Kólikatörténelem: a huszárló is kólikázott

Az elmúlt időszakban téren és időn át térképeztük fel a kólika történelmét és dőltek meg sorra olyan tévhitek, miszerint a huszárló nem kólikázott és úgy egyébként is, „régen”, illetve „nagyapáink idején” messze elkerülte a lovakat az ilyesmi.

.

Az igazán különleges történelmi kalandozás zárásaként tekintsük át újra a legfontosabb állomásokat és tudnivalókat:

TAnita Lovasboltja

A huszárló nem kólikázott – avagy megszépítő emlékezet

“Csak a szépre emlékezem”, szól az ismert dalszöveg. És valóban hajlamosak vagyunk idealizálva tekinteni a múltra. Ugye Te is hallottad már a legkülönfélébb lovas témák kapcsán, hogy “bezzeg a huszárok”, “bezzeg a régi öregek”, vagy épp “bezzeg őseink” olyan kijelentésekkel társítva, hogy akkor minden szép volt és jó. De legfőképpen minden ló egészséges volt, messze elkerülte őket a kólika és minden más nyavalya. Hiszen ami rossz, az csak a modern kor átka lehet. De valóban így van ez? Ezúttal ennek jártam utána.

Tovább a teljes cikkre: A huszárló nem kólikázott – avagy megszépítő emlékezet >>

Kólika-krónikák

Egérfészket evett? Meghűlt? Hideg vizet ivott? Amióta világ a világ, a lótartók valószínűleg azóta küzdenek a kólika ellen. De vajon az idők során mennyire sikerült a kiváltó okokat feltérképezni? Nézzük!

Tovább a teljes cikkre: Kólika-krónikák >>

Füst, kávé, villanyosság, homeopátia – mindent bevetettek a kólika ellen

Korábban már volt szó arról, hogy bizony a huszárló is kólikázott, illetve hogy a kólika különféle kiváltó okai, illetve a különféle bélhelyzet-változások már az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején is ismertek voltak. De vajon hogyan kezelték a kólikában szenvedő lovakat az egyszer használatos tű és fecskendő, a modern görcsoldók, vagy az ultrahang kora előtt?

Tovább a teljes cikkre: Füst, kávé, villanyosság, homeopátia – mindent bevetettek a kólika ellen >>

A régi öregek bezzeg – avagy a kólika és a népi gyógymódok

Vajon „a régi öregek” ismerték minden nyavalya gyógymódját? Vajon „nagyapáink idejében” a lovakat messze elkerülte a kólika? Vagy csak a megszépítő emlékezet űz gúnyt belőlünk? Mint ahogy a cikksorozat korábbi részeiben ezt megszokhattad, ezúttal is ledöntünk egy, a kólikát övező városi legendát.

Tovább a teljes cikkre: A régi öregek bezzeg – avagy a kólika és a népi gyógymódok >>

Pusztai népek: a kólikás lovat síron léptették át

Kólikatörténeti utazásunk utolsó állomásán pusztai nomád népeknél, Baskírföldön és Kirgizisztánban kalandozunk.

Tovább a teljes cikkre: Pusztai népek: a kólikás lovat síron léptették át >>

Láthattuk tehát, hogy a kólika a 19. század végén – 20. század elején sem kímélte a lovakat és akkoriban sem létezett olyan többlettudás, ami a kólikában szenvedő lovak számára jobb túlélési lehetőségeket biztosított volna.

Épp ezért Te lótartóként ne a múltban keresd a megoldást. A megfelelő tartási körülményekkel és takarmányozással sokat tehetsz azért, hogy lovadat elkerülje a kólika. Azonban itt is ki kell emelnem: ne a régi idők legendáira támaszkodj, hanem állatorvosod tanácsaira. Ha pedig mégis megtalál a K betűs rém, ismét csak állatorvosod teheti a legtöbbet lovadért.

És még valami…

A megszépítő emlékezetnek köszönhetően hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy régen tényleg minden jobb volt és épp csak hírből ismerték a betegségeket. Hogy minden baj és nehézség a modern kor átka. Ez nem csak a lovasok körében tapasztalható jelenség. Sőt,  sajnos egyre többen vannak, akik ma már átokként tekintenek a védőoltásokra, a modern gyógyszerekre és gyógyászati eljárásokra.

Nos, ami volt, elmúlt, és senki nem tudja visszahozni. De van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy egy kis áttekintést kapjunk arról, mennyire is volt “jó” régen. Ebben segít a statisztika két egyszerű mutatója: a születéskor várható élettartam és a csecsemőhalandóság magyarországi alakulása 1900-tól napjainkig jól szemlélteti mennyit változott a világ és az élet. Az emberi életminőség alakulása pedig szoros összefüggésben van a lovak életminőségének változásával is.

Adatok forrása: KSH
Adatok forrása: KSH

Cikkek forrása

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen – kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. A kereshető tartalom folyamatosan bővül. A gyűjtésem időpontjában közel 18 millió oldal állt a múlt iránt érdeklődő olvasók rendelkezésére (ez a szám a cikk megjelenésekor már 20 millió felett van).

Kapcsolódó írásaim:

Minden kólikával kapcsolatos cikk a Racionál Horsemanshipen >>