Lovaim és a szénahordó

Gyengéim a szénaetetők. Egyrészt mert rettentő praktikusak, másrészt pedig mert olyan érdekesek és kreatívan sokfélék. Régóta vágytam már a szénahálók mellett egy hordóból készített etetőre. És végre ez is megvalósult.

.

Mint ahogy arról már volt szó, lovaim már évek óta szénahálóból kapják a szálast, leginkább azért, mert Romeo egyébként félelmetes sebességgel termeli be a takarmányt. Ennyi idő alatt kiderült, hogy bár a szénaháló megtöltése macerás, számos előnye van. (Vannak persze a megtöltésére is jó trükkök, itt be is mutattam párat, de ismerjük el: sokkal macerásabb, mint egy villa szénát beszórni a lovak elé.)

De maradjunk az előnyöknél! Az első mindjárt, hogy a ló lassabban eszik, ami igencsak kedvező az egészségének. Ebből adódóan az evés tovább tart, ami nem hátrány, különösen, ha az ember lánya nem rendelkezik tágas, fűben gazdag legelőkkel. És a szénahálónak köszönhetően a pazarlás is megszűnt.

Persze mint mindennek, a szénahálónak is vannak hátrányai: a ló rágásmechanizmusa a legeléskor megfigyelhető pozícióban működik a legtökéletesebben, a szénaháló viszont jó esetben nem a földön van… (Bár mivel láttam már erre is példát, egyszer kitérek majd arra is, miért nem praktikus és miért nem egészséges a ló elé a földre ledobni a szénahálót.)

Míg kezdetben még a lovasboltban szereztem be a szénahálókat, két éve elkészítettem egy saját kollekciót, azok a hálók máig kifogástalanul szuperálnak, így bátran kijelenthetem, hogy jó befektetés volt.

TAnita Lovasboltja

De a kisördög csak nem hagyott nyugodni, hiszen annyi jópofa szénaetetőt láttam már. Miért ne próbálhatnánk ki egyet? Miért ne készíthetnék egy szénaetetőt például műanyag hordóból? A neten jó néhány ötletes példát láttam már rá.

Szerencsére épp akadt egy kihasználatlan műanyag hordónk, ami kipucolva és némi átalakítással hamar szénaetetővé avanzsált. A művelethez mindössze egy dekopírfűrészre és némi csiszolópapírra volt szükség. (Ezúton is hatalmas köszönet illeti Apukámat a kivitelezésért. 🙂 )

Az üres szénahordó az első bevetés előtt
Az üres szénahordó az első bevetés előtt

Kezdetben magam sem voltam biztos a projekt sikerében, de hát próba cseresznye.

Először megtömtem a hordót szénával, majd beletettem Romeo nagy szénahálójába, úgy akasztottam fel. Nos, nem arattam osztatlan sikert, tehát Romeo legszívesebben azonnal hívta volna az állatvédőket, úgyhogy egy idő múlva kivettem a hordót a szénahálóból és fellógattam csak úgy magában. Legnagyobb csalódottságomra reggelre még jócskán maradt benne széna. Másnap a hálóval már meg sem próbálkoztam, csak a hordó került a lovak elé. De ekkor is csak széna felét ették ki belőle.

A megtöltött szénahordó
A megtöltött szénahordó

Végül harmadnap már arra lettem figyelmes, hogy a hordó kong az ürességtől. (Nyugi, kaptak mellé szénát hálóból, ahogy szokták. 🙂 ) És azóta minden probléma nélkül kiürítik. Tehát: csak gyakorlás kérdése volt az egész.

Persze nem árt odafigyelni, hiszen ha csak a rövidebb, puha szálú szénát tenném bele, nem biztos, hogy ki tudnák húzni belőle mindet. De ha szépen rétegezve hosszabb szálú széna is kerül a hordóba, ügyesen kieszik belőle.

Romeo és a szénahordó
Romeo és a szénahordó

Az is hamar kiderült, hogy érdemes a hordót oldalra is rögzíteni, hogy a lovak ne a falat döngessék vele, mert az esetleg negatív hatással lehet a lótartó idegállapotára. Persze ha fel tudod úgy függeszteni, hogy semmihez nem ér hozzá, ez a probléma is meg van oldva.

Emellett az élelmesebb lovak hamar rájönnek, hogy a hordó tetején, a betöltő nyíláson át is hozzájutnak a szénához. Ennek kiküszöbölésére a széna tetejére ráteszek egy jó maréknyi szalmát, így Romeo már nem nyúl bele fentről a hordóba. Ha zárható, tehát fedéllel rendelkező hordót használsz fel, akkor ezzel az aprósággal sem kell foglalkoznod.

Összességében a szénahordó tesztje:

Praktikum faktor

Egy műanyag hordó:

  • nem drága mulatság, hiszen szinte minden nagyobb háztartásban, gazdaságban, lótartó helyen van belőle elfekvőben.
  • könnyen megmunkálható
  • strapabíró

Wellness faktor

Sokkal könnyebb megtölteni, mint a szénahálót.

Kockázatok és mellékhatások

  • A lovaknak bele kell jönniük a használatába.
  • A felfüggesztést úgy kell megoldani, hogy a ló lába semmiképp se szorulhasson bele a hordóba.
  • Ha a felfüggesztett hordó hozzáverődik valamihez, érdemes oldalirányba is rögzíteni, hogy ne döngessék a lovak.
  • Érdemes a betöltő nyílást lefedni, hogy ne nyúljanak bele a lovak.

Kapcsolódó írásaim:

Még egy kis szénaszálhasogatás >>

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

A szénaháló jó barátod >>

Így készül a szénaháló >>

A szénaháló megtöltése nem ördöngösség! >>