Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban

Októberben ismét az Észak-magyarországi Lóambulancia adott otthont a Veterinary Professional Development (VetPD) aktuális kurzusának. A dr. Szeghő Zsolt vezette intézménybe hazánkon kívül még 11 országból érkeztek résztvevők erre a képzésre.

.

Az előadók dr. Dylan Gorvy, dr. Patrick Pollock és dr. Francina Barcelo Oliver voltak. Mindhárman olyan szakemberek, hogy az ember tényleg szívesen lenne pók a sarokban azokban az intézményekben, ahol dolgoznak, csak azért, hogy figyelhesse őket munka közben. Az előadásaikban elmondottak és a bemutatott eljárások hatékonyságát adataik is alátámasztják: az ellátott lovak 95%-át vissza tudják állítani munkába néhány héten belül – pedig nem épp apró, felületes bibkkel találkoznak…

TAnita Lovasboltja

Dr. Szeghő Zsolt meghívására vehettem részt a rendezvényen, a képzésről szóló beszámolót pedig a Magyar Állatorvosi Kamara szakmai és információs folyóiratában, a Kamarai Állatorvos 2019. évi 4. számában kapták kézhez az állatorvosok.

De természetesen készültem egy lótartóknak szóló összefoglalóval is, hiszen ez egy rendkívül fontos téma, ami mégis túl ritkán kerül szóba. Hasonlóképp látja ezt dr. Gorvy is.

„Több mint 20 éve próbálom a sebgyógyulást menő dologként promótálni. De ez nem olyan szexi téma, mint a légutak, vagy az ortopédia. Pedig fontos. Ha jól csinálod, hatalmas különbséget tehetsz”, mondja.

Így a következő hetekben a lovak sebkezelése kerül reflektorfénybe itt a Racionál Horsemanshipen.

Ezúton is köszönöm a lehetőséget dr. Perényi Jánosnak, a Kamarai Állatorvos főszerkesztőjének, a meghívást és a cikk lektorálását pedig dr. Szeghő Zsoltnak.

Kapcsolódó írásaim: