Mi lesz a lovammal, ha megöregszik?

neznek250Ha valaki nekem szegezi ezt a kérdést úgy fél évvel ezelőtt, akkor nevetve válaszoltam volna: „hát öreg ló lesz belőle”. Azóta azonban több helyen több alkalommal találkoztam olyan lovasokkal, akik valóban nem tudták a választ erre a kérdésre. Volt köztük egyszerű, fiatal hobbilovas, de több olyan lovas szakember is, akiknek ez elvileg nem okozhatna fejtörést.

.

Úgy tűnik tehát, hogy érdemes kicsit körbejárni a témát úgy Racionál Horsemanship Horszmensip módra.

Szóval mi lesz, mi legyen egy lóval, ha megöregszik és már nem bírja a korábbi munkaterhelést, vagy akár itt lenne az ideje a teljes és végleges nyugdíjazásának? És ha nem életkora, hanem egy váratlan sérülés, netán betegség miatt kényszerül befejezni aktív karrierjét?

Terina790

A válasz szerintem roppant egyszerű, de vizsgáljuk meg több szemszögből:

  • A felelős lótartó szemszögéből: amikor lovadat megvetted, vagy megkaptad, akkor felelősséget vállaltál érte. Ez a felelősség élethosszig tart.
  • A praktikus megközelítés: lovad kikapcsolódást, kellemes élményeket, esetleg versenyeredményeket, netán a megélhetésedet biztosította. Megérdemli, hogy gondoskodj arról, hogy gondtalan nyugdíjas évei legyenek.
  • Érzelmi alapon: mit teszel a nagymamával, ha már nem tud órákat a tűzhely mellett állni és lekvárt főzni? Ugye azért nem passzolod le?
  • Összegzés: Lovad tehát nem csak fiatalon, aktívan és egészségesen a te lovad, hanem nyugdíjasként, öregen és betegen is. Az nem lehet kifogás, hogy az amúgy is véges anyagi keretedből te inkább másik lovat vennél, vagy lovaglóórákra járnál, ahelyett, hogy az ő tartását és ellátását finanszírozd. Megoldást kell találni számára.

Tény, hogy egy idős, nyugdíjas lovat nem érdemes egy sportistállóban tartani, hanem egy megbízható helyen a ménesi tartás tökéletesen megfelel neki. Valahol, ahol megadják azt a plusz odafigyelést és gondoskodást, ami egy idős lónak kell.

Egy olyan helyet keresel tehát, ahol nappal egy megfelelően nyugis társaságban legelészhet, de kap jó minőségű szénát és igény szerint abrakot, az éjszakákat pedig védett helyen, akár lehetőleg istállóban tölti. Ezzel a váltással valószínűleg spórolhatsz valamennyit a tartásdíjon.

Szóval a legegyszerűbb válasz a kiinduló kérdésre az, hogy: „Mi lenne? Beadod valahová ménesbe.”

Terina2-790

TAnita Lovasboltja

Egészségügyi ellátásra, rendszeres körmölésre, illetve időnként vitaminokra és táplálékkiegészítőkre viszont így is szüksége lesz, ezt kalkuláld bele. Ahogy pedig halad az idő, bizony több egészségügyi problémája lehet és több extrára lehet szüksége.

Jobb, ha azt is tudod, hogy vannak olyan lovastanyák és lótartók, amelyek a nyugdíjas, vagy feleslegessé vált lovak befogadására és meglepően olcsó – vagy akár ingyen – tartására specializálódtak. A trükk csak az, hogy az ilyen tanyákon elhelyezett, a gazdik által csak nagy ritkán látogatott lovaknak gyakran nyoma vész. Vannak természetesen megbízható, nyugdíjas lovaknak való helyek is, de:

  • mindenképp alaposan nézz utána, hol helyezed el a lovadat
  • köss szerződést
  • és látogasd lovadat rendszeresen

Mi van akkor, ha nem szeretnéd évekig fizetni egy olyan ló tartását, akit nem tudsz használni?

Akkor még időben add el. Ne várd meg, amíg nyugdíjazni kellene, hanem add el még olyan korban és egészségügyi állapotban, ami lehetővé teszi, hogy egy jó gazdához kerüljön, aki megszereti annyira, hogy biztosítja számára a gondtalan nyugdíjas éveket.

Mi az, amit felejts el:

“Nem adhatnám oda egy menhelynek?”

Alapvetően a kutyamenhelyek sem azért vannak, hogy oda lepasszold a megunt kutyádat. A lómenhelyek különösen nem. Ráadásul mindössze néhány olyan menhely van az országban, ami fogad lovakat, a kevés rendelkezésre álló férőhelyre pedig a rossz körülmények közül mentett lovaknak van szükségük.

„De én fizetnék is a tartásért” – ez az a mondat, amit ezek az állatvédők már számtalanszor hallottak, de csak kevésszer láttak megvalósulni.

“Biztos találok neki örökbefogadót. Sokan keresnek társlovat.”

Előfordul, hogy – elsősorban otthoni lótartók – társlovat keresnek a családi kedvenc mellé. Pónit, vagy nyugdíjas lovat, fő, hogy olcsó, de leginkább ingyen legyen. De ez is elég ritka.

Ráadásul az örökbefogadott lónak alaphangon is pontosan ugyanolyan költségei vannak, mint a már családban lévő aktív kedvencnek, tehát ha korábban ez nem is lett volna világos az örökbefogadó számára, hamar rá fog jönni, hogy egy bértartott ló sokkal praktikusabb lenne. Ezért az ilyen örökbefogadásos sztoriknak csak kisebb hányada végződik heppienddel az örökbefogadott ló sorsát illetően. Megbízható, felelősségteljes örökbefogadó sajnos nem terem minden fán.

neznek790-22

Tehát

Az idő múlása és az öregedés az élet része. Ha lovad fontos neked, akkor nem kívánhatsz annál többet, minthogy minél több időt tölthessetek együtt. De fontos, hogy hasonlóan, mint a saját jövőd tekintetében, lovad szempontjából is tervezz előre.

Ne feledd: a lótartás felelősség.

És végül: meddig él egy ló?

Egy ismert lófogász azt szokta mondani, hogy amíg a fogai engedik. Én ezt kicsit kibővíteném: amíg egészségi állapota engedi.

Egy ló ha megfelelően van tartva és megkapja a korának megfelelő egészségügyi ellátást, 30 éves koráig, vagy még az után is boldogan elélhet. Ezt vedd figyelembe, mielőtt lótartásra adod a fejedet.

Fotók: Haga Zsuzsi

Kapcsolódó írásaim:

Másoktól várod, hogy megmentsék a lovadat? >>

Te kinek a hibájából tanulsz? >>