Válaszd a megfelelő kötszert lovad sebeire

Számos sebkezeléshez ajánlott készítmény és kötszer áll már a lótartók rendelkezésére (is), a legtöbben mégis a jó öreg gézt használják. Ideje ezen változtatni! De ezúttal az is kiderül, mi a helyzet a hyperollal, betadinnal és az utóbbi évek nagy slágerével, az orvosi mézzel!

.

Kezdjük egy kis visszatekintéssel, hiszen korábban már volt szó a Hyperol, Betadine és a hidrogél használatáról, de egy kis ismétlés sosem árt! 🙂

A Hyperol az egészséges szöveteket is károsítja – még a használati utasításban ajánlott hígításban is,

nemhogy töményebben, ahogy pedig a lótartók gyakran használják.

A Betadine jódtartalma sem tesz jót a még életképes szöveteknek, töményen pedig semmiképpen sem ajánlott használni.

Alapvetően a sebet csak olyan folyadékkal szabad mosni, öblíteni, ami akár szembe is kerülhetne.

A sebek lemosására használható folyadékok új generációját a PHMB készítmények adják, ezek rendkívül kíméletes seböblítést tesznek lehetővé. Itthon is kapható például a Prontosan seböblítő.

TAnita Lovasboltja

Rendkívül hasznosak a hidrogélek (pl. Derma Gel a VidaVettől). Dr. Dylan Gorvy egyenesen azt javasolja, hogy inkább hidrogél legyen a lótartó elsősegélycsomagjában lila szpré helyett. A hidrogél csillapítja a fájdalmat, hűsít és megakadályozza a seb kiszáradását.

Lássuk, mi van a gézen túl!

A sebgyógyuláshoz nagyon fontos a nedves környezet, ezt a géz nem tudja biztosítani. Ha azonban mégsem szeretnéd többféle kötszerrel bonyolítani az életedet, a géz helyett érdemes legalább az úgynevezett sebpárnákat, illetve a nem szőtt anyagú sebfedő lapokat kipróbálni. A legtöbb ló és a legtöbb sérülés esetében persze ez elég is.

De kötszert alapvetően az egyes sebgyógyulási fázisokhoz alkalmazkodva kell választani:

  • Az alginát kötszer ideális a gyulladásos szakaszban, tehát az első napokban. Az alginát kötszerek rendkívül puhák, sok folyadékot képesek felvenni, létezik ezüsttel kombinált változatuk is fertőzött sebekre. Viszont ha kevés a sebváladék, hajlamosak hozzáragadni a sebhez. Ilyenkor a kötszert nem szabad lerántani, hanem sóoldatos lemosás mellett lehet kíméletesen eltávolítani. Rendkívül hasznosak szövethiány esetén is.
  • Hab kötszert használj a tisztulási és granulációs fázisban. Felszívja a nedvességet, de a megfelelő mértékben nedvesen tartja a sebet, és légáteresztő is. Akkor érdemes megkezdeni a használatát, ha már egészséges granulációs felület keletkezett, illetve váladékozó sebeknél. Válassz jó minőségűt, mert vannak olyanok, amik nem eléggé légáteresztőek.
  • Végül a filmkötszer: akkor használd, amikor a seb már nem váladékozik, az egészséges granulációs szövet a bőr szintjében van és már csak a hámosodás van hátra. A filmkötszerek átlátszóak, lehetővé teszik a párolgást, de megelőzik a seb kiszáradását, és védik azt a mikroorganizmusok támadásától.

A hidrogélt minden gyógyulási fázisban bátran használhatod.

Néhány fontos tudnivaló az “új generációs” kötszerekről:

  • Sajnos nem minden patika tartja őket készleten, és különösen nem minden méretben.
  • Érdemes nagyjából megmérned a kötözni kívánt sebet és a megfelelő méretű kötszert vásárolni.
  • Míg a gézlap tényleg filléres tétel, ezek a kötszerek némileg magasabb árfekvésűek.

Bár léteznek antimikrobiális kötszerek, „egyetlen kötszer sem lehet mentség a hiányos sebtisztításra” – emelte ki dr. Gorvy. Antimikrobiális kötést csak egy hétre ajánlott felhelyezni fertőzött, vagy biofilmmel fedett sebekre. Az ezüst széles antimikrobiális spektrummal rendelkezik, ezért gyakran használják kötszereken.

Fontos tudni, hogy a sebek váladékoznak, ez teljesen normális jelenség és nem feltétlenül a fertőzés jele.

Természetesen a saját készleteimet is feltöltöttem
Természetesen a saját készleteimet is feltöltöttem

Orvosi méz

Az utóbbi évek nagy slágere az orvosi méz. Antibakteriális, védi a sebet a kiszáradástól, fertőtlenít, csökkenti a gyulladásos reakciót, de növelheti a granulációs szövet mennyiségét, tehát túlsarjadzásra hajlamosíthat és nem engedi lélegezni a sebet. Érdemes szem előtt tartani, hogy vonzza a rovarokat, és akár a ló is nyalogathatja – de ha mindezt figyelembe vesszük, a felületes, nem kötözhető sebekre kiváló választás.

Sokat emlegetett az új-zélandi Manuka méz, azonban jóval több ilyen néven futó készítmény van piacon, mint amennyi Manuka méz megterem. Viszont

a helyi, hazai termesztésű méz is megfelelő, sőt a helyi mézben a helyi fertőzésekkel szemben hatásos anyagok is megtalálhatóak,

mondta el dr. Pollock, aki szabadidejében méhészkedik is. Azonban

az olcsó bolti mézek nem alkalmasak sebkezelésre,

mivel nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak és számos fertőzést hordozhatnak – hívta fel a figyelmet.

Dr. Pollock az általa gyakran használt kötszereket mutatja be
Dr. Pollock az általa gyakran használt kötszereket mutatja be

Folytatása következik.

Lábjegyzet:

Ebben a cikksorozatban a sebellátásról, sebkezelésről, tehát a kezelést és ellátást igénylő sebekről (nem pedig horzsolásokról és szúnyogcsípésekről) van szó.

A cikk NEM szponzorált tartalom.

Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
A fotók az Észak-magyarországi Lóambulancián 2019. októberében megrendezett New Developments in Equine Wound Care című Veterinary Professional Development (VetPD) kurzuson készültek.

A sorozat korábbi részei:

Elsősegély: amit lótartóként Te is megtehetsz >>

Így gyógyulnak lovad sebei >>

Lovak sebkezelése: tartsd a sebet bekötözve >>

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Kapcsolódó írásaim: