Még egy kis szénaszálhasogatás

Szinte napra pontosan két éve írtam a szénaetetőkről, akkor elsősorban házilag elkészíthető alkalmatosságokat mutattam be. Nemrégiben azonban találkoztam néhány olyan készen kapható szénaetetővel, amelyek rögtön felkeltették a kíváncsiságomat.

.

De mielőtt még megmutatnám az újdonságokat, kezdjük egy kis ismétléssel! A szénaetető pont ugyanazokban az esetekben praktikus, amikor a szénaháló is, tehát ha:

  • a ló habzsol, eleszi a másik elől a takarmányt vagy nem rág rendesen
  • szereti pocsékolni, elrejteni, maga alá betaposni a szénát
  • valamiért figyelni kell a súlyára és a megfelelő mennyiségű takarmány bevitelére (elhízás, laminitisz, metabolikus szindróma, Cushing-kór, inzulin rezisztancia, stb.)
  • kell neki egy kis szórakozás

A jó szénaetetőből a lovak falatonként, vagy csak kisebb kötegekben húzkodják ki a takarmányt, így lassabban esznek, alaposabban rágnak, ezért tovább tart és jobban hasznosul a takarmány.

Léteznek készen kapható és házilag elkészíthető alkalmatosságok is. Vannak olyanok, amelyeket leginkább a karámban vagy a legelőn, míg másokat akár az istállóban is bevethetsz.

Szénaetető kádak

Hívhatnám vályúnak is, de az olyan csúnya… Több hasonló konstrukció létezik különböző márkanév alatt, de az alap ugyanaz: egy műanyag tartály a tetején egy ráccsal, ami felfekszik a szénára. Ahogy fogy a széna, úgy süllyed egyre lejjebb a rács is.

Általában kül- és beltéri használatra is alkalmasak. Nagy előnyük, hogy jó néhány típus alkalmas arra, hogy a szénát beáztasd bennük, majd leengedd a vizet. Általában több különböző lyukméret közül választhatsz, ha tehát egy igazi haspókod van, rendelheted kisebb lyukkal.

Mobil szénaetető játékok

Ezek nem rögzített, hanem a földre helyezett, a lovak által evés közben mozgatható szénaetetők. Bár elsőre tetszetős megoldás, sárban, porban, homokban kevésbé praktikus.

Emellett nagy kérdés a biztonság, tehát hogy mennyire törésbiztos az anyag, illetve hogy esetleg bele tud-e szorulni a ló lába.

A guruló szénaháló

Kiötlője szerint könnyű megtölteni és akár egy kézzel is könnyedén mozgatható bármilyen talajon és terepen, még hóban és sárban is. A lovak az összes szénát ki tudják enni belőle és mivel az egész konstrukció mozog, nem egy helyen taposnak.

Szénaetető házikók

Ezek a konstrukciók elsősorban a karámban, vagy azokon a legelőkön praktikusak, ahol szükséges plusz széna etetése. A legtöbb ilyen alkalmatosság megvédi a szénát az esőtől, megakadályozza, hogy a lovak széttapossák, de nem lassítja a lovakat evés közben. Általában egy egész körbála kerül a házikó alá.

Kipróbálhatod így is:

De ez azért mégiscsak praktikusabb:

A képeket ezekről az oldalakról válogattam:

Te is használsz valamilyen kreatív szénaetető megoldást? Számolj be róla kommentben!

Kapcsolódó írásaim:

Hogyan válasszak szénaetetőt a lovamnak? >>

Lovaim és a szénahordó >>

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

A szénaháló jó barátod >>

Így készül a szénaháló >>