A világ legjobb marketingesei a szénatermelők

A jó bornak nem kell cégér, tartja a mondás. Manapság a jó szénának sem, ennek ellenére az elmúlt évek tapasztalatai alapján állítom, szénatermelők a világ legjobb marketingesei.

.

Ha marketinget szeretnél tanulni, se szeri se száma a lehetőségeknek. Számtalan forrásból ömlik rád a tudás, csak győzd feldolgozni. Majd menj el szénát venni és rájössz, hogy mindjárt itt kellett volna kezdened. 😉

A vérbeli szénatermelő ugyanis már akkor dicséri a portékát, amikor az még le sincs vágva. Az pedig teljességgel kizárt, hogy ne az ő szénája legyen a legjobb. Vagy hogy az a széna ne elsőosztályú legyen. (Az, hogy ehhez mit szólna egy labor, már más kérdés, de mivel idehaza nagyítóval kell keresni azt a lótartót, aki bevizsgáltatja a takarmányt, így a szénatermelőknek bőven van idejük felkészülni erre a jövőbeni eshetőségre.)

Az biztos, hogy a szénatermelőnek mindig mindenre van kész válasza, és olyan nincs, hogy a válasszal és az ő portékájával ne Te járj jól 😉 :

  • Ha egy hétig aszalódott a lekaszált széna 40 fokban a tűző napon bálázás előtt: alaposan kiszáradt.
  • Ha megázott: portalanított
  • Ha tele van kóróval? Legalább lesz mit rágnia a lónak.

A széna ideje lassan lejár?

De a tréfát félretéve: A világ változik. A mezőgazdaság legújabb trendjeiben és a lovak takarmányozásában jártas szakemberek egyetértenek abban, hogy a széna ideje kishazánkban leáldozóban van. A klímaváltozás miatt egyre nehezebb ugyanis jó minőségű szénát előállítani. De mit esznek majd lovaink, ha nem szénát? A jövő valószínűleg a szenázs, de az radikális technológiai és szemléletbeli váltást igényel majd úgy a termelők, mint a lótartók részéről.

És hogy addig mi a teendő? A minőségi széna jelenleg lovad takarmányozásának alapja. Nézd meg tehát alaposan, mit vásárolsz, mi kerül lovad elé. Inkább vásárolj jó minőségű szénát drágán, mint silány minőséget olcsón. Mert a végén úgyis kiderül, hogy tulajdonképpen az olcsó volt a drága.

Így hordtuk a szénát idén

Nos, idén is megállapítottam, hogy a mi szénás Dani bácsink szerencsére nem csak a marketinghez, de a szénához is ért. Ezúttal is sikerült úgy kimatekoznia a kaszálást és a bálázást, hogy ne ázzon meg a kincset érő széna.

Az idei szénahordást egy bemelegítő fuvarral kezdtük: 79 kis kockabálát vásároltunk itt a szomszédban. Majd másnap három fordulóval 240 darab, átlagosan 10-14 kilogramm súlyú kis kockabálát tudtunk elhozni a Váli-völgyből és a betárolással is elkészültünk még aznap. El kell ismernem, hogy hihetetlen szerencsénk volt, hiszen azóta nem telt el nap kiadós eső nélkül.

Persze ezzel még nincs vége, szükségünk lesz még lucernára Terina számára, illetve ősszel sarjúszénára.

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Szénahordás és parasztfitnesz >>

Szénahordás, avagy: magad uram, ha szolgád nincs >>

Mindaz, amit még érdemes tudnod a szénáról: