Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a lólábkötözésben

cellona2-250Van, aki a legújabb divatcikkekre, vagy szépségápolási termékekre bukik. Mások az elsők között állak sorba egy új mozifilm premierjén, vagy a legújabb okostelefon piacra dobásakor. Megint mások a legjobb éttermeket járják sorra. És vagyok én, aki a lógyógyászati újdonságokra és érdekességekre vadászom.

.

Vannak témák, amikkel cikkek és tanulmányok segítségével ismerkedem, de vannak olyan problémakörök, melyekkel lovaim rendszeresen testközelből szembesítenek. Az egyik ilyen a sebkötözés. Ez persze nem lehet újdonság, ha rendszeresen olvasod a Racionál Horsemanshipet Horszmensipet, hiszen volt már szó a sebellátásról, a lovak sebeinek bekötözéséről és a szinte bekötözhetetlen sebek kötözéséről is.

Ráadásul meg sem próbálom tagadni, hogy érdekel minden új termék és eljárás, ami egyszerűsíti a kötözést és segíti a sebgyógyulást.

Ezúttal állatorvosom tanácsára egy újfajta kötszert teszteltem: leváltottam a kötések alápárnázására használt vattát egy szintetikus termékre.

Cellona szintetikus vatta
Cellona szintetikus vatta

A gyártó szerint:

A Cellona szintetikus vatta poliészter szálakból készült, puha, légáteresztő vattatekercs kompressziós-, gipsz-, és rögzítőkötések alábélelésére.

Praktikum faktor:

A Cellona a vattával ellentétben nem tömörödik össze, hanem megtartja vastagságát és rugalmasságát. Ráadásul nem foszlik és szálazódik annyira, tehát nem találkozom lépten-nyomon vattafoszlányokkal az istállóban, a karámban és a fűben. További pozitívum, hogy az öntapadó kötésrögzítőhöz sem tapad.

A Cellona akár többször is felhasználható – persze csak ha nem szennyeződött. Mivel légáteresztő, jobban szellőzik a seb és Terina lába sem fülled be alatta.

Ráadásul a végeredmény egy sokkal kisebb buci, mint a hagyományos vattás kötés esetén. A Cellona kiváló megoldás az olyan kötésekhez, amikor nincs szükség arra, hogy az öntapadó kötésrögzítő alatt vastagon vattával alábélelj.

A Cellonát 3 méteres tekercsekben vásárolhatod meg, az anyag pedig kézzel is könnyen elszakítható. Amikor nincs szükség a kötés vastag alápárnázásra, egy-egy tekercs több kötözésre is elegendő.

Cellonával készült kötés Terina lábán
Cellonával készült kötés Terina lábán

Ár:

A 10 cm szélességű Cellona 3-400 Ft, a 15 cm-es pedig 5-600 Ft körül van.

Kockázatok és mellékhatások:

A Cellonát nem minden patika tartja készleten.

Mindig egyeztess állatorvosoddal arról, hogyan, milyen termékek felhasználásával végezd lovad sebeinek kötözését.

Összességében:

Nekünk nagyon bevált a Cellona, és biztos, hogy a jövőben is használni fogjuk.

Kapcsolódó írásaim:

Sebellátás lépésről lépésre >>

A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>

Bekötözhetetlen sebek lovon és kutyán? >>

És a bibikirálynő ismét: Terina >>