A nagy szénapellet-teszt: mi van lovad szénapelletében?

Az utóbbi években, amióta Terina szénapelletet eszik, jó néhány gyártó termékét kipróbáltuk már. És bár egy rendkívül egyszerű termékről van szó (darált és összepréselt széna), azt tapasztaltam, hogy nem egyszerű elérhető áron jó minőségű szénapelletet vásárolni. Ezúttal számszerűen is megmutatom, mekkora különbségek lehetnek az egyes termékek között.

.

Jelenleg három különböző gyártó szénapellete van nálam készleten. A három termékből kettőt már körülbelül fél éve etetek, míg az egyikből most vásároltam először. És bár a mindennapos felhasználás során már van velük tapasztalatom, ezúttal egy olyan összehasonlítást végeztem el, amit tudatos vásárlóként és felelős lótartóként rendkívül fontos elvégezni.*

Érzékszervi vizsgálat

Íme a delikvensek – mindhárom termékből kimértem 100 grammot:

A B termék határozottan nagy szemekből áll, az A és a C pelletek ennél jóval kisebb szemcseméretűek, közülük is a C talán egy kicsivel kisebb. Az A termék ezen a teszten egy kis hátrányból indul, mert ebből egy régebben félretett tartalék adagot használtam fel (mivel a frisset már megetettem), míg a B és a C pelletek frissek. Alapvetően mindhárom friss termék esetében a szemcsék felülete egészségesen fényes szokott lenni. Az A és C pelleteknek átlagos illata van, a B termék illata rendkívül kellemes, kitűnik vele a többi közül.

A B termék igazi “tömör gyönyör”, a C talán kicsivel nagyobb térfogatú, az A pedig jelentősen nagyobb volumenű.

Mindhárom pellethez 100 ml langyos vizet töltöttem:

És állni hagytam kb. 20 percig:

TAnita Lovasboltja

Az A és a C termékek látványos térfogatváltozást mutatnak, míg a B pellet szolidabban ázik fel a vízben. Véleményem és tapasztalataim szerint érdemes ezt a terméket etetés előtt korábban beáztatni, több időt hagyni neki, hogy megszívja magát vízzel.*

Az etetésre készre feláztatott pelletek közül az A és a C hasonló textúrájú masszát ad, láthatóak bennük a kis szénaszálacskák, a B termék viszont sokkal pépesebb:

Az érzékszervi vizsgálat része a kóstolás is, de én ezt a feladatot átengedtem főkóstolónknak, Terinának, és úgy tapasztaltam, hogy a B terméket jobban szereti, mint a másik kettőt.*

Beltartalmi értékek

Nem beszélhetnénk objektív összehasonlításról számok nélkül, nézzük tehát a beltartalmi értékeket. Ezek közül esetünkben a legfontosabbak a nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost és a nyershamu. A termékek címkéin a következő beltartalmi értékek voltak feltüntetve:

A pirossal jelzett adatok a termékek csomagolásán nem szerepeltek. A hiányos adatsor tudatos lótartók esetében már egészséges gyanakvásra adhat okot.
A pirossal jelzett adatok a termékek csomagolásán nem szerepeltek. A hiányos adatsor tudatos lótartók esetében már egészséges gyanakvásra adhat okot.

A jobb átláthatóság kedvéért diagramokat készítettem az adatokból:

Mivel az eltérések avatatlan szem számára nem elég sokatmondóak, dr. Kutasi Orsolya segítségét és véleményét kértem. Annak érdekében, hogy a teszt objektív legyen, szakértőnknek kizárólag a címkéken feltüntetett beltartalmi értékeket tartalmazó táblázatot küldtem el. Nézzük a szakértői választ*:

„Ezek bizony jelentős különbségek – egy versenyló vagy sportló esetében ilyen eltéréseken múlik, hogy megnyeri-e az adott versenyt. De egy idős ló esetében is fontosak ezek a különbségek – igazából minden esetben, ha fontos a lótartónak, hogy mit fogyaszt a lova.

Minél jobban hasonlít egy szénapellet egy jó minőségű szénára, annál jobb. Az eredeti szénára leginkább az A hasonlít. A legmagasabb fehérje- (ami nagyon hasznos) és zsírtartalmú B ideális, hogy ha a lónak nagyobb energia-, vagy fehérjeigénye van, azt jobban ki lehet vele szolgálni. Ilyenek például a sportlovak, idős lovak, tenyésztésbe vont mének és kancák. A B pellet átlagnál magasabb zsírtartalmát valószínűleg valamilyen adalék, például olajspray segítségével értek el.

A C termékről kevés adat áll rendelkezésre, de véleményem szerint feltételezhető, hogy rossz minőségű szénából készült, ami már másra nem jó, esetleg az eljárás során lett ‘gyengébb’.”*

Érdemes külön figyelmet szentelni a nyershamu értékének. A nyershamut részben a szénában található ásványi anyagok (kalcium, magnézium, kálium, foszfor) teszik ki, ez normál esetben kb. 6%. A nyershamu másik része a környezetből kerül a takarmányba talajszennyezés formájában – ez az a rész, ami a 6% felett van.

Végezetül pedig nézzük az árakat:

Jól látható tehát, hogy szénapellet és szénapellet között bizony jelentős különbség van, ezért mindig győződj meg róla, hogy jó minőségű terméket vásárolsz.

Alapvetően a szénapellet is széna, csak épp darálva. Ha azonban az alapanyagként felhasznált széna nem jó minőségű (pl. penészes, dohos, földes, megázott, túlságosan sok benne az erős szárú növény, vagy éppen a gaz, mérgező növényt tartalmaz, stb.), az előállított pellet sem lesz az. Segítséget jelent, ha mindig alaposan megnézed csomagoláson feltüntetett beltartalmi értékeket.

Fontos: Más állatfaj számára készített széna- és lucernapelletet ne, vagy csak nagyon nagy körültekintéssel etess.

És persze használd az érzékeidet:

Nem csak dísz, hasznos adatok forrása a címke

A takarmányok csomagolásán feltüntetendő adatokat szigorú rendeletek szabályozzák – ez nem úri huncutság, a cél elsősorban a vásárló védelme. A gyakorlatban azonban a gyártók ezen előírások, a saját, illetve a vásárlók érdekei között lavírozva alakítják ki azt az adathalmazt, amit végül vásárlóként a csomagoláson találsz.* Ha ezeket az adatokat legalább alapszinten értékelni tudod, már egy lépéssel közelebb vagy ahhoz, hogy lovad számára a megfelelő minőségű takarmányt válaszd.

Saját és lovad érdekében ne vásárolj olyan lótápot vagy pelletet, aminek a csomagolásán nem találsz a termékre vonatkozó adatokat.

Ha pedig a feltüntetett adatsor hiányos, érdemes egészséges gyanakvással fogadni. Gondolj bele: ha a termék kiváló minőségű, a gyártó jól megfontolt érdeke, hogy ez látható is legyen. Egy egyszerű példával élve: miért is tennék a Mozart golyót mondjuk a Dunakavics csomagolásába?

Természetes, hogy a gyártás és csomagolás során nem vizsgálják be minden egyes zsák takarmány beltartalmát. Ahhoz sem fér kétség, hogy a széna minősége akár egy bálán belül is változhat. Sőt, akárhogy dicséri a szénáját bárki, hazánkban lótakarmányozási szempontból első osztályú szénát nem találni.* De a nagyobb gyártási tételek bevizsgálása alapvető feltétele a minőségi takarmány előállításának. Amikor pedig takarmányt vásárolsz, joggal várod el, hogy nagyjából állandó minőségű terméket kapj.

És még valami: joggal várod el, hogy a termék csomagolásán valós és helyes adatok szerepeljenek. Tehát visszakanyarodva az édességes példához: joggal várod el, hogy a Dunakavics zacskójában ne Franciadrazsét találj.

Persze a lótartó mit szeretne? Sok szénapelletet olcsón. De egyvalamint ne felejts el: nincs ingyen ebéd. A minőségi terméket meg kell fizetni. Ergó: hiú ábránd abban reménykedni, hogy a Dunakavics zacskójában majd Mozart golyót találsz. Mondhatnám azt is: ne reménykedj abban, hogy Michelin csillagos ételcsodát kapsz, ha a sarki menza menüjére fizetsz be.

Ha szeretnéd tudni, mit etetsz

Legyen szó szénáról, szénapelletről, zabról vagy más gabonáról, netán lótápról: lovad takarmányát az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének Takarmányanalitikai Laboratóriumában vizsgáltathatod be. Elérhetőségeik:

1077 Budapest, Rottenbiller u. 50.
Tel.: +36-1-478-4249
E-mail: andrasofszky.emese@univet.hu

Lehull a lepel: lássuk, mit teszteltem

Az A és a B szénapelleteket a Biofarmer Kft-től szereztem be:

Biofarmer szénapellet
(magyar gyártmány)

Heucobs
(német gyártmány)

Lábjegyzetek:

  • A cikk NEM szponzorált tartalom.
  • *A fenti írás a rendelkezésemre álló információk alapján a véleményemet tartalmazza.
  • A cikk megírása során felhasznált pelletekről:
    • A termék: 2019. március 15-én vásárolt termék
    • B termék: 5000-GH-21-25, Chargenummer/MHD: 2020.02.11
    • C termék: 2019. március 19-én vásárolt termék, etethető: 2019. május 11.

Fotók és illusztrációk: Dorottya, Racionál Horsemanship

Kapcsolódó írásaim:

Pelletes lótartók, szimatra fel! >>

Szénapellet: instant kaja lovaknak >>

A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás >>