Szénahordás, avagy: magad uram, ha szolgád nincs

szenabala250Itt a kaszálás. Rég volt ilyen jó évünk, amikor ilyen keveset kellett aggódni a széna miatt. Idén végre épp jókor esett, jókor sütött a nap és a legjobbkor köszöntött be a meleg. Persze ez a tegnapi eső még várhatott volna, de oda se neki.

.

A széna minősége, mennyisége, ára épp olyan örök és megunhatatlan téma a lótartók számára, mint az időjárás az angoloknál.

De néhány dolog még szénaügyileg is biztos: széna mindig van, mindig kell, hogy legyen, és hát olyan, amilyen. Azt is biztosra veheted, hogy azok a lótartók pedig, akik hozzánk hasonlóan otthon tartják a lovaikat és minden ezzel kapcsolatos teendőt maguk intéznek, méginkább rá vannak kattanva a témára.

Ha már vidék, idill és romantika: szénahordás 1890-ben East Sussex-ben
Ha már vidék, idill és romantika: szénahordás 1890-ben East Sussex-ben

Persze első pillantásra micsoda vidéki idill! Az átlag bértartó lótartó valószínűleg bele sem gondol, hogyan is kerül a széna a lova elé. Naná, egy lovardában, ahol kamionon begördülnek a bálák, bepakolja a traktor a szénatárolóba, és már kész is a szénahordás, na az valóban idilli. A bértartó pedig örül és fizet. No, ilyesfajta vidéki álromantika nem terem mifelénk. Hogy mi van helyette? Kőkemény meló.

A helyzet pünkösd környékén kezd élesedni. Olyankor már árgus szemekkel nézzük, hol milyen magas a fű és mit ígérnek az időjósok. Majd meg lehet ereszteni az első telefonokat a megszokott szénásainknak. Ők ilyenkor megmondják, hogy nagyjából mikorra tervezik a kaszálást. A kaszálás napján megy a következő telefon, hogy mikor bálázzák? Ez egy mókás beszélgetés szokott lenni egyébként, mert ilyenkor ugyebár még nem tudni, hány bála lesz. A szénás viszont rögtön azzal a kérdéssel indít, hogy hány bálát szeretnénk elvinni. Hát sokat.

Innentől kezdve persze aggódva figyeljük az eget és nagyon drukkolunk, hogy még véletlenül se essen. Mert a fene se akar ázott szénát venni. Mondjuk egy ici-pici eső még beleférhet. De inkább ne. Az időjárás-jelentés rögeszmés figyelése mellett ilyenkor már szaporodnak a teendők: elő kell készíteni a széna helyét, illetve az autókat, utánfutókat.

Ilyenkor a saját pikápunk és a mögé kötött szénázós utánfutó speciális magasítást kap, és ha tehetjük, kölcsönveszünk még egy dobozos kisteherautót is az ismeretségi körből.

Na persze kellenek még ponyvák, kötelek, gumicúgok, innivaló, és persze pénz. Mindegyikből jó sok. Ha mindez megvan, akkor már csak az a teendőnk, hogy indulásra készen várjuk azt a bizonyos hívást: lehet jönni a szénáért.

A kisbálás szénát Válon vásároljuk már évek óta. Ősgyep sokfajta növénnyel, kevés porral és nulla vegyszerrel, a lovak egyszerűen imádják. Általában ezzel kezdődik a szezon. Megérkezünk a földre, megrakjuk az autót, hazaszáguldunk, lepakoljuk a szállítmányt, majd kezdjük az egészet elölről. Az utánfutós szerelvény 75, a kisteher 60 bálát hoz el egy fuvarral.

Fő a biztonság: speciális magasítás, ponyva, kötél, gumicúg, spanifer
Fő a biztonság: speciális magasítás, ponyva, kötél, gumicúg, spanifer

Ha mindent jól csinálunk, egy bálát csak négyszer kell megfogni:

  • felveszem a földről
  • fel-/beadom a kocsiba Istvánnak, aki rakodja
  • otthon kirakom a kocsiból
  • István pakolja – mert ha én rakodom, na abból nem sül ki semmi jó 🙂

gym

Idén körülbelül 300 kisbálát tároltunk be. Az első szénahordós napunk mérlege így: 5 fuvar, 280 kilométer, 8 óra, 300 friss, illatos kisbála széna. Nem eléggé gyakorlott, vagy nem eléggé matekos lótartók kedvéért: ez egy ló 300 napi, vagy 2 ló 150 napi szénája.

Legközelebb a nagybálás szénával folytatjuk, majd jön a szalma, legvégül a zab. Esetleg ősszel még egy kis sarjú ugyaninnen, kisbálásan – ha kedvez az idő. Mindnek külön technikája és története van, de mind garantálja, hogy fitnesszteremre és Norbi ápdétre sem kell költenünk. Szóval: folytatása következik.

Kapcsolódó írásaim:

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

Így készül a szénaháló >>

A szénaháló jó barátod >>

Az úrinő és az ő szénája >>

Mindaz, amit érdemes tudnod a szénáról: