1 patkolókovács, 6 állatorvos, 125 lótartó

infotainment250Kicsit eltűntem, de mentségemre szóljon, hogy az utóbbi két hétben a véghajrájához érkezett egy különleges rendezvény előkészítése. Egy olyan rendezvényé, amire talán még nem volt példa idehaza: 125 lovas és lótartó egy nagyszerű patkolókovácstól és hat kiváló állatorvostól tanulhatott. Hat előadást és három gyakorlati bemutatót zsúfoltunk bele egyetlen napba.

.

Közel 150 lovas és lótartó ülte végig a reggel kilenctől majdnem este hatig tartó rendezvényt. Volt, aki Mohácsról, és volt, aki Szlovákiából érkezett. Jónéhányan már a reggel 8-ra kiírt regisztráció előtt bejelentkeztek. És a lelkesedésük ki is tartott egész nap: végigállták a gyakorlati bemutatókat a fedelesben és még az utolsó előadás is majdnem teltház előtt zajlott. Ebben persze hatalmas érdeme van azoknak a nagyszerű szakembereknek, akik vállalták, hogy kiállnak a lótartók elé.

A katedrán Dr. Bocz Nóra
A katedrán Dr. Bocz Nóra

Amit a résztvevők nem tudtak, hogy ezek a sokat látott szakemberek, akik ráadásul tapasztalt előadók is, milyen odafigyeléssel és alapossággal készültek erre a napra. Mert bár naponta jó néhány lovat látnak el, és sok-sok lótartónak adnak tanácsot, ez a rendezvény mégsem csak annyi volt, hogy idejöttek és előadtak. Nem egyszerűen előhúzták egy korábbi prezentációjukat és elmondták azt, amit máshol. Nem. Ők itt és most kifejezetten a lótartókhoz szóltak. Kézzel fogható tudást adtak át nekik. Olyan tudást, amit már másnap kamatoztathattak a lovaik mellett. Mert erről szólt ez a nap: a kézzel fogható tudásról. Nem arról, hogy a ló hogyan és hány millió év alatt lett a rókányi eohippusból a mai ló. Vagy arról, hogy hány foga és csigolyája van. (Persze ezek is fontosak.) Hanem arról, hogy a lótartók hogyan ismerhetik fel, ha baj van. Mit tehetnek, hogy elkerüljék a megbetegedéseket, vagy ha már megtörtént a baj, akkor mit tehetnek lovuk gyógyulása érdekében.

És még valamiről: az állatorvosok és patkolókovácsok, illetve a lótartók közötti kommunikációról. A bizalomról.

Dr. Molnár József a gyakorlati bemutatón
Dr. Molnár József a gyakorlati bemutatón

És hogy ebből ki profitál? Természetesen a lótartók. Meg persze állatorvosaik, hiszen minél tájékozottabb a lótartó, annál sikeresebb lehet a ló kezelése. És végeredményben pedig a lovak.

Nagyszerű érzés volt, hogy végre megvalósult ez a különleges rendezvény, amit ezzel a nagyszerű szakembergárdával már 2-3 éve tervezgettünk. Jó volt látni a sok mosolygó arcot, az érdeklődést, a tanulni vágyást a lótartókon. Ahogy körbeállták az előadókat, hogy feltegyenek nekik még néhány kérdést.

Billentyűzet helyett ezúttal mikrofont ragadtam
Billentyűzet helyett ezúttal mikrofont ragadtam

Egy érdekes találkozást is tartogatott nekem a nap. A gyakorlati foglalkozás vége felé a fedelesben az egyik lány megszólított: “Szia, ugye neked van az a blogod…? Te vagy a Terina és a Romeo gazdája?” 🙂

Dr. Molnár József előadása előtt
Dr. Molnár József előadása előtt

És történt ezen a rendezvényen még valami: a résztvevők csomagjaiban egy életmentő apróság is lapult. De hogy mi? Legközelebb erről is szó lesz. 🙂

Fotó:

– Haga Zsuzsanna, Lovasok.hu
Legin István, motorosteszt.hu

Kapcsolódó írásaim:

Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében >>

A legnagyobb konkurenciánk a tudatlanság >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>