A ló bizalmának megnyerése helyett…

hovalett250Ahogy elnézem a lovas rendezvényeket, online felületeken felmerülő kérdéseket, az itt-ott megjelenő cikkeket, nem vitás: a legpiacképesebb lovas téma évek óta az, hogyan lehet elnyerni egy ló bizalmát. Tény, hogy ez fontos. Én viszont most mondok valami merészet. Sőt, egyenesen szentségtörő dolgot.

.

Sokkal jobb lenne a lovaknak, ha a lótartók legalább annyi érdeklődést mutatnának lovaik egészségének megőrzése, a betegségek megelőzése, a lógyógyászat, pataápolás, takarmányozás és lótartás rejtelmei iránt, mint az iránt, hogyan nyerjék el lovuk bizalmát.

Ha nem a Facebook csoportokban és online fórumokon kérnének tanácsot egymástól (persze ott is már csak akkor, ha valami baj van ), és adnák egymásnak a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb tanácsokat. Hanem például megbízható forrásból származó cikkeket olvasnának. Vagy kikérnék egy lovas állatorvos véleményét és neki tennének fel kérdéseket.

Forrás: www.fergusthehorse.com
Forrás: www.fergusthehorse.com

TAnita Lovasboltja

Ha a pataápolással, patkolással és körmöléssel kapcsolatban egy jól képzett patkolókovácsot kérdeznének – még akkor is, ha ilyet nem találni minden utcasarkon.

Ha a takarmányozás magasiskolája nem olyan féligazságokból állna, hogy lónak lucernát és kukoricát nem adunk, mert megdöglik tőle – de a kenyér etetésével aztán semmi probléma. Persze nem reális elvárás, hogy mindenki kenje-vágja, a bélben hol történik a keményítő és hol a rostok bontása, vagy hogy egy átlag ló mennyi keményítővel tud megbirkózni egy etetés során. Na de valami arany középutat mégis…

Vagy ha mondjuk a lótartás netovábbja nem az lenne, hogy “ki kell rakni ridegbe”, és az istálló minden rossznak a forrása. Mert ennél azért árnyaltabb a kép.

És ha a lovak ismerete nem merülne ki a vadlovakra, erősen szűrt és leegyszerűsített lóetológiai féligazságokra való bizonytalan utalásokkal, a csatlakozással és a hét játékkal.

Félreértés ne essék: a lovaddal való bizalmas kapcsolat fontos. De lovad egészsége és jóléte legalább ugyanennyire az. Megérdemli, hogy ezekre is legalább ugyanannyi időt, pénzt és energiát szánj, mint az előbbire.

Barefoot: a lóbarát

Kapcsolódó írásaim:

Másoktól várod, hogy megmentsék a lovadat? >>

Overdose kólikája >>

Az egészség magánügy? >>

Lovanként megváltani a világot >>