Így gyógyulnak lovad sebei

A sebgyógyulást nem lehet felgyorsítani, mondja dr. Patrick Pollock, de megteremthetjük az optimális feltételeket a gyógyuláshoz.

.

A sebgyógyulásnak több fázisa van – az épp olvasott szakirodalomtól függ, hogy három, négy, vagy épp öt. Most maradjunk háromnál: a sérülés keletkezését egy – ideális esetben – 2-3 napig tartó gyulladásos fázis kíséri, majd a sebtisztulás, és az öngyógyulás következik.

TAnita Lovasboltja

Jelentős különbség van a lovak és a pónik sebgyógyulási képességei között. A pónik sokkal jobban gyógyulnak, mivel sokkal hatékonyabb náluk a gyulladásos szakasz: agresszívan jelentkezik és gyorsan el is múlik. A lovaknál azonban gyakran válik krónikussá a gyulladás.

A sérült szövetek újraépülése a második héten már kezdetét veszi és 6-12 hónapon át tart.

Ez az információ alapjaiban változtatja meg a sérülések utógondozására kialakított rutint, hiszen

ez idő alatt a minél tökéletesebb gyógyulás érdekében a heget nedvesen kell tartani, sőt, ajánlott a heg masszírozása (fizioterápia).

A sebgyógyulásnak pontosan meghatározható sebessége van:

egy seb naponta 1,2 mm-t hámosodik, 10 centiméteres sérülésnek pedig 3 hónapra van szüksége ahhoz, hogy összezáródjon.

Persze ehhez az szükséges, hogy megteremtsük az optimális gyógyulás feltételeit, ne pedig hátráltassuk azt.

Mindez nem puszta elmélet, minden egyes sérülés kezelésekor figyelembe kell venni, hogy a seb a gyógyulás mely szakaszában van, és ennek megfelelően megválasztani a kezelés módját és az alkalmazott kötszereket annak érdekében, hogy a seb a következő fázisba lépjen.

Dr. Patrick Pollock
Dr. Patrick Pollock

Folytatása következik.

Fotó: Dorottya, Racionál Horsemanship
A fotó az Észak-magyarországi Lóambulancián 2019. októberében megrendezett New Developments in Equine Wound Care című Veterinary Professional Development (VetPD) kurzuson készült.

Lábjegyzet

Ebben a cikksorozatban a sebellátásról, sebkezelésről, tehát a kezelést és ellátást igénylő sebekről (nem pedig horzsolásokról és szúnyogcsípésekről) van szó.

A sorozat korábbi részei:

Lovak sebkezelése: tartsd a sebet bekötözve >>

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Kapcsolódó írásaim: