Lovak sebkezelése: tartsd a sebet bekötözve

Ne pánikolj, a legtöbb seb szépen begyógyul – mondja dr. Patrick Pollock, és ez egy olyan mondat, amit érdemes megjegyezni és a megfelelő pillanatban megnyugvásképp előrántani emlékeid közül. Ugyanis minden élő szervezet meg akar gyógyulni, ezért vagyunk még életben.

.

Rengeteget fejlődött azonban a rendelkezésünkre álló tudás a természetre bízott gyógyulástól az első fertőtlenítő 1865-ös alkalmazásán és a penicillin 1928-as felfedezésén át napjainkig.

TAnita Lovasboltja

A sebek kezelését gyökeresen megváltoztatta dr. Georg Winter 1960-as kutatása, ma is az ő útmutatásait követik a humán dokik és az állatorvosok is:

tartsd a sebet* nedvesen és kötés alatt,

szól az azóta is megcáfolhatatlan tézis. Persze ez az, amit a lótartók a legkevésbé akarnak. Nincs állatorvos, aki ne hallotta volna a “hagyjuk, hadd érje a levegő, úgy jobban gyógyul”, „hadd menjen ki a legelőre…” frázisokat a lótartóktól. Pedig ezek a dolgok azok, amik a leginkább hátráltatják a gyógyulást. A mozgás egyszerűen pusztító – mondta dr. Pollock, rendkívüli módon hátráltatja a gyógyulást, – és ez talán a leginkább figyelmen kívül hagyott ártó körülmény.

Persze a sebgyógyulást még ezeken kívül is számos dolog akadályozhatja, például fertőzés, idegen test, elhalt szövet, a vérellátás és/vagy az oxigénellátottság hiánya, szövethiány.

Folytatása következik.

*Ebben a cikksorozatban a sebellátásról, sebkezelésről, tehát a kezelést és ellátást igénylő sebekről (nem pedig horzsolásokról és szúnyogcsípésekről) van szó.

Fotó: Dorottya, Racionál Horsemanship
A fotó az Észak-magyarországi Lóambulancián 2019. októberében megrendezett New Developments in Equine Wound Care című Veterinary Professional Development (VetPD) kurzuson készült.

A sorozat első része:

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Kapcsolódó írásaim: