Lóegészség – lótartás best of: a sorozatokról szólt 2019

A szilveszter a visszatekintés, a számadás ideje. Nézzük, hogyan telt 2019. itt, a Racionál Horsemanshipen, és lássuk, mire számíthatsz 2020-ban!

.

Idén 48 új cikk jelent meg az oldalon, a legtöbb az idei öt terjedelmes sorozat egyikének részeként. Így 2019 végén a Racionál Horsemanship immár 226 cikket jegyez.

Januárban és februárban folytatódott a még 2018-ban útnak indított Vissza az alapokhoz cikksorozat:

Nyolc résszel zárt a Vissza az alapokhoz cikksorozat

A cél az volt, hogy hétköznapi lógyógyászati kezeléseket, eljárásokat járjunk körbe, és eloszlassuk az ezeket övező rengeteg kérdőjelet, tévhitet, fals információt és városi legendát. Hiszen csak megfelelő információ birtokában vagy képes arra, hogy felelős döntéseket hozhass lovad egészségével kapcsolatban.

Tovább a teljes cikkre: Nyolc résszel zárt a Vissza az alapokhoz cikksorozat >>

Áprilistól júniusig párhuzamosan futott két sorozat. Dr. Varga Bettina a németországi lógyógyászat mindennapos rutinjába, valamint a német lótartási kultúrába adott betekintést:

Egy lovas állatorvos mindennapjai Németországban

A leghűségesebb Racionál Horsemanship Horszmensip olvasók már kaphattak egy kis áttekintést arról, milyen Ausztráliában lovat tartani, dr. Apáti-Nagy Glória pedig betekintést adott abba, milyen lovas állatorvosként dolgozni Anglia egyik legnagyobb lókórházában. Most pedig dr. Varga Bettina Németországba kalauzol el minket.

Tovább a teljes cikkre: Egy lovas állatorvos mindennapjai Németországban >>

Igazi, különleges csemege volt a kólika történelmét régi hírek, cikkek segítségével körbejáró sorozat:

Kólikatörténelem: a huszárló is kólikázott

Az elmúlt időszakban téren és időn át térképeztük fel a kólika történelmét és dőltek meg sorra olyan tévhitek, miszerint a huszárló nem kólikázott és úgy egyébként is, „régen”, illetve „nagyapáink idején” messze elkerülte a lovakat az ilyesmi.

Tovább a teljes cikkre: Kólikatörténelem: a huszárló is kólikázott >>

Kicsit kilóg a sorból, hiszen nem sorozat, de igen nagy figyelmet kapott a Nagy szénapellet-teszt:

A nagy szénapellet-teszt: mi van lovad szénapelletében?

Az utóbbi években, amióta Terina szénapelletet eszik, jó néhány gyártó termékét kipróbáltuk már. És bár egy rendkívül egyszerű termékről van szó (darált és összepréselt széna), azt tapasztaltam, hogy nem egyszerű elérhető áron jó minőségű szénapelletet vásárolni. Ezúttal számszerűen is megmutatom, mekkora különbségek lehetnek az egyes termékek között.

Tovább a teljes cikkre: A nagy szénapellet-teszt: mi van lovad szénapelletében? >>

Júliusban a klímaváltozás kapcsán boncolgattam rendkívül aktuális, és mindannyiunk jövőjét markánsan befolyásoló kérdéseket:

Fenntartható lótartás?

Bár hazánk földrajzilag kifejezetten szerencsés elhelyezkedésű, és az időjárási szélsőségek nagyrészt elkerülnek minket, sok lótartó már most is saját, illetve lova bőrén érzi a klímaváltozás hatásait. De vajon mi vár ránk a jövőben? Milyen kihívásokkal kell majd szembenéznünk és megküzdenünk lótartóként a klímaváltozás miatt?

Tovább a teljes cikkre: Fenntartható lótartás? >>

Szintén ebben a hónapban jelent meg a Biofarmer Lótakarmányozási Napok beharangozója. Ekkor még nem sejtettem, hogy a rendezvény egy maratoni hosszúságú cikksorozat megírására késztet majd – igaz erre még várni kellett egy kicsit…

Augusztusban egy régi tételt húzhattam ki teendőim listájáról, amikor górcső alá vettem a fokhagyma vélt, illetve valós hatásait:

Lovad és a csodálatos fokhagyma: vélt vagy valós hatékonyság?

A fokhagyma igazi csodafegyver, mondhatni aduász a lótartók fegyvertárában: kételkedés nélkül ajánlják és etetik legfőképp légúti problémák esetében, a rovarok elriasztására, sőt, van, aki féreghajtó hatást remél tőle. Aggály fel sem merül, hiszen a fokhagyma természetes, akkor pedig biztonságos, hatékony és jó – gondolhatjuk. De valóban így van ez?

Tovább a teljes cikkre: Lovad és a csodálatos fokhagyma: vélt vagy valós hatékonyság? >>

Szeptemberben indult és egészen novemberig kitartott a Biofarmer Lótakarmányozási Napokon szerzett lendület egy tényleg nagy lélegzetű cikksorozat formájában, ami lerombolt néhány, magát makacsul tartó mítoszt, és rendkívül népszerű volt a lovasok, lótartók körében:

Think quality: a lótakarmányozás alapja a minőség

Két előadó, két nap, 16 órányi előadás, aminek az eredménye 16 cikk lett.  Ebből 12 olyan cikk, amit azonnal hasznosíthatsz lovad takarmányozásában, bennük megdöntött tévhitek és sok-sok átgondolnivaló. Összegzéssel búcsúzik a lótakarmányozási cikksorozat.

Tovább a teljes cikkre: Think quality: a lótakarmányozás alapja a minőség >>

A december ismét a történelem jegyében indult, mégpedig a fertőző kevésvérűséget jártam körül régi levéltári anyagok segítségével:

Történelmi kalandozás a fertőző kevésvérűség nyomában

Sosem jó hír, ha a fertőző kevésvérűségről és a kapcsolódó állategészségügyi intézkedésekről hall a lótartó – és nem volt ez másként 100 évvel ezelőtt sem. A betegséget és az ellene való védekezést már akkor is igen komolyan vették. 1921-1960 közötti levéltári anyagok közül válogattam.

Tovább a teljes cikkre: Történelmi kalandozás a fertőző kevésvérűség nyomában >>

Azt már most elárulhatom, hogy az új év is egy sorozattal veszi majd kezdetét, amelyben a lovak sebkezeléséről lesz szó, köszönhetően annak, hogy dr. Szeghő Zsolt meghívására októberben részt vehettem az Észak-Magyarországi Lóambulanciánál megrendezett VetPD kurzuson, aminek pont ez volt a témája. És bár rövid összefoglalót terveztem, végül hat cikk lett belőle.

Ez a sok fantasztikus – és reményeim szerint hasznos – olvasnivaló természetesen nem jöhetett volna létre segítség nélkül: idén is számos cikk lektoráláson esett át megjelenés előtt.

Köszönöm a segítséget dr. Horti Klárának, dr. Joó Kingának és dr. Korbacska-Kutasi Orsolyának.

És természetesen köszönöm azon kedves állatorvos ismerőseim segítségét is, akik felvetéseikkel, témajavaslataikkal, ötleteikkel és véleményükkel segítették munkámat.

Köszönöm a támogatást:

TAnita Lovasboltja

Köszönöm, hogy idén is a Racionál Horsemanshipet olvastad.
Várlak vissza sok szeretettel 2020-ban is.

A korábbi évek válogatásai: