Amikor a mozgás lovad legnagyobb ellensége

Nincs állatorvos, aki ne hallotta volna a “hagyjuk, hadd érje a levegő, úgy jobban gyógyul”, “hadd menjen ki a legelőre…” frázisokat a lótartóktól. Pedig a kötés hiánya és a mozgás két olyan tényező, ami a leginkább akadályozza a sebgyógyulást. Sőt, számos esetben indokolt a merev kötés használata is.

.

A mozgás egyszerűen pusztító, rendkívüli módon hátráltatja a sebgyógyulást, és ez talán a leginkább figyelmen kívül hagyott tényező, ha sebekről van szó, – vallja dr. Pollock. És ez nem túlzás. A végtagon lévő sérülések esetében a végtag minimális mozgása is a seb (a sebszélek, illetve a granulációs szövet) jelentős mozgását eredményezi, így a granulációs szövet nem tud megfelelően megtapadni, ami elhúzódó sebgyógyuláshoz, illetve túlsarjadzáshoz vezethet.

Épp ezért a lógyógyászatban is bevált gyakorlat a végtagok sebeinek kezelésekor a merev kötés alkalmazása. A merev kötés, gipsz, vagy sín meggátolja az érintett terület mozgását, a kötés pedig nyomás alatt tartja és védi a sebet – ez a kombináció megteremti a sebgyógyulás optimális körülményeit. 

A felhasznált anyagok sokfélék lehetnek: jellemzően a humán gyógyászatból, vagy olykor a helyi barkácsáruházból származnak. Előbbire példa a könnyű műanyag (üvegszálas) gipsz, utóbbira pedig a műanyag esővízelvezető csatorna, de hatékony (ám nem tökéletes) merevítést akár több rétegnyi újságpapír, vagy papírvatta felhasználásával is el lehet érni.

A merev, úgynevezett Robert-Jones kötés több rétegből, többféle kötszerből áll össze, azonban a kötés alja és teteje kitüntetett figyelmet igényel: a teteje ne okozzon kidörzsölődést, feltörést, az alja pedig bírja a terhelést. Az egyes rétegeket szorosan kell felvinni a ló lábára: nem túl szorosan, hogy ne szorítsa el a vérkeringést, de ha a kötés nem elég feszes, nyomáspontok fognak kialakulni alatta, tehát kidörzsöli, feltöri a még ép bőrfelületet is. Épp ezért ha lovadnak ilyesmire van szüksége, mindenképpen kérd meg állatorvosodat, hogy mutassa meg és magyarázza el a kötés helyes elkészítését. Segítségre a későbbiek folyamán is szükséged lesz, mivel egy ilyen kötés elkészítése négykezes feladat.

Bár a teljes hátsó láb merev kötésbe helyezését még az előadók sem alkalmazzák túl gyakran, dr. Francina Barcelo Oliver dr. Pollock segítségével bemutatta ennek a nagy gyakorlatot igénylő kötésnek az elkészítését.

Először több rétegnyi gipszalábélelő kötszer kerül a ló lábára szép egyenletesen:

Ezeket a rétegeket rugalmas fásli rögzíti:

Utána következik az öntapadó rugalmas pólya (vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Copoly 😉 ), ami kellő tartást biztosít az alatta lévő rétegeknek:

Erre az alábélelésre kerülhet fel a merevítés, a bemutató során például egy darab, megfelelő szögben meghajlított műanyag esőcsatorna. Ezt ezüst szalaggal rögzítették a kötés többi részéhez.

TAnita Lovasboltja

Egy kisebb méretű, a patától a csánkízületig érő Robert-Jones kötés már idehaza, Terinán alkalmazva:

A gipsz – itt ismét a könnyű, tekercsben megvásárolható műanyag gipszre kell gondolni – a lábvégek (sarokgumók, a pata, vagy a pártaszél) sérülései esetében is rendkívül hasznos. Tartósabb, hosszabb ideig a lovon maradhat, így kevésbé költség- és munkaigényes az alkalmazása, mint a hagyományos kötés, amit naponta cserélni kellene.

Dr. Francina Barcelo Oliver a pata gipszelését mutatja be. A kötésen látható fehér, négyzetrácsos anyag további tartást ad a kötésnek a pata hegyénél, ahol az a legnagyobb terhelésnek van kitéve.
Dr. Francina Barcelo Oliver a pata gipszelését mutatja be. A kötésen látható fehér, négyzetrácsos anyag további tartást ad a kötésnek a pata hegyénél, ahol az a legnagyobb terhelésnek van kitéve.

Bár első látásra elrettentőnek tűnhet, nem érdemes idegenkedni a merev kötés használatától, hiszen sok felesleges körtől, álmatlan éjszakától kímélheti meg a lovat és a lótartót, mivel hatékonyan segíti a sebgyógyulást.

Lábjegyzet:

Ebben a cikksorozatban a sebellátásról, sebkezelésről, tehát a kezelést és ellátást igénylő sebekről (nem pedig horzsolásokról és szúnyogcsípésekről) van szó.

A cikk NEM szponzorált tartalom.

Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
A fotók az Észak-magyarországi Lóambulancián 2019. októberében megrendezett New Developments in Equine Wound Care című Veterinary Professional Development (VetPD) kurzuson készültek.

A sorozat korábbi részei:

Válaszd a megfelelő kötszert lovad sebeire >>

Elsősegély: amit lótartóként Te is megtehetsz >>

Így gyógyulnak lovad sebei >>

Lovak sebkezelése: tartsd a sebet bekötözve >>

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Kapcsolódó írásaim: