Íme a sebtapasz lovaknak

Biztosan már veled is történt már olyan, hogy megláttál valamit, és villámként hasított beléd a felismerés, hogy mindig is erre vágytál. Ezt történt velem is, amikor Terina legújabb állatorvos ismerősénél megpillantottam egy szuper kötszert. De kezdjük az elején!

.

Július közepén Terina úgy döntött, hogy mivel amúgy tök unalmas az élet, ő bizony egy kis változatosságra vágyik és ideje új embereket megismerni. Ezért egy igencsak emberes sérülést újított be az egyik, még viszonylag keveset szenvedett lábára. A kiváló időzítésből fakadóan lehetősége volt egy új állatorvost megismerni egy romantikus, estébe nyúló, bódításos sebellátás keretében (ezúton is és ismét köszönjük dr. Tóth Eszter segítségét, aki dr. Bába András csapatát erősíti).

Amikor eljutottunk oda, hogy kötés kerülhetett a sebre, dr. Tóth Eszter előhúzta a csodafegyvert: A ragtapaszt lovaknak. Ő az Amidofix nevű terméket használja, de ez a kötszer Pharmafix néve is fut. A nagy találkozás óta én is ez utóbbit használom.

A hivatalos leírás szerint:

“A Pharmafix fehér, rugalmas, kötőanyagmentes, létáteresztő, szövetbarát, hipoallergén akril ragasztóval bevont nem szőtt alapanyagú, védőpapír-réteggel ellátott tapasz. Keresztbe nyújtható. Előnyök: a biztonságot a kényelemmel kombinálja, keresztben nyújtható így hajlatok és ízületek is köthetők vele, anélkül hogy annak mozgását korlátozná. Javasolt posztoperatív sebkötések rögzítésére, intelligens kötszerek rögzítésére, traumatikus sebzárásnál is alkalmazható.” (Forrás: Házipatika.com)

A Pharmafix a humán gyógyászatba használt termék, több különböző szélességben kapható, én a 10 centiméterest használom.

Lovas szemmel:

  • Hatalmas előnye, hogy valóban rugalmas, így a lovon tényleg bárhol használható
  • Jól tapad a szőrre – de épp csak annyira, amennyire szükséges, emiatt…
  • …viszonylag könnyen eltávolítható a szőrről

Eddigi tapasztalataim alapján a lábak, lábvégek kötözése esetén kiválóan használható a sebre helyezett gézlap vagy egyéb kötszer rögzítéséhez. Én ezt eddig Leukoplaszttal csináltam, a Pharmafix sokkal, de tényleg sokkal praktikusabb.

Leukoplasztból rögtönzött sebtapasz Terina egy korábbi sérülésén

TAnita Lovasboltja

A Pharmafix nagyszerű segítség akkor is, ha igazából csak egy ragtapaszra lenne szükséged egy felületes seb lefedéséhez például a ló testén.

Az egyetlen kockázat és mellékhatás, hogy bele kell jönni a használatába: nem mindegy, hogy milyen technikával húzod le róla a papírt, mert ha a Pharmafix saját magához ragad, azt a darabot már nem mented meg…

Egy hét és a Pharmafix még mindig tart

Bár ha sérülésről van szó, a kötést az állatorvos utasításainak megfelelő gyakorisággal cseréljük egy, két, vagy háromnaponta, én kíváncsi voltam arra, hogy a Pharmafix mégis mennyire tartós. Egy hét távlatából jelentem: nagyon. 🙂

Eltelt 7 nap és a Pharmafix még mindig tart
Eltelt 7 nap és a Pharmafix még mindig tart

Lábjegyzet:

  1. Bár őkelmén szerencsére nincs sérülés (ezt most gyorsan le is kopogom), ezúttal Romeo segítségét vettem igénybe a cikk fotóinak elkészítéséhez.
  2. A cikk NEM támogatott tartalom.

Kapcsolódó írásaim:

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a lólábkötözésben >>

Bekötözhetetlen sebek lovon és kutyán? >>

A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>

Makrancos lovak sebkezelése 9 lépésben >>

Sebellátás lépésről lépésre >>

Olcsó kötszerek lovadnak – a hiperből >>