Elsősegély: amit lótartóként Te is megtehetsz

Minden lóseb szennyezett, és nagyon fontos a fertőzések elleni védekezés, de a sérülések tisztításához bőven elegendő a víz és a fiziológiás sóoldat.

.

A legjobb, amit a lótartó is megtehet, hogy a lehető leghamarabb kimossa a sebet vízzel, ezzel már sokat tett a fertőzés elkerülése érdekében. Itt azonban nem elég, hogy egy kicsit lötybölöd a sebet vízzel. 10-15 percig folyasd rá a vizet és mosd több irányból is.

A jó öreg Hyperol az egészséges szöveteket is károsítja – még a használati utasításban ajánlott hígításban is, nemhogy töményebben -, de

a Betadine jódtartalma sem tesz igazán jót a még életképes szöveteknek. Töményen, tehát hígítás nélkül pedig semmiképpen sem ajánlott használni.

A sebek lemosására használható folyadékok új generációját a PHMB készítmények adják, ezek rendkívül kíméletes seböblítést tesznek lehetővé. Ilyen például a Prontosan seböblítő.

TAnita Lovasboltja

A seb tisztítása során el kell távolítani a bele került idegen anyagokat, az elhalt szöveteket, ezáltal csökken a baktériumterhelés is. A bőr sérülései általában nem túl fájdalmasak, ezért nincs szükség arra, hogy a sebbe helyi érzéstelenítő kerüljön. És épp ezért,

ha egy látszólag felületi sérülés mégis sántaságot okoz, minden esetben gondolni kell a mélyebben fekvő képletek sérülésére, például csonttörésre, vagy ízületi sérülésre.

Kerülendőek a rendkívül széles körben használt színes szprék, még a varrást nem igénylő sérülések esetében sem célszerű a használatuk, ahogy a sebhintő poroknak és olajos kenőcsöknek is érdemes búcsút inteni.

Rendkívül hasznosak viszont a hidrogélek (pl. a VidaVet Derma Gel nevű készítménye), amelyek nedvesen tartják a sebet és megakadályozzák a kiszáradását. Dr. Dylan Gorvy azt javasolja, hogy inkább hidrogél legyen a lótartó elsősegélycsomagjában lila szpré helyett.

Dr. Dylan Gorvy
Dr. Dylan Gorvy

A sebeket, ha csak lehetséges, illetve ha a sérülés úgy kívánja, le kell zárni, magyarán össze kell varrni.

Sem a lónak, sem a lótartónak nem jó, ha a seb nyitva és fedetlenül marad. A másodlagos gyógyulás* ugyanis lassú, és a keletkező var is kevésbé lesz rugalmas, mintha sikerülne az eredetihez közeli állapotot visszaállítani.

A seb keletkezésének ideje a sebzárás szempontjából sokkal kevésbé fontos, mint azt eddig a hazai gyakorlatban gondoltuk.

„Ha a seb 3 hetes, akkor is az a célom, hogy lezárjam” – mondja dr. Gorvy.

A seb ellátását a ló tartási helyén is úgy kell végezni, mintha a ló a műtőasztalon lenne,

hívta fel a figyelmet. Ebbe az is beletartozik, hogy a szőrt a seb körül nagy felületen le kell nyírni, a seb közvetlen környékét pedig leborotválni.

Fedd le a sebet és hagyd is lefedve – vallja dr. Patrick Pollock. A kötés jó barát: csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. A kötés mellett az immobilizálás, vagyis a végtag rögzítése, merevítése is rendkívül fontos az egészséges granulációs szövet képződéséhez.

Dr. Francina Barcelo Oliver, dr. Dylan Gorvy és dr. Emmanuel Engeli
Dr. Francina Barcelo Oliver, dr. Dylan Gorvy és dr. Emmanuel Engeli

Lábjegyzet:

*Az elsődleges sebgyógyulás során a seb résmentesen, minimális kötőszövettel gyógyul. A másodlagos sebgyógyulás során a seb bakteriális vagy gennyes gyulladás következtében kötőszövettel telik fel, mely heggé alakul. – Forrás: Sebészet – Gaál Csaba (2012, Medicina Könyvkiadó Zrt.)

**Ebben a cikksorozatban a sebellátásról, sebkezelésről, tehát a kezelést és ellátást igénylő sebekről (nem pedig horzsolásokról és szúnyogcsípésekről) van szó.

Fotó: Dorottya, Racionál Horsemanship
A fotó az Észak-magyarországi Lóambulancián 2019. októberében megrendezett New Developments in Equine Wound Care című Veterinary Professional Development (VetPD) kurzuson készült.

A sorozat korábbi részei:

Így gyógyulnak lovad sebei >>

Lovak sebkezelése: tartsd a sebet bekötözve >>

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Kapcsolódó írásaim: