagságoktól, a túlélésért való küzdelemtől megkíméli őket az emberi gondoskodás, helyette viszont más problémákkal szembesülnek. A természet korántsem annyira idilli hely, mint amit a monitor előtt ülve elképzelünk, és az ember teremtette környezetben is sokszor van szükség kompromisszumokra.

Ne dőlj be tehát a természetet, a természetest és a vadlovakat mint egyetlen ideális megoldást példaként állítóknak, hanem mindig vedd elő a józan paraszti eszedet. Ha pedig bizonytalan vagy, kérj bátran segítséget állatorvosodtól, patkolókovácsodtól.

TAnita Lovasboltja

Kapcsolódó írásaim:

Lótartás >>

Lóegészség >>