Az egészség magánügy?

horsevaccine250Vajon az egészség magánügy? A Te egészséged, vagy éppen a kutyád, lovad egészsége? Szerintem nem. Legalábbis ami a fertőző betegségeket, kötelező szűréseket, védőoltásaitokat illeti.

.

Azok a lovasok és lótartók, akik hajlamosak belegondolni az összefüggésekbe és a következményekbe, 2015-ben figyelemmel kísérték a fertőző kevésvérűséggel kapcsolatos híreket.

De nem csak ők. Az akkori események olyan lótartók figyelmét is felhívták arra, hogy az FKV-szűrés nem úri hóbort, akik korábban még csak nem is hallottak arról, hogy ez egyébként kötelező. Hogy ha nem vagy elég elővigyázatos, annak következményei vannak – és a következmények közül a 90 nap karantén sétagalopp ahhoz képest, amikor a lovadat elveszíted egy olyan betegség miatt, amit igazából már rég el is kellett volna felejtenünk.

Azt pedig nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a takonykór emberre is veszélyes, tehát még véletlenül sem úri huncutság, vagy felesleges, a lótartók sarcolására központilag kiötlött macera a kötelező évente, illetve háromévente esedékes szűrés. Nem felesleges riogatás, hogy ne vásárolj Romániából származó, vagy épp ismeretlen eredetű lovat, ha pedig lovastúrára indulsz, maradj az ország határain belül és szűresd rendszeresen a lovadat.

vakcinazas1-790

TAnita Lovasboltja

Humán vonalon a 2015 nyarán Spanyolországban felbukkant diftéra-megbetegedés hívta fel a nagyközönség figyelmet az elmúlt napokban arra, amit az oltásellenes mozgalmak „áldásos” tevékenységét és a betegségekkel kapcsolatos híreket figyelők már évek óta szajkóznak: a védőoltások fontosak. Az olyan elfeledett betegségek, mint a torokgyík, kanyaró és társaik csak addig maradnak elfeledettek, amíg a populáció megfelelő százaléka oltva van ellenük.

Az egyed és a populáció egészsége ugyanis bizonyos betegségek esetén szorosan összefügg. Íme erről egy nagyszerű TED prezentáció – spanyolul és / vagy angolul beszélők előnyben:

A védőoltásokról röviden:

Egy bizonyos kórokozó elleni vakcinázás az adott fertőzés esetén lehetővé teszi az immunrendszer gyors válaszát, az azonnali védekezést. Az egyed védelme bizonyos betegségek ellen azonban csak egy tényező, amiért vakcináznunk kell.

A fertőzés típusától, a járványtani sajátosságoktól függően léteznek betegségek, melyek ellen oltva az egyednél jó védelmet érhetünk el függetlenül a többi egyed vakcinázásától (pl. tetanusz, veszettség, Nyugat-Nílusi vírus). Más esetekben az egész populáció oltottságán múlik az egyed védelme (pl. herpesz, lóinfluenza). Lóinfluenza esetében például a populáció 70%-t oltani kell, hogy a nagy járványokat megelőzzük.

A biológiában semmire nincs garancia. Ezért a védőoltások sem jelentenek önmagukban 100%-os védelmet. A védelem hatékonysága függ a használt vakcinától és magától az oltott egyedtől is. A legjobb hatást egészséges, jól tartott, takarmányozott és rendszeresen féreghajtott egyedekben érik el az oltások.

Természetesen a vakcinázásnak is lehetnek mellékhatásai, ezek előfordulása és súlyossága azonban jóval alulmúlja a betegség miatti károkat.

Forrás: Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya – Milyen ma egy korszerű oltási protokoll?

vakcinazas2-790

Kapcsolódó írásaim:

Lovasok, a tudást terjesszétek, ne a betegséget! >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>