Öreg lovam és a reformkonyha

Terina250Legutóbb ott tartottunk tehát, hogy mire elérkezett a tavaszi szőrváltás, Terina az abrak mellé kiegészítésként adott táp ellenére sem festett valami rózsásan. Oké, legyünk őszinték: hiába a táp, és az olajjal becsempészett plusz kalóriák, sovány, szakadt és lepukkant volt. Fű még sehol, én pedig már rémeket láttam és kétségbeesetten szerettem volna látni a javulást a lovon. De az csak nem jött. Ekkor hívtam fel állatorvosunkat.

.

Megkértem tehát Dr. Pallós Andreát, hogy jöjjön ki és nézze meg a lovat. „Jó lenne, ha kijönnél, mert nekem nem tetszik a Terina” – kezdtem a mondókámat nem épp túl szakszerűen és pontosan. „Legfeljebb azt mondod, hogy hülye vagyok és semmi baja” – mondtam. Nos, ez az a mondat, ami találkozásunkkor végül nem hangzott el.

Viszont Andi már úgy érkezett, hogy előtte konzultált Dr. Kutasi Orsolyával, aki legutóbb az öreglány szívét vizsgálta, ráadásul hatalmas klinikai tapasztalata van. Terina állatorvos-stábjának tehát már közösen összeállított terve volt a vizsgálatra és a további teendőkre. És bár a lányok váltig állították, hogy egy bonyolultabb esetnél mi sem természetesebb, minthogy a kollégák konzultálnak egymással, én teljesen meghatódtam a figyelmességüktől.

Terina javuló kondícióban
Terina javuló kondícióban

Kezdetnek Andi is megállapította, hogy nem túloztam, Terina pocsékul fest, úgyhogy nekilátott egy alapos fizikális vizsgálatnak. Például megnézte az öreglány februárban igazított fogait és megerősítette azt, amit már a fogreszeléskor is sejtettünk: Terina fogai olyan aprók, hogy azokkal bizony már nem lehet jól rágni. De rektálisan áttapintotta a hasüreg kézzel elérhető területeit is, daganat után kutatva. Majd pedig levett némi vért, amivel irány a labor.

Miután sem a fizikális vizsgálat, sem a labor nem mutatott említésre méltó eltéréseket, már viszonylag nyugodtabban feltételezhettük, hogy az öreglány menüjén kell alakítanunk. Méghozzá alaposan, mert hiába adok neki abrakot, tápot, a legkiválóbb szénát, ha nem tudja megfelelően megrágni, a tápanyagok legjobb esetben csak nem hasznosulnak, rosszabb esetben meg majd jönnek az olyan kellemetlenségek, mint a kólika és a nyelőcső-eltömődés.

A dokik javaslata igazi reformkonyhai újdonság volt: azt tanácsolták, hogy Terina eddigi menüjét egészítsük ki széna- és lucernapellettel. Bár egyre több lovas ismeri, vagy legalábbis hallott már róla, még csak viszonylag keveseknek van saját tapasztalata ezzel a takarmányfajtával. Nos, ezelőtt még nekem sem volt…

„A pellet olyan nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A pelletet néhány milliméteres átmérőtől több centiméteres átmérőig terjedő anyagrudak alkotják az alapanyag és a használt pelletálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pelletfajta a nyúltáp” – írja a Wikipedia.

Kicsit érthetőbben: a pellet darált, majd kis hengerformákra préselt széna, vagy lucerna. És valóban, a legtöbben nyúltáp formájában találkozhattak vele. A legnagyobb előnye, hogy mivel áztatva etetjük, a lónak nem kell rágnia.

Legnagyobb mázlinkra a közelünkben van egy cég, ami széna- és lucernapelletet is készít (kattints a félkövérre az elérhetőségekért), így másnap már mentünk is bevásárolni. Még nagyobb szerencse, hogy készleteinket így nem kimondottan azon az áron szerezzük be, mint amit a lótápok esetén látni.

Egész pici adagokkal kezdtem, és néhány hét alatt fokozatosan emeltem arra a szintre, amit el szerettem volna érni. Két adag szénához egy adag lucernát keverek. Így néz ki szárazon:

Két adag szénához egy adag lucernát keverek. Így néz ki szárazon
Két adag szénához egy adag lucernát keverek. Így néz ki szárazon

Szárazon mindössze két liter az egész.

Majd felengedem forró vízzel és állni hagyom. A forró víz azért fontos, mert hamarabb feloldja az egyébként makacsabb lucernarudacskákat. Szóval színültig töltöm vízzel az edényt és egy-két perc múlva már így néz ki a csodatrutyi:

pelletviz1

Majd még egy-két perc múlva már kezd megdagadni:

pelletviz2

Töltök rá egy kis vizet, megkeverem, majd mire a pellet teljesen felszívja a vizet, már kicsi neki a tál:

pelletutolsoelotti

Itt jól látszik, milyen apró, finom kis növényi darabkák alkotják a masszát:

pelletutolso

Ez azonban még nem a végleges állapot. Ilyenkor a masszát átöntöm Terina etetőjébe, adok még hozzá egy kis vizet, jól megkeverem és állni hagyom egészen addig, míg egy viszonylag egynemű, de nem túl folyós masszát kapok. Olyasmit, mint egy főzelék.

Lova válogatja, hogy ki pontosan milyen állagot kedvel. Vannak, akik a levesesre vizezett masszát, míg mások a szilárdabb halmazállapotot fogyasztják szívesebben. Terina az utóbbi tábort erősíti. Ezért ha esetleg túl híg lenne a massza, belekeverek még  egy kis szénapelletet (az hamar feloldódik), vagy némi korpát.

Olvastam már olyat, hogy nem feltétlenül muszáj a pelletet beáztatni etetés előtt, de én ezzel nem mernék megpróbálkozni, hiszen egyértelműen látszik, hogy a pellet rengeteg vizet vesz fel és induló térfogatának többszörösére dagad. Nos, szerintem jobb, ha ez idekint történik, nem pedig a ló gyomrában.

Terina szerencsénkre már a kezdet kezdetén pozitívan állt az újfajta takarmányhoz és nagy örömmel nyámnyogja el minden alkalommal.

Terina itt döntötte el, hogy a jövőben a sajtó kizárásával fog étkezni
Terina itt döntötte el, hogy a jövőben a sajtó kizárásával fog étkezni

Még a frissen kaszált zöldet is képes otthagyni a főzeléke kedvéért, amiből reggel, délben és este is kap egy-egy adagot.

És hogy van-e eredménye? Büszkén jelenthetem, hogy igen! Dr. Pallós Andrea a legutóbbi oltáskor hivatalosan is megerősítette, hogy Terina sokkal jobban néz ki, és hízott is valamicskét.

Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
Különös ismertetőjegyem, hogy ritka béna fotós vagyok,
és semmi remény arra, hogy ez valaha változni fog. 😉

Kapcsolódó írásaim:

Egy öreg ló harca a kilókért >>

Mikortól öreg egy ló? >>

Te tudod, mennyit rág a lovad? >>

Szülinapi fogreszelés >>

Öreg ló nem vén ló – és a helyén van a szíve >>