Lovad és a csodálatos fokhagyma: vélt vagy valós hatékonyság?

A fokhagyma igazi csodafegyver, mondhatni aduász a lótartók fegyvertárában: kételkedés nélkül ajánlják és etetik legfőképp légúti problémák esetében, a rovarok elriasztására, sőt, van, aki féreghajtó hatást remél tőle. Aggály fel sem merül, hiszen a fokhagyma természetes, akkor pedig biztonságos, hatékony és jó – gondolhatjuk. De valóban így van ez?

.

A fokhagymát szerte a világon évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra – és a lovak takarmányozásában való alkalmazása sem magyar specialitás. A takarmánykiegészítők piacán is jelentős helyet foglalnak el a különféle fokhagymatartalmú készítmények – por, granulátum, pehely, olaj és az utóbbi években már nyalósó formájában is.

Ezt kell tudnod a fokhagymáról

A fokhagyma igen gazdag szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát adják. Ebből a legismertebb és talán a legfontosabb az allilcisztein-szulfoxid (más néven alliin), aminek baktérium- és vírusölő hatása is van, amit Louis Pasteur már 1858-ban leírt.

A fokhagyma Marton Zsófia Lóherba c. könyve szerint többek között rovarriasztó, vérkeringést és emésztést javító hatással rendelkezik, köhögés, légúti betegségek, influenza, fertőzések esetében segíthet, féregűző keverék alkotója.

A lovasok rendkívül gyakran etetik rovarriasztó hatása miatt – ki kisebb, ki nagyobb mennyiségben.

A fokhagyma és a vérszegénység

A helyzet azonban az, hogy a fokhagyma rovarriasztó hatását tudományos kutatással ezen cikk megjelenéséig még nem vizsgálták és nem bizonyították lovak esetében. Azt viszont azt több kutatás is igazolta, hogy a fokhagyma károsíthatja lovad vérképét és akár vérszegénységet is okozhat.

A fokhagyma és más hagymafélék ugyanis tartalmaznak egy toxint, az n-propil diszulfidot, ami komoly gondok okozója lehet, ugyanis egy enzimhiányos állapot alakul ki hatására a szervezetben, amely a vörösvérsejtek képződésében okozhat problémát, így közvetve vérszegénységet eredményezhet.

Ez nem feltétlenül jár árulkodó jelekkel, a tünetek lehetnek kedvetlenség, csökkent állóképesség, csökkent ellenállóképesség a betegségekkel szemben, és ezek értelemszerűen jobban sújtják a nagyobb megterhelésnek kitett sport- és versenylovakat, mint a lazulós hobbilovakat.

Fokhagymából mennyi a túl sok?

Az n-propil diszulfid káros mennyisége pontosan egyelőre nem ismert.

Az Equine Internal Medicine lóbelgyógyászati tankönyv szerint a vérkép változása már négy nap fokhagymafogyasztás után jelentkezik és öt héttel a fokhagyma etetésének felfüggesztése utána áll vissza.

Egy tanulmány (Pearson, 2005) szerint a 200 gramm szárított fokhagymával etetett lovaknál Heinz-testes vérszegénység alakult ki. A kísérlet során a vizsgált lovak 71 napon át kaptak fokhagymát. Persze napi 200 gramm esetleg még ijesztően soknak hangzik, és a kísérlet sem épp nagy létszámmal történt.

Egy 2019 januárjában publikált tanulmány szerint mindössze napi 16 gramm fokhagyma 83 napon keresztül való etetése már megváltoztatta a lovak vérképét. A kutatás a fokhagyma a légúti egészségre, illetve a vérképre gyakorolt hatását egyaránt vizsgálta. Az alapfeltevés az volt, hogy segít légúti problémák esetén, csökkenti a légutakban lerakódó váladék mennyiségét, de rontja a hematológiai értékeket – ezt pedig az elvégzett vizsgálatok igazolták is. A lovak hemoglobin, hematokrit értékei és a vörösvérsejt-száma enyhe csökkenést mutatott. Az értékek a normál értéktartomány legalját súrolták, vagy az alá csökkentek – ez enyhe vérszegénységre utal -, míg a fokhagymát nem fogyasztó lovak esetében nem változtak.

Ebben a kutatásban is arra jutottak, hogy feltételezhető, hogy már kis mennyiségű fokhagyma hosszabb időn keresztül való etetése is károsan befolyásolhatja a vérképet és vérszegénységhez vezethet. A vizsgálatokban résztvevő lovak esetében a fehérvérsejtek száma is csökkent – a fehérvérsejtek száma ugye gyulladásos folyamatok esetében nő.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógynövények tradicionális felhasználása nem a pontos adagolásokon alapul, így a biztonságos használat nem automatikusan garantált.

Vérszegénység – megéri?

Épp ezért az amerikai irányelvek napi 7,5 gramm szárított fokhagyma (15 mg/ttkg) etetését tartják biztonságosnak egy átlagos felnőtt ló esetében. Sok állatorvos azonban még így is tart káros hatásától. A vérkép kísérletek során tapasztalt változásának ugyanis nem feltétlenül vannak jól látható klinikai tünetei, illetve a tünetek függhetnek az etetett a mennyiségtől, az etetés gyakoriságától és időtartamától, a ló méretétől, egészségi állapotától és munkaterhelésétől.

A hematológiai értékek és a hemoglobin csökkenése elsősorban a nagyobb megterhelésnek kitett lovak esetében okozhat problémát. Kisebb mennyiségű szárított fokhagyma etetése valószínűleg nem okoz problémát egy egészséges, könnyű munkát végző ló esetében.

Míg napi 7,5 gramm fokhagyma etetése valószínűleg biztonságos, és nem okoz nemkívánatos mellékhatást, érdemes elgondolkozni rajta, hogy vajon ettől a mennyiségtől milyen rovarriasztó hatást remélhetünk. (És akkor a fokhagymás nyalókákat és nyalósókat még csak nem is említettük…)

Egy humán kísérletben 1%-os hígítású fokhagymaolaj külső használata 97%-os rovarriasztó hatást mutatott. Ha tehát rovarriasztásról van szó, a fokhagyma ilyen formában történő felhasználása valószínűleg sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint az etetése.

Nem csak a ló nem kompatibilis a fokhagymával

A fokhagyma bizonyítottan Heinz-testes vérszegényéget okoz kutyákban, és a vörösvértestek oxidatív stressz okozta károsodását birkában.

Összegzés

A fokhagyma nem ellenség és nem is csodaszer. De mint minden takarmányozási, tartástechnológiai vagy lógyógyszati kérdés esetében, a fokhagyma etetésével kapcsolatban is mérlegelned kell:

  • Mi a cél?
  • Milyen hatást vársz a változtatástól?
  • Milyen nemkívánatos mellékhatással kell számolni?

Ha várhatóan a pozitív hatások vannak túlsúlyban, érdemes belevágni. Ha pedig belevágtál, folyamatosan elemezni kell az eredményeket, és szigorúan elválasztani a valóst a vélt (placebó) hatástól.

Lovad egészségével és takarmányozásával kapcsolatban mindig bátran kérd ki állatorvosod tanácsát.

FokhagymaZsurmák

  • Gyakran látom, hogy a lótartók arra panaszkodnak, hogy már szinte mindent kipróbáltak, de a rovarok fittyet hánynak a legkülönfélébb rovarriasztó készítményekre is. Ilyenkor rendre előbukkan a csodatévő (természetes, hatékony és olcsó) fokhagyma. De gondolj bele: ha a rovarok valóban olyan agresszívek, hogy a szemébe kacagnak a bevált és hatékony rovarriasztó szereknek is, majd pont egy kis fokhagyma lesz az, ami távol tartja őket lovadtól? A vámpírtámadás ellen esetleg hatékony lehet, de itt volt már szó róla, hogy az sem túl gyakori.
  • Gyakran látom, hogy a lótartók állítják, a fokhagymát fogyasztó ló fokhagymaszagú lesz, ez riasztja el a rovarokat. Nos, réges-régen én is etettem fokhagymát a lovaimmal. Elég jó szaglásom van, de egyik lovam sem lett fokhagymaszagú. Persze ki tudja, hogy az illatos lovú gazdik mekkora mennyiséget etettek fel kedvenceikkel…
  • A „természetes” nem feltétlenül jó és a „mesterséges” nem feltétlenül rossz. A „természetes” nem garancia arra, hogy valami hatékony és biztonságos. És a „mesterséges” készítmények között is vannak hatékonyabb és kevésbé hatékony termékek – bár ezeket legalább bevizsgálják. Kockázatok és mellékhatások pedig mindkét esetben vannak.
  • Vannak hasznos, és az átlagember számára kevésbé hasznosnak tűnő kutatások. Utóbbiak rendre kattintásvadász médiamegjelenései miatt egyre többen tekintenek maximális kételkedéssel mindenre, ami tudomány és terjednek egyre inkább a népi bölcsességek, városi legendák és társaik. De ez koránt sem jelenti azt, hogy a tudomány balgaság, és minden kutatás felesleges.

Lényeg a lényeg: mint oly sok esetben, itt is a józan paraszti ész a megoldás…

Köszönöm a lektorálást dr. Joó Kingának!

Forrás:

Fotók: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Vért vettek a lovamtól… >>

A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás >>

A ló bizalmának elnyerése vegán alapú holisztikus takarmányozással – egy tanfolyam margójára >>