Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében

loszem250Egy lovas állatorvos, akinek a nevét szinte minden lótartó ismeri. Egy lovas állatorvos, aki több mint 26 éve dolgozik nap mint nap a lovak egészségéért, jólétéért. Emellett pedig a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének elnöke, ír, oktat, és egy több állatorvost mozgató praxist vezet. A Kamarai Állatorvos megbízásából Dr. Bába Andrással beszélgettem.

.

Az interjú még magamhoz képest is igen terjedelmes lett, de olyan sok fontos dolog hangzott el, hogy kár lett volna bármit is kihagyni belőle. Ide most a beszélgetés két, számomra meghatározó pontját hoztam el.

DrBabaOG

Van lókórház, van lovas állatorvos, de nem elég

Hogyan ítéled meg a lovas állatorvosok területi eloszlását? Ma Magyarországon minden lótartó számára elérhető közelségben van a megfelelő szakember?

Dr. Bába András: Van sajnos Magyarországon négy olyan kiterjedt fehér folt, ahol nincs elérhető közelségben (kólika esetén mondjuk fél óra alatt) elérhető lovas állatorvos és az ottani lótartóknak komoly gondot okoz, hogy megoldják a napi szintű sürgősségi ellátást. Az előre tervezhető beavatkozások ott is megoldhatók, de amikor egy sürgős esetről beszélünk, vagy egy lóhoz naponta ki kell menni kezelni, az már probléma.

Idehaza jelenleg négy olyan állategészségügyi létesítmény van, ahol lovat tudnak fogadni és ellátni. Véleményed szerint ez elegendő?

Dr. Bába András: Abszolút nem elég. Szerintem Magyarországon arányosan elosztva négy olyan klinika kellene, ahol full extrás ellátás várja a lovakat, minden szükséges vizsgálatot, kezelést, műtétet el tudnak végezni, és éjjel-nappal folyamatosan fogadni tudják a betegeket. Lenne is rá kereslet.

De azért nem mer senki belevágni, mert a mostani árszínvonal mellett – különösen, ha az ember mindent teljesen szabályosan csinál – gyakorlatilag nem lehet nyereséges üzleti tervet összeállítani. Ahhoz tényleg naponta három kólikás lovat kellene műteni, hogy ki lehessen termelni az adókat és járulékokat. A bevételek és a kiadások nincsenek arányban. Ez magyarázza, hogy miért nem lehet 600 millió forintos beruházással létrehozni egy jól működő klinikát.

TAnita Lovasboltja

Csinálni kell, jól, ezerrel

Mi lenne az az általános jó tanács, amit a kollégáidnak adnál?

Dr. Bába András: Az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében, a szakma és a szakmai színvonal, és azután jön minden más.

Amikor a kezdőn azt látom, hogy még nem dolgozott, de már az első napon jelzi, hogy ő délután négy után nem ér rá, és neki munkavállalóként jogai vannak, akkor mindig elgondolkozom. Nekem eszembe nem jutott volna ez, amikor elkezdtem dolgozni. Dolgoztam, mint egy őrült, aztán a többi jött magától. Ha az ember jól dolgozik, úgyis jól keres. Csinálni kell jól, ezerrel, élvezettel és minden jön magától: hogy legyen munkája, legyen benne öröme, legyen belőle pénze.

Ezúton is köszönöm a beszélgetést Dr. Bába Andrásnak!

Az interjú teljes terjedelmében a Kamarai Állatorvos 2016. évi 4. számában olvasható, Mitrov Gabriella és Szabó Réka fotóival illusztrálva.

KA-Baba790

És ha már Kamarai Állatorvos: ne hagyd ki a XXIV. Lógyógyászati Kongresszusról szóló beszámolót sem :):

KA-logyogykong790

Kapcsolódó írásaim:

A legnagyobb konkurenciánk a tudatlanság >>

Derült égből lógyógy cikkek >>