Kólika: kibicnek semmi sem drága

A kólika megelőzése és kezelése kapcsán sok tévhit, városi legenda és házi praktika kering a lovas köztudatban, a lótartók pedig hajlamosak kipróbálni ezeket, mielőtt állatorvoshoz fordulnának. Pedig …

.

A suszter maradjon a kaptafánál

Lovasok beszélgetése során szóba került, hogy az egyik ló nemrégiben kólikázott. A társaság egyik tagja ehhez kapcsolódva büszkén mesélte, hogy ő profi a hasonló esetek ellátásában, még szúrcsapolni is tud.

TAnita Lovasboltja

Meg is mutatta az egyik ott álló lovon, hol és hogyan tenné ezt: a ló bal oldalán. A társaság lóanatómiában jártasabb tagjai hiába bizonygatták, hogy a ló vakbele, melyet szúrcsapolni szokás, a jobb oldalon helyezkedik el.

(Ha úgy érzed, rád fér egy kis ismétlés a ló emésztőrendszerével kapcsolatban, itt frissítheted fel tudásodat: Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében >>)

 

Útravaló…

Lovad egészségügyi problémáinak kezelése az állatorvos feladata. Az injekció beadása, az orr-nyelőcső szonda bevezetése, gyomormosás, szúrcsapolás, beöntés, rektális vizsgálat szigorúan állatorvosi feladat. Külső szemlélő számára egyszerű rutineljárásnak tűnhetnek, de megfelelő tudás és gyakorlat híján tovább ronthatnak a ló állapotán, sérüléseket, vagy akár az állat halálát is okozhatják.

Minden esetben fontos, hogy lovadat lovas állatorvos lássa el, mert egy kisállatok, vagy haszonállatok ellátásra specializálódott szakember nem rendelkezik azzal a speciális tudással, ami a lovak ellátásához szükséges.

Kapcsolódó írásaim:

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

Merj lépni, lovad élete a tét! >>

Kólika: egyetlen ló sincs biztonságban >>

Te felismered, ha kólikázik a lovad? >>

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

Minden kólikával kapcsolatos cikk >>