A ló lábának kötözése lépésről lépésre

kotozes250Korábban már volt szó róla, hogyan tudod ellátni lovad sebeit. Ezúttal megtanulhatod, mi a teendőd, ha a gyógyulás érdekében a seb kötözésre szorul. A lábtő és a csánk alatti sérülések kötözésével kezdem, mivel a lábak sérülnek a leggyakrabban. De adok majd néhány hasznos tippet a ló fején, nyakán, törzsén, vagy farán elhelyezkedő sérülések kötözésére is.

.

A kötés lényege mindenféle ellentétes híreszteléssel szemben nem az, hogy színes és ezért jól mutat a lovon, vagy hogy rendszeres elfoglaltságot biztosítson neked, és nem is az, hogy a szükséges anyagok beszerzésével fellendítsd a helyi patika forgalmát.

A kötés:

 • megóvja a sebet a szennyeződéstől, védi a rovaroktól, tehát csökken a fertőzésveszély
 • rajta tartja a sebkezelésre használt készítményt a seben
 • csökkenti a duzzanatot, illetve az ödéma kialakulását
 • felszívja a vért, gennyet és minden olyasmit, amit ilyenkor fel kell szívni

Tehát a kötés megfelelő feltételeket biztosít a seb gyógyulásához. Fontos, hogy helyesen tudj kötözni, mert a rosszul felhelyezett kötés legalább olyan ártalmas, mint a kötés hiánya. Röviden: a ló lábának vérkeringését könnyű elszorítani, ami pedig érthetően több kárt csinál, mint hasznot.

Kép forrása: www.happyhorsecartoons.com
Kép forrása: www.happyhorsecartoons.com

Erre lesz szükséged a kötéshez:

 • Steril gézlap – legalább 10×10 cm-es méretben. Nem árt, ha több csomaggal is tartasz az istállópatikában.
 • Steril mull pólya, vagy leukoplaszt
 • Sebészeti vatta – minél nagyobb csomag, annál jobb. Egy átlagos méretű ló kötözéshez körülbelül egy kis csomagnyit fel fogsz használni.
 • 10 cm szélességű rugalmas rögzítő pólya. Ez lehet az állatpatikában több színben kapható, erősebb anyagú Copoly, vagy a humán patikákban beszerezhető Peha-haft. Egy kötözésre nagyjából egy tekerccsel számolhatsz.
 • Valamilyen sebkezelő készítmény– például cukor, Kék Lukács krém, vagy amit az állatorvosod ajánl.

TAnita Lovasboltja

A lábtő, illetve csánk alatti sérülések kötözése

Ha a Sebellátás lépésről lépésre című cikkben leírtaknak megfelelően megtisztítottad a sebet és annak környékét, akkor nekikezdhetsz a kötözésnek.

Amikor lovad lába csánk, vagy a lábtő alatt sérül, nem elég csak a sérülést bekötni, hanem általában a pártaszéltől a lábtő/csánkízület aljáig érdemes felhelyezni egy megfelelően alápárnázott kötést, hogy ne szorítsd el a láb vérkeringését.

 • Helyezz egy adag steril gézlapot a sebre – ne spórolj vele, különösen ha a sérülést cukorral kezeled.
 • Rögzítsd a gézlapot a mull pólyával, vagy egy-két leukoplaszt csíkkal. Ha mull pólyát használsz, ügyelj rá, hogy ne ráncolódjon. A leukoplaszt csak annyira és csak annyi ideig ragad rá a ló szőrére, hogy a helyén tartsa a gézlapokat, de kötéscserekor egy kis ügyességgel eltávolítható, ezért én inkább ezt szoktam használni géz helyett. 😉
 • Lazán tekerd fel a sebészeti vattát, mintha fásli lenne, majd tekerd körbe vele a ló lábát a pártaszéltől a lábtő/csánk alsó részéig. Ne spórolj vele, mert miután rákerült a rugalmas pólya, legalább 1 cm vastag réteget kell képeznie. Szépen, egyenletesen, átfedéssel helyezd fel a rétegeket.
 • Tekerd körbe a művedet a rugalmas pólyával, de úgy, hogy a pártaszélnél és a lábtőnél/csánknál legalább 1-2 centiméterre kikandikáljon a vatta – így éred el azt, hogy a rugalmas pólya biztosan ne szorítsa lovad lábát. A pólyát mindenhol egyenletesen feszítsd meg, de nem kell nagyon meghúzni. Az a lényeg, hogy mindenhol egyenletesen tartson, de ne szorítson a kötés.
 • Ha kész, vágd le a felesleget. Hajtsd be egy kicsit a pólya végét, mielőtt rásimítanád a kész kötésre, így könnyebben fog menni a kötéscsere.
 • Ha szeretnéd elkerülni, hogy a kötés tetején kikandikáló vatta mellett bejusson a por, vagy bepotyogjon a széna-szalma, akkor egyszer lazán tekerd körbe egy külön darabka rugalmas pólyával.

Ez a videó szépen megmutatja, hogyan is kell felhelyezni a kötést – bár a fentieknél jóval több fajta kötszert használnak benne:

Ha bizonytalan vagy, kérd meg állatorvosodat, hogy mutassa meg lépésről lépésre a kötés felhelyezését.

Hol bibis még?

Ha a sérülés lovad fején, nyakán, törzsén, vagy farán helyezkedik el, próbálkozhatsz a humán patikákban megvásárolható különböző méretű sebtapaszokkal (a Cosmopor sebtapaszok több különböző méretben kaphatók, akár 35×10 centis méretig), vagy gézlap és leukoplaszt kombinációjával.

Amikor sebtapaszt használok, a kötés felhelyezése előtt leukoplaszttal eltávolítom a seb környékéről a már kihullani készülő szőrszálakat. Ezt ne úgy képzeld, hogy kíméletlenül gyantázom a lovat, hanem épp csak óvatosan rásimítom a ragtapaszt a felületre és összegyűjtöm a felesleges szőrszálakat. A végleges kötés így tartósabb, tehát kibírja azt a nagyjából 24 órát, amit ki kell neki.

Méretre vágok, vagy hajtok egy adag gézlapot és a szélei mentén körben leukoplaszttal rögzítem. A ragasztócsíkok végeit kicsit behajtom, így könnyebben le lehet majd venni, ha cserélni kell. Ha a ragasztó a kötéscserekor még túlságosan ragaszkodik a lóhoz, egy kis sebbenzin pillanatok alatt megoldja a problémát.

Terina egy diszkrét sebtapasszal az oldalán
Terina egy diszkrét sebtapasszal az oldalán

Boksznyugalomra általában nincs szükség, de azt remélem nem is kell külön említenem, hogy egy kötözött lónak semmi keresnivalója esőben, hóban sárban. Száraz, nem süppedős, gondozott karám, vagy ápolt legelő az előírás ilyenkor.

Kötéscsere:

 • A kötést naponta cseréld le, a sebet tisztítsd ki, öblítsd át és vidd fel rá a sebkezeléshez használt készítményt, ahogy azt a sokat emlegetett Sebellátás lépésről lépésre című cikkben már átvettük.
 • Ha a kötés átnedvesedik, vagy lecsúszik, akkor azonnal cseréld le.
 • A kötéscsere során ne próbáld meg levágni a kötést, mert további sérüléseket okozhatsz lovadnak. A felhelyezés sorrendjével ellentétesen egyenként távolítsd el az egyes rétegeket.

Számíts rá, hogy a kötéscsere nem néhány napig, hanem sokkal inkább néhány hétig lesz a napi programod része.

Mikor kell szólnod az állatorvosodnak?

 • Bármikor, ha elbizonytalanodsz, kérdésed, kételyed merül fel
 • Ha fertőzés jeleit látod: a seb környéke meleg, duzzadt, a seb gennyes, büdös, ha lovad sánta, vagy lázas
 • A seb nem akar gyógyulni
 • Ha vadhús kezd képződni

Hasznos tippek:

 • Legyen teljesen felszerelt istállópatikád, de ha nincs, vagy ha épp hiányos, amikor a legnagyobb szükséged lenne rá, akkor:
  • használd autód elsősegély dobozát
  • gézlap helyett női intim higiéniás termékeket is használhatsz (igen, egészségügyi betétet 😉 )
  • a pata kötözésénél és párakötés készítésénél jó szolgálatot tehet egy eldobható pelenka
 • Ha a seb nem vérzik és nem váladékozik jelentősen, vatta helyett vastag fáslialátétet is használhatsz a kötés alápárnázására. Ez esetben a fáslialátétet rendszeresen ki kell mosni.

Mindent összevetve egy kötés felhelyezése nem ördöngösség. Megfelelő anyagok és egy kis gyakorlás kérdése az egész. Ha pedig az alapokat elsajátítottad, másfajta sérüléseket is sokkal könnyebben fogsz majd ellátni állatorvosod instrukciói alapján.

Forrás: American Association of Equine Practitioners

Kapcsolódó írásaim:

Sebellátás lépésről lépésre >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost >>