Szorul hurok, avagy élesedik a szénahelyzet

Az időjárás évről-évre egyre kevésbé kedvez a lótartóknak, egyre nehezebb a jó minőségű széna előállítása és beszerzése. Ráadásul évek óta jelen van az osztrák és német kereslet is a hazai piacon, aminek jelentős árfelhajtó hatása van. Hogy mit tehetnek ilyenkor a lótartók? Erről beszélgettünk Rácz Imrével a Biofarmer Kft-től.

.

Ha eddig nem tetted, idén igazán itt az ideje okosan spórolni a szénával, mondja Rácz Imre.

Lássuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a szénából lovaid javára:

 • A korábbinál sokkal fontosabb a széna bevizsgáltatása, laboratóriumi elemzése, hogy tudd, milyen minőségű, tehát milyen beltartalmi értékekkel rendelkező szénát etetsz. Fontos információ például, hogy mennyi benne az emészthető rost, vagy hogy az esősebb időjárás miatt tartalmaz-e a határérték feletti mértékben toxinokat – utóbbiak patairhagyulladást, kólikát is okozhatnak.
 • Ideje a szénahálók, szénaetetők (slow feeder), bálahálók és bálaetetők alkalmazásának, hogy a lovak lassabban, és kevesebbet pocsékolva egyenek.

 

Egy házilag elkészíthető szénaetető
Egy házilag elkészíthető szénaetető

 • Szintén hasznos és egyszerű praktika főleg a kinti karámokban, beállókban az etetőhelyeken gumi lapok kihelyezése, hogy a lovak ne tapossák bele a talajba a szénát. Ezzel a talajszemcsék elfogyasztását, magyarán a homokkólika kialakulásának esélyét is csökkentheted.
 • Fontos a lenne az etetendő széna súlyának mérése, hogy a lovak megkapják a testsúlyuk szerinti megfelelő tömegű szénát naponta. Normál esetben szárazanyag tartalomra vetítve 1,5-2% széna elfogyasztására van szüksége a lónak. Matematikailag: ha a széna nedvességtartalma 12%, egy 500 kilogrammos ló esetében 500×1,5-2%/0,88 tehát kb. 8,5-11,3 kg szénát fogyaszt el naponta. De ha a felét beforgatja az alomba, mert mondjuk csak naponta kétszer kap szénát, akkor a veszteséggel is számolni kell és annyival többet kell elérakni.
 • A szénavásárlás során a legtöbb lótartó a bálák számát nézi, pedig ebben az esetben is hasznosabb, ha inkább kilogrammra (tonnára) vásárolsz. Ez a mezőgazdaság minden egyéb területén kiválóan működik, de a lovaséletben még valamiért nem terjedt el. Természetesen az etetendő mennyiségek és a bálatömeg ismeretében ezt át lehet számolni bálára. Fontos tudnod, hogy azonos tömörség esetén egy 125 cm és egy 150 cm átmérőjű bála tömege közt 44% eltérés van  – mutat rá Rácz Imre.

Érdemes inkább drágábban jó minőségű szénát vásárolni és okosan, takarékosan etetni, mint olcsón bevásárolni a rossz minőségből.

Mindig vásárolj minőségi szénát
Mindig vásárolj minőségi szénát
 • Mivel a széna szállítási költsége egyre magasabb (akár 50%-a is lehet a teljes árnak), ahol van tárolási lehetőség és gép, érdemes nagyobb mennyiségeket rendelni és átállni a nagy kockabálás kiszerelésre.

A széna részben helyettesíthető más takarmányféleségekkel:

 • Szénapellet: kiegészíthető vele a gyengébb beltartalmú – de egyébként megfelelő (pl. túl öregen levágott, de száraz, nem toxinos) széna adag. Emellett pedig természetesen az akut fogproblémás vagy csak egyszerűen idős, rossz fogú lovak takarmányozására nagyszerű megoldás a szénapellet. Nekik mindenképpen érdemes beáztatni, felpuhítani a szénapelletet. Fontos, hogy szénapelletből is jó minőséget válassz!
Szénapellet
Szénapellet

 • Lucerna: Ebből is nehéz jó minőséget szerezni, de mivel a lucerna jobban tolerálja a szárazságot és a gazdasági haszonállatok is fogyasztják, nagyobb belőle a választék. Természetesen a lucerna is beszerezhető pelletált formában, így könnyen szállítható, tárolható. A ló szálastakarmányának kb. 20%-a lehet jó minőségű (!) lucerna, vemhes és szoptatós kancák esetében pedig akár a szálastakarmány felét is kiteheti a lucerna, vagy lucernapellet.
A lucerna hasznos takarmány, de fontos, hogy jó minőséget vásárolj
A lucerna hasznos takarmány, de fontos, hogy jó minőséget vásárolj
 • A cukorrépa pellet szintén jól hasznosuló rostforrás napi 0,5-1 kg (szárazon mérve) etethető. Hátránya, hogy alaposan be kell áztatni.
 • A rizskorpa nagyon értékes takarmány, rostokat és olajokat is tartalmaz, de inkább sportlovaknál vagy testtömeg gyarapítása céljára érdemes használni az ára miatt.
 • Az idei júniusi esős idő sajnos a gabonáknak sem kedvez, de ha sikerül zabszénát találnod, az is kiváló lehet a lovaknak.

Ne felejtsd el, hogy a ló emésztőrendszere a rostemésztésre alakult, fejlődött ki, elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű (!) rostforrás nélkül az emésztése felborul és szinte biztosan kialakul valamiféle betegség. Abrakkal rostot helyettesíteni csak marginálisan lehet – emelte ki Rácz Imre.

Ha szeretnéd tudni, mit etetsz

Legyen szó szénáról, szénapelletről, zabról vagy más gabonáról, netán lótápról: lovad takarmányát az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének Takarmányanalitikai Laboratóriumában vizsgáltathatod be. Elérhetőségeik:

1077 Budapest, Rottenbiller u. 50.
Tel.: +36-1-478-4249
E-mail: Kutasi.Orsolya@univet.hu és Moravszki.Leticia@univet.hu

Lábjegyzet

A cikk NEM szponzorált tartalom.

Mindaz, amit még érdemes tudnod a szénáról: