A koronavírusról lótartóknak

A csapból is a koronavírus járványról szóló hírek folynak, és bár a betegség lovakra nem veszélyes, felelős lótartóként sajnos muszáj foglalkoznod a témával.

.

Az új koronavírus, a COVID-19 okozta járvány január óta szerepel a legfontosabb hírek között, így aki él és mozog, már találkozott vele. Sőt, olykor fárasztó, hogy a csapból is ez folyik. Vannak unásig ismételt tudnivalók és van számos homályos pont is a koronavírussal kapcsolatos információáradatban. Az az egy azonban biztos, hogy olyan egészségügyi kockázattal állunk szemben, ami mindenkit érint. És bár a COVID-19 lovakra nem veszélyes, dr. Kutasi Orsolya segítségével összegyűjtöttem a lótartók számára fontos tudnivalókat.

Hiszen felelős lótartóként a saját egészséged mellett lovad és környezetedben élők egészségét is óvod, ugye?

Veszélyezteti a lovamat a koronavírus?

A koronavírus törzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, némelyik azonban képes az emberben is fertőzést okozni.

Vannak a koronavírusnak olyan törzsei, amelyek a lovakat betegítik meg (pl. hasmenéses betegséget okozhat vagy csak lázat, bágyadtságot más tünet nélkül), de a jelenlegi járványt okozó COVID-19 jelenlegi ismereteink szerint nem ilyen, lovadat tehát nem veszélyezteti.

Azzal kapcsolatban, hogy a COVID-19 befolyásolja-e az állatok egészségét folyamatosan zajlanak a kutatások. A WHO ajánlása szerint mindenesetre a jelenlegi helyzetben nagyobb körültekintéssel kell eljárni az állatokkal kapcsolatban is.

Frissítés (2020.10.19.):

Háziállatok és COVID-19 – amit már tudunk és amit még nem
🐕‍🦺🐀🐇🐈🦝

☝️Egyelőre kevés ismeret áll rendelkezésünkre a…

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. október 19., hétfő

Kik vannak veszélyben?

Az új koronavírus azért különösen veszélyes, és azért okoz ennyi megbetegedést, mert

új, emberben korábban nem fordult elő, tehát immunológiailag teljesen védtelenek vagyunk vele szemben.

Többek között ez az oka annak is, hogy a vírus ennyire könnyen és gyorsan terjed.

Ez a járvány nem kifejezetten a gyerekek, a fiatalok, vagy erejük teljében lévő felnőttek betegsége. De akár az egészséges fiatal felnőtteket is intenzív osztályra juttathatja. Az idősek, illetve az egyéb alapbetegséggel (pl. szívbetegség, diabétesz, daganatos megbetegedések, stb.) élők túlélési esélyei viszont nem túl fényesek.

A jelenlegi statisztikák alapján a COVID-19 az esetek 80 százalékában enyhe megbetegedést okoz (nem alakul ki tüdőgyulladás, vagy csak enyhe), és a legtöbben felépülnek. Ebből következik, hogy fogalmunk sincs, hány nem diagnosztizált tünetmentes, vagy a fertőzést szubklinikai tünetekkel átvészelő ember lehet akár a világban, vagy akár csak az országban. Ez azért rendkívül problémás, mert ezek a betegek is fertőzhetnek.

A vírus a fertőzöttek 14 százalékánál okoz komolyabb megbetegedést és 6 százalékban lesz a beteg állapota kritikus.

A korral romlanak a túlélési esélyek: a 80 év feletti betegek esetében a fertőzés 15%-os valószínűséggel halálos. Az ötvenes éveikben járó betegek háromszor akkora eséllyel halnak bele a fertőzésbe, mint a 40 évesek.

Fontos tehát tudnod, hogy

a megfelelő óvintézkedések betartásával nem csak magadat véded, hanem családod és ismeretségi köröd azon tagjait is, akikre koruk, egészségügyi állapotuk miatt rendkívül veszélyes lenne ez a betegség.

Most akkor nagy a baj?

Tény, hogy az emberiség találkozott már a mostani koronavírusnál sokkal fertőzőbb, vagy épp sokkal halálosabb kórokozókkal is. Ezek esetében korábban a védőoltások, illetve az időben végrehajtott intézkedések segítettek megállítani a járványt.

Sőt, a teljesen hétköznapi influenza is jó néhány halálos áldozatot követel évente. Azonban, ha nem teszünk semmit és annyian fognak megbetegedni koronavírusban, mint influenzában, akkor a koronavírus áldozatainak száma valószínűleg jóval magasabb lesz, mint a szezonális influenzáé. Másrészt az influenzát ismerjük (értsd: a legtöbb ember szervezete találkozott már vele), van ellene védőoltás és ezáltal az influenzával szemben a társadalom egy része rendelkezik védettséggel. Sőt, az idei események után garantált, hogy a jövőben az is beadatja a védőoltást, aki eddig nem tette.

Az viszont egyértelmű, hogy

ezt a járványt csak akkor lehet kordában tartani (tehát a fertőzöttek és a halálozások számát alacsonyan tartani), ha MINDENKI szem előtt tartja a közösség érdekeit és kiveszi a maga részét a védekezésből.

A cél már nem a járvány megállítása, hanem a lassítása, “szabályozása”, hogy az egészségügyi és egyéb ellátórendszer képes legyen megbirkózni a rá háruló hatalmas plusz teherrel és ne omoljon össze. Ezt a feladatot azonban az állam nem képes egyedül véghezvinni, ehhez minden ember felelős és tudatos közreműködése kell. “Itt Európában most jön el az individualista (‘mert megérdemlem’) hozzáállás és a felelősség próbatételének ideje. Ha nagy szavakat használnék, mondhatnám az, hogy most csap össze a természet az individualista világszemlélettel” – mutatott rá egy járványügyben is jártas állatorvos ismerősöm.

Friss hír, hogy Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója szerint nem reménykedhetünk abban, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan eltűnik a napsütés és a jó idő beköszöntével, pedig korábban nagy reményeket fűztek a szakemberek ehhez az eshetőséghez.

Ezt teheted felelős lótartóként

Te kis kiveheted tehát a részedet a járványmegelőzésből. Tekints erre úgy, hogy a saját egészséged révén biztosítod környezeted egészségét és a lovad jólétét. A teendők pedig egyszerűek, kézenfekvőek és bárki számára teljesíthetőek:

 • Kerüld azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul: tömegközlekedés, sportesemények és egyéb tömegrendezvények (inkluzíve lovas rendezvények), bevásárlóközpont, mozi, stb.
 • Kerüld a felesleges emberi interakciókat: nincs puszi, ölelés, kézfogás.
 • Ha teheted, válassz más időpontot az utazásra.

Kézmosás és személyes higiénia:

 • Naponta többször alaposan mosd meg a kezedet és az alkarodat szappannal. Használj kézfertőtlenítőt is.
 • Mosd meg az arcodat is, különösen ha emberek között jártál (pl. tömegközlekedtél).
 • Ahogy Bacifób Sheldon is mondta: zsebkendőbe köhögj, tüsszents – vagy a könyökhajlatodba.
 • Fertőtlenítsd rendszeresen a mindennapos használati tárgyakat: az autódat (slusszkulcs, kilincsek, kormány, kézifék, sebváltó), a laptopodat, telefonodat, szemüvegedet.
 • Ha bármilyen betegség gyanúját észleled magadon, ne menj emberek közé. Ezzel különösképp tiszteld meg állatorvosodat és patkolókovácsodat, de munkatársaid / osztálytársaid sem érdemlik meg, hogy bármivel megfertőzd őket. Tudom, hogy a legtöbben betegen is kimegyünk a lovunkhoz, mert nem akarjuk őt egyedül hagyni, mert magunk akarunk gondoskodni róla, mert látni, tudni akarjuk, hogy jól van. Azonban most mielőtt betegen elindulsz a lovardába, gondold át még egyszer, hogy mi lehet ennek a következménye!

Lótartóként:

 • Lovad számára vásárolj be. Legyen készleted lótápból, táplálékkiegészítőből, gyógyszerből, kötszerből. Nem az apokalipszisre kell készülni, de ideje leszokni arról, hogy csak akkor rohanunk a lovasboltba (de akkor pánikszerűen), amikor már nincs mit ennie szegény párának.
 • Bár a legtöbb szakember tart szappant és kézfertőtlenítőt az autóban, ajánld fel állatorvosodnak és patkolókovácsodnak a kézmosás lehetőségét.
 • (A koronavírustól függetlenül is) legyen vészforgatókönyved:
  • Gondoskodj róla, hogy legyen valaki, aki ellátja helyetted lovaidat, ha megbetegszel, netán karanténba kerülsz.
  • Készíts részletes írásbeli útmutatót a teendőkről állatorvosod és patkolókovácsod telefonszámával, gondoskodj pótkulcsokról, stb.

Ha lovardát üzemeltetsz:

 • Helyezz ki kézfertőtlenítőt és egyszer használatos kéztörlőt a mosdók mellé.
 • Fektess nagyobb hangsúlyt a takarításra.
 • Fertőtlenítsd rendszeresen a leggyakrabban érintett felületeket (pl. kilincsek, kapcsolók) és tárgyakat (pl. kobakok, lóápoló eszközök).
 • Kérd meg a lótartókat, hogy készítsenek vészforgatókönyvet minden egyes lovukhoz és legyen ezekből egy példány a lovardában is.
 • Csökkentsd a lovarda személyforgalmát és a lovardában az emberi interakciókat, találkozásokat. Pl.:
  • Minden lóhoz csak egy lovas járjon ki
  • A lovasok, lótartók kizárólag a ló mozgatása idejére tartózkodjanak a lovarda területén
  • Zárd le a büfét, társalgót
  • A mosdókat, öltözőket fokozott gondossággal és gyakorisággal takarítsd, fertőtlenítsd
 • Töltsd fel a lovak takarmánykészletét

Pánikra továbbra sincs ok, sőt a pániknak semmi értelme. De az átgondolt, racionális védőintézkedések számos emberéletet menthetnek meg és számos kellemetlenségtől kímélhetnek meg mindenkit.

Pánik helyett légy inkább tájékozott, avagy további hasznos források

TAnita Lovasboltja

Az OIE állásfoglalása állattartók részére >>

Az aktuális számokról ezen az oldalon tájékozódhatsz >>

Forrás: OIE, WHOBusiness Insider, koronavirus.gov.hu

Köszönöm a cikk lektorálását dr. Kutasi Orsolyának!

 

Kapcsolódó írásaim:

Lovasok: a tudást terjesszétek, ne a betegséget! >>

Történelmi kalandozás a fertőző kevésvérűség nyomában >>