Negyedszázados Terina

Terina250Nagy nap volt a tegnapi: február 4-én 25 éves lett az öreglány. Mondom 25. Negyedszázad. Rendben, persze számszakilag még így is fiatalabb, mint én. És nem is töltötte velünk mind a 25-öt. De azért mégis…

.

25 éves lett, itt van, velünk van. Kicsit öregecske, kicsit kopottka, de a miénk. A horizontig vágtatna, ha hagynánk (és persze ha az egészsége engedné). Ha nagyritkán felülök rá, figyelnem kell, hogy a jókedvű négylábasok után le ne potyogjak. És csak kérni kell, megtesz bármit. Soha nem lesz még egy ilyen finom, készséges, jól idomított lovam, aki segítségek helyett már a gondolatokra is reagál…

Fotó: Haga Zsuzsanna, hagazsuzsi.hu
Fotó: Haga Zsuzsanna, hagazsuzsi.hu

Persze merevebbek már azok az ízületek… Nehezen adja a hátulját. Nehezebben lép hátra, nehezebben fordul. Narkolepsziás, ennek minden kellemetlen vonzatával együtt. A legutóbb a lábvédők ellenére karácsony előtt szerzett egy csúnya sérülést, amit még egy jó darabig szenvedni fogunk.

Csak kérni kell, megtesz bármit: amikor azt kértük, Terina Lilikével a hátán sétálgatott fel-alá
Csak kérni kell, megtesz bármit: amikor azt kértük, Terina Lilikével a hátán sétálgatott fel-alá

Keheske – bár ezzel szerencsére az utóbbi időben nincs sok baj (ezt most gyorsan le is kopogom).

És soványka. Nagyon oda kell figyelni a takarmányozására. Napi háromszor kap háromszor széna- és lucernapelletet. Ami az utóbbi hetek zimankóiban külön macera, mert ha nem eszi meg elég gyorsan, belefagy az etetőbe. Idén már lucernaszénát is kap. Csak ő, csak este. És imádja.

Fotó: Haga Zsuzsanna, hagazsuzsi.hu
Fotó: Haga Zsuzsanna, hagazsuzsi.hu

A sérülése miatt most a napok alvásgyanús részét bokszfogságban tölti. Ugyanis képes volt megtenni velem, hogy elbóbiskolt és ráesett a bibis, bekötözött lábára. Így azokat a napszakokat, amikor várható, hogy esetleg elszunyókál, a bealmozott bokszban tölti. Tudom, hogy ez nem épp ideális, de valamit valamiért… Persze aki ismer, az tudja, hogy 9 helyett 15 négyzetméterről van szó, és ajtó helyett épp csak egy kötél választja el a külvilágtól.

Így viszont külön is eszik, aminek meg is lett az eredménye: Terina évek óta nem volt ilyen jó kondícióban. Nem csak mi örültünk, de doktornénijei is elismerően nyilatkoztak kerekded idomairól. De hát lássuk be: ezt a popót minden kortársa megirigyelhetné.

Terinamontazs

Szóval boldog szülinapot, Öreglány!

Kapcsolódó írásaim:

Vér van a lovam trágyájában?! Véres karácsonyi horrorparódia lovakkal >>

És a bibikirálynő ismét: Terina >>

Öreg ló nem vén ló – és a helyén van a szíve >>

Terina és a multifunkciós pataharang >>

Öreg lovam és a reformkonyha >>

Egy öreg ló harca a kilókért >>

Mikortól öreg egy ló? >>