A lófog és a szénaháló különös viszonya

Talán Te is találkoztál már a figyelmeztetéssel, hogy a szénahálós etetés során nem természetes a ló fejtartása, ezért nem ideális az állkapcsok záródása, így nem optimális a rágás sem. De vajon mit mond erről a lófogász?

.

Ha már így összefutottunk dr. Jakab Szilárddal, egyszerűen muszáj volt feltennem neki a kérdést: vajon káros a lovak fogazatára a szénaháló? Hiszen ha valóban igaz a figyelmeztetés, akkor azt a fogak kopása is mutatja.

TAnita Lovasboltja

Dr. Jakab Szilárd elmondta, hogy tapasztalatai szerint rendellenes kopást a szénahálós etetés csak akkor okoz, ha a háló nagyon magasra van akasztva, illetve ha nagyon hosszú idő telik el két fogellenőrzés között, de ilyen esetben ugyebár nincs is min csodálkozni, szénaháló ide vagy oda. A szénarács használata viszont mindenképp kerülendő.

Ő azt mondja, hogy alapvetően az egészséges ló egyen a földről. De ha van indikációja a szénahálós etetésnek (pl. a takarmánybevitel korlátozása, a takarmányfelvétel lassítása, homokos/sáros/poros tartási hely, stb.) , akkor felesleges attól tartani, hogy esetleg a fogak kopása vagy a rágás nem lesz megfelelő.

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Minden cikk szénaháló témában >>

Minden cikk szénaetető témában >>

Ajándék lónak is nézd meg a fogát, avagy lófogászat kezdőknek >>

Csikók, pónik, öreg lovak: lófogászat haladóknak >>