Öreg ló nem vén ló – és a helyén van a szíve

Érzékelők, zsinórok és monitorok mindenfelé: Terina és Szeder egy szupertitkos és szuper érdekes fejlesztés tesztelésében vettek részt. A nagy munka közepette szerencsére arról is meggyőződhettünk, hogy bár öreg lovam szíve kicsit furcsán ver, azért aggodalomra nincs ok.

.

De kezdjük az elejéről…

December végén Terina gyengélkedett egy kicsit és némi istápolásra szorult. Ha pedig már úgyis vizsgálni és kezelni kellett, nagyszerű dokink, dr. Pallós Andrea a szívét is meghallgatta. Lassan 24 éves az öreglány, nem árt odafigyelni.

Nos, Andi nem volt épp boldog attól, amit hallott: Terina szíve furcsán ver, kihagy, jó lenne ezt kivizsgálni, tanácsolta. Innentől kezdve én sem voltam túl boldog a hallottaktól. Az persze nem is volt kérdés, hogy utánanézünk a dolognak. De hogy EKG és szívultrahang lónak? Kutyában láttam és hallottam már, de lóban még nem.

EKG

TAnita Lovasboltja

Öröm az ürömben, hogy mi épp kapóra jöttünk a szupertitkos fejlesztés szuperprofi stábjának, ők pedig nekünk. Így már csak azt kellett türelemmel kivárni, hogy minden adott legyen a vizsgálathoz.

Dr. Joó Kinga és Dr. Pallós Andrea vizsgálat közben
Dr. Joó Kinga és Dr. Pallós Andrea vizsgálat közben

Míg a kivizsgálásra vártunk, egy alkalommal elszántan elővettem a fonendoszkópot, hogy én is meghallgassam azt a ketyegőt. Nem voltam benne biztos, hogy sikerül, ugyanis próbálkoztam már ezzel az elmúlt években is, és a nehézségeim Terinánál rendre ott szoktak kezdődni, hogy megtaláljam egyáltalán a szívhangját. Volt már, amikor ez nem jött össze, bár őnagysága láthatóan élt és virult. Romeonál ugyanez a feladat általában nem okozott nehézséget.

Nem vagyok tehát a lószív avatott szakértője, de amit hallottam, az némiképp kizökkentett a normál kerékvágásból. Ott álltam Terina mellett, fülemen a fonendoszkóppal és egész egyszerűen nem tudtam értelmezni a hallottakat. Teljes kétségbeesésemben átmentem Romeohoz, mint biztos ponthoz hallgatózni. Ez csak arra volt jó, hogy nyugtázzam, nem vagyok teljesen és reménytelenül béna, de Terinához visszatérve ezek után sem lettem okosabb: ugyanaz az összevisszaság fogadott, mint annak előtte.

De az öreglány jól néz ki, magához képest szép kerek, a téli bundája is tömött, plüss, csak nincs nagy gond, nyugtattam magamat. Majd a dokik kiderítik, mi itt a helyzet.

Január végén elérkezett a nagy nap, amikor egy egész szakembergárda vette kezelésbe őnagyságát. dr. Kutasi Orsolya és dr. Joó Kinga EKG-val, ultrahanggal, egy informatikussal és a szupertitkos kütyüvel felszerelkezve érkeztek, dr. Pallós Andrea pedig szintén eljött, hogy ő is lássa, mi történik, és hogy meg tudják vitatni a látottakat-hallottakat.

Terina teljes tesztfelszerelésben, mellette a bokszban az ultrahang, a szupertitkos kütyühöz, illetve az EKG-hoz tartozó laptopok
Terina teljes tesztfelszerelésben, mellette a bokszban az ultrahang, a szupertitkos kütyühöz, illetve az EKG-hoz tartozó laptopok

A szupertitkos kütyüt először az alaposan megilletődött Szedren, majd Terinán teszteltük. Ennél többet viszont egyelőre nem árulhatok el a projektről. 😉 Na jó, még talán annyit, hogy egy olyan új készülék lehet születőben, ami nagyon sok ló életét menthetné meg és nagyon sok lótartó számára biztosíthatná a nyugodt pihenést, kikapcsolódást. Ugye, hogy izgalmas?

Dr. Joó Kinga vizsgálat közben
Dr. Joó Kinga vizsgálat közben

Terina a tőle mindig is megszokott türelemmel állta a kétórás, kísérletinyúlsággal kombinált kivizsgálást. Alkohollal fújták, tappancsokat tettek rá, ultrahangfejjel nyomkodták, csipogott a gép, villant a vaku, emeltem a lábát, léptettük ide-oda, de az öreglányt semmi nem zökkentette ki az ilyen helyzetekben megszokott nyugalmából. Viszont egyértelműen az arcára volt írva, mit is gondolt magában az egész procedúráról.

És hogy mi lett az eredmény? Terina szíve bár valóban furán ver és ritmuszavara van, ez különösebben nem okoz számára gondot, így egyelőre nincs ok az aggodalomra. Úgyhogy a megfelelő odafigyelés és a problémájára szabott bódítás mellett minden további nélkül kaphat fogreszelést a közelgő szülinapjára. 🙂

A tanulság pedig az, hogy istállói körülmények között is elvégezhető egy sor olyan vizsgálat és beavatkozás, amire korábban nem is gondoltam volna.

Kapcsolódó írásaim:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost >>

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>

A ló bizalmának megnyerése helyett… >>

Másoktól várod, hogy megmentsék a lovadat? >>

Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk >>

Bekötözhetetlen sebek lovon és kutyán? >>