Bekötözhetetlen sebek lovon és kutyán?

kotozes250Volt már volt szó arról, hogyan tudod ellátni lovad sebeit. Sőt, arról is, hogy mi a teendőd, ha a gyógyulás érdekében a seb kötözésre szorul. Ezúttal pedig néhány kreatív kötözési technikát gyűjtöttem össze. Mert bekötözhetetlen seb természetesen létezik, csak nagyon ritka. 🙂

.

Lovak körében a lábtő és a csánk alatti sérülések a leggyakoribbak, ezek kötözéséről itt olvashatsz bővebben: A ló lábának kötözése lépésről lépésre

De akkor sem érdemes elkeseredned, ha esetleg lovad fején, nyakán, törzsén, vagy farán szedett össze egy-egy bibit. Nézzünk néhány példát arra, hogy ezeken a területeken hogyan óvhatod lovad sérüléseit a külső hatásoktól!

Gyógyító fülvédő

Amikor Terina homlokát össze kellett varrni, egy fülvédőt kibéleltünk puha, nedvszívó anyaggal, majd ezt felerősítettük a kötőfékére. A nedvszívó anyagot persze naponta cserélni kellett, a kötőféket pedig a teljes gyógyulásig a lovon hagytuk. (Ugye tudod, hogy más esetben nem hagyjuk a kötőféket a lovon, mert balesetveszélyes?!)

Terina és a gyógy-fülvédő már a varratszedés után
Terina és a gyógy-fülvédő már a varratszedés után

 

Szemvédő melltartóból

Ennek a lónak sérült szemét kellett védeni a napfénytől, a portól és a rovaroktól. A karámban és az istállóban egy, a sérült szem oldalán lesötétített légymaszkot használt a gazdája, lovagláshoz pedig egy kosaras melltartóból készítette ezt a kisebb, mobilabb verziót. Fontos, hogy a művelethez lovad fejének megfelelő méretű melltartót használj.

Kép forrása: Cavallo.de, Judith Kuha
Kép forrása: Cavallo.de, Judith Kuha

TAnita Lovasboltja

A jó öreg ragtapasz

Ha a sérülés lovad nyakán, törzsén vagy farán helyezkedik el, próbálkozhatsz a humán patikákban megvásárolható különböző méretű sebtapaszokkal, vagy gézlap és leukoplaszt kombinációjával. Bővebben erről itt: A ló lábának kötözése lépésről lépésre

Terina egy diszkrét sebtapasszal az oldalán
Terina egy diszkrét sebtapasszal az oldalán

Az üllői Nagyállatklinikán (ma: Lógyógyászati Tanszék és Klinika) láttam ezt a megoldást egy mellkasműtéten átesett ló műtéti sebének kötözésére:

BBaro790

Kovácskötény a lovon

Ha a ló vállán, vagy szügyén helyezkedik el a sérülés, nem könnyű megtalálni a megfelelő megoldást. Láttam már olyat, hogy kovácskötény került egy lóra vállműtétje után – de sajnos erről most nem találtam képet.

Ebcsont beforr?

Ha pedig sebek és kreatív sebkötözés, akkor a kutyák se maradjanak ki a jóból!

A bibis kutya elmaradhatatlan kelléke a gallér, ami megakadályozza, hogy az eb hozzáférjen a sebhez. Mi Tücsivel jártunk úgy, hogy pont a nyakörv vonalán volt egy műtéti seb, tehát nem tudtunk rá gallért tenni. Áthidaló megoldásként kapott egy személyre szabott fejvédőt, valamint egy vastag zoknit az azonos oldali hátsó lábára, hogy a fejvédőn át se tudja vakarni a sebet.

Tücsi fejvédőben és zokniban
Tücsi fejvédőben és zokniban

A kutyák lábának kötözése is trükkös dolog, nekem legutóbb Szeder bibis könyökével gyűlt meg a bajom. Ezt végül úgy oldottam meg, hogy két zokni és némi gumiszalag felhasználásával harisnyát készítettem neki.

Szeder és a könyökvédő
Szeder és a könyökvédő

És íme egy hasonló megoldás a világhálóról:

Kép forrása: Sweet Pups
Kép forrása: Sweet Pups

 

A törzsön lévő sérülések védelmére pedig egy megfelelő méretű póló tökéletesen alkalmas.

Kapcsolódó írásaim:

Sebellátás lépésről lépésre >>

A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>