Sebellátás lépésről lépésre

Terinafeje250Terinának különleges érzéke van hozzá, hogy bárhol, bármikor a lehető legkülönfélébb sérüléseket szedje össze.*  Varrtuk már a csüdjét, szakította már fel az oldalát és a homlokát. Egy szó, mint száz, Terina a bibikirálynő. ** Ezúttal ismét csúnyán felsértette a lábát, így bőven volt alkalmam átismételni a sebellátás egyszeregyét.

.

Nézzük tehát, hogyan láss hozzá lovad sebének ellátásához, ha az varrást vagy más állatorvosi ellátást nem igényel. Ha bizonytalan vagy, először mindenképpen hívd fel az állatorvosodat és mondd el neki a következőket:

  • Hol található a lovon a seb?
  • Mekkora?
  • Milyen mély?
  • Mennyire vérzik?
  • Van idegen test, vagy szennyeződés a sebben?
  • Lovad mikor kapott utoljára tetanusz elleni védőoltást?
Terina emlékezetes fejsérülése
Terina emlékezetes fejsérülése

Ha biztos, hogy a bibit Te is kezelheted, vagy ha épp az állatorvosodra vársz, a következőket kell tenned:

  • Ha szükséges, akkor alkalmazz vérzéscsillapítást: locsold hideg vízzel a sebet és a környékét, vagy óvatosan jegeld néhány percig.
  • Tiszta vízzel tisztítsd meg a sebet és környékét. A legegyszerűbb slaggal alaposan lemosni.

Ha pedig a továbbiakban is magadra vagy utalva, így folytasd:

  • Ollóval vágd le a seb körül a szőrt, amennyire csak tudod.
  • Betadine szappanos vízzel mosd le a seb környékét, majd borotváld körül a területet. Ügyelj a sebszélek lehető legalaposabb megtisztítására. Ezt a műveletet az állatorvosok általában hagyományos borotvával végzik. Ha Te tartasz attól, hogy megvágod a lovadat, használhatsz normál biztonsági borotvát is – én is így szoktam.  😉 Kicsit több munka van vele, de tökéletesen működik.
  • 3-4%-os Hyperol oldattal (1 dl vízbe dobj 3-4 tablettát) mosd le a seb környékét – hyperol oldattal átitatott gézlappal a legegyszerűbb -, majd magát a sebet is. Én ehhez steril fecskendőt szoktam használni. Ügyelj rá, hogy a seb minden zeg-zugába kerüljön az oldatból, illetve hogy minden szennyeződést kimoss a sebből.
  • 10%-os Betadine oldattal (egy pohár vízbe addig folyatod a Betadint, amíg olyan színe nem lesz, mint a kólának) mosd le a seb környékét, majd mosd ki magát a sebet is. Előbbihez ismételten gézlapot, utóbbihoz ismételten steril fecskendőt szoktam használni.
  • Ha a seb megtisztítása során azt veszed észre, hogy a sérülés mélyebb, kiterjedtebb, mint gondoltad, vagy erősen vérezni kezd, hívd az állatorvosodat.
  • A sérülés környékét szárogasd meg papírtörlővel, de ügyelj rá, hogy a sebbe már ne sordorj be szennyeződést.

A seb kezelésére termékek egész hada áll rendelkezésedre. Funkciójuk egyrészt, hogy segítsék a gyógyulást, másrészt hogy távol tartsák a koszt és a rovarokat.

Terina egy diszkrét sebtapasszal
Terina egy diszkrét sebtapasszal

Ha a sérülés nem váladékozik és kötést nem igényel, akkor a legegyszerűbb valamilyen színes (általában lila, vagy ezüst) sebkezelő szprét használni. Ezek bevonatot képeznek és védik a sebet.

A sebkezelő kenőcsök (nekünk eddig a legjobban a Kék Lukács vált be) hátránya, hogy kötés híján a váladékozó sebről lefolynak, illetve megkötik a koszt.

A legjobb sebkezelő azonban a cukor mindenekfelett – én legalábbis erre esküszöm több éves használat után. Az egyszerű, hétköznapi kristály- vagy porcukor. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, kiszárítja a sebet, egyszerű használni, mindig kéznél van, ráadásul olcsó is.

Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával: hogyan és miért működik ez a kezelési mód?

A kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére úgy, hogy semmiféle antibiotikumot vagy kenőcsöt nem használunk. A kristálycukrot évtizedek óta használják sebkezelésre a világ legtöbb országában, humán sebek kezelésére.

A kristálycukor sebekre történő alkalmazásának előnyei:

1.) Gyors antibakteriális hatás
2.) Gyors gyulladás és ödema csökkentő hatás
3.) Fájdalomcsökkentő hatás
4.) Fokozott sebtisztító hatás, az elhalt szövetek “ellökődésének” elősegítése
5.) Szárító hatás
6.) Fokozott szövetképzés
7.) A seb felületén igen gyorsan fehérjetartalmú védőréteget képez
8.) Meggyorsított sebgyógyulás
9.) Olcsó és mindenhol kapható
10.) Alkalmazása rendkívül egyszerű, bárhol legyen is a seb

Kristálycukor-kezelést használtak 19 súlyosan beteg humán betegen. … A tapasztalatok szerint a sebek sokkal gyorsabban és sokkal kevesebb fájdalommal gyógyultak, mint bármilyen más módszerrel.

Forrás: Dr. Gál Sándor, Indianapolis, USA
Megjelent a HungaroVet Fórumon

Jó tanács: akkor se dőlj hátra tétlenül, ha állatorvosod ellátja a sérülést. Figyeld meg, mit hogyan csinál és kérdezz tőle bátran!

Jó, ha tudod: a kisebb sebek is szebben és gyorsabban gyógyulnak, ha összevarrja őket egy állatorvos.

A sebkezelés azonban általában itt még nem ér véget. Legközelebb a sebkötözés trükkjeivel és praktikáival folytatom.

Lábjegyzet:

* Csak hogy tudd, felesleges tárcsáznod az állatvédőket: Terina az elmúlt 12 évben két alkalommal szedett össze olyan sérülést, ami varrásra szorult és évente egy-két alkalommal előfordul, hogy bizony kötözni kell. Az ok: Terina 23 éves, narkolepsziás és az ízületei sem tökéletesek már. És igen, folyamatos állatorvosi felügyelet alatt áll.

**Ennyivel már simán kiérdemli a “Bibikirálynő” megtisztelő címet, mivel:

  1. Romeo herélt, tehát nehezen pályázhatna a “királynő” megnevezésre.
  2. Romeo sérülések terén szerencsére messze alulmúlja Terina formáját. Ezt most gyorsan lekopogom. 🙂

 Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
Különös ismertetőjegyem, hogy ritka béna fotós vagyok,
és semmi remény arra, hogy ez valaha változni fog. 😉

Kapcsolódó írások:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>