A szénaháló jó barátod

DO NOT USE IN NEGATIVE CONTEXT horse eating haynet with hay and haylage mixtureA szénaháló használata idehaza leggyakrabban kimerül abban, hogy a lószállítóban a ló orra elé akasztják, hogy a jószág az utazás ideje alatt elfoglalja magát. Hogy macerás használni? Igen. Ettől függetlenül a szénaháló nagyon hasznos találmány.

.

Jól jön például akkor, ha:

  • a ló habzsol, eleszi a másik elől a takarmányt, vagy nem rág rendesen
  • ha szereti pocsékolni, vagy elrejteni, maga alá betaposni a szénát
  • valamiért figyelni kell a súlyára és a megfelelő mennyiségű takarmánybevitelre (elhízás, laminitisz, metabolikus szindróma, Cushing-kór, inzulin rezisztancia, stb.)
  • le kell foglalni valamivel (pl. boksznyugalom)

A szénahálóból a lovak falatonként, vagy csak kisebb kötegekben húzkodják ki a takarmányt, így lassabban esznek, alaposabban rágnak, így tovább tart és jobban hasznosul a takarmány.

Amikor a földről etettük a szénát, a lovak egy részét összetaposták és már nem ették meg. Amióta szénahálót használunk, sokkal kevesebb szálas megy kárba. Emellett kiváló elfoglaltság is, mindkét ló örömmel szórakozik a hálóval.

haynets600-315

 

Többféle szénaháló van. A legfontosabb a lyukak mérete és persze a háló anyaga. A kb. 10×10 cm-es lyukméretű háló csak arra jó, hogy tálald benne a szénát. Az 5×5 cm-es lyukméret már lelassítja a lovakat az evésben – mi ezt használjuk.

A világhálón láttam már 3,5×3,5 cm lyukméretű hálókat is, de ez lehet, hogy már valóban szívatás lenne – viszont egy laminitiszes, vagy Cushingos lónál, ahol grammra pontosan kell adagolni a takarmányt, hasznos segítség lehet, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt a széna és a ló jobban elfoglalja magát.

A hálót úgy kell felakasztani, hogy ne legyen túl magasan, a lovaknak ne kelljen felemelniük a fejüket, mint a régi szénarácsos etetők idejében, de ha kiürül, akkor ne tudjanak belelépni. Mi a hálót még a falhoz is rögzíteni szoktuk, mert Romeo ádáz vehemenciával veti rá magát minden egyes adagra.

Egy-egy készen vásárolt háló nálunk 2-3 hónapot bír ki. Menet közben persze figyelni kell, olykor cserélni, vagy javítani a felső kis karikákat, vagy az alsó nagyot, netán az összehúzó zsinórt. De ami igazán fontos, hogy ha a háló anyaga elhasználódik és már sok kis műanyag szálacska áll ki belőle, mindenképpen le kell cserélni, hiszen nem cél, hogy műanyagot egyenek a lovak.

Elhasználódott szénahálók
Elhasználódott szénahálók

A szénahálók mellett persze szénazsákok és más praktikus alkalmatosságok, illetve akár otthon is elkészíthető szénaetetők is léteznek. Ezek angolul „slow feeder” néven futnak, érdemes böngészni közöttük.

Kapcsolódó írások:

Az úrinő és az ő szénája >>

Meleg vizet a lovaknak >>