Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk

misfitgyogyszer250A lovak minden ellentétes híresztelés ellenére bizony okosak. És ha nem akarnak valamit, akkor azt nagyon és következetesen nem akarják. Igaz ez a gyógyszerek elfogyasztására is. Ha nem akarják bevenni, akkor vért izzadhatsz, mire beléjük tudod diktálni. Néhány egyszerű trükkel azonban a legmakacsabb ló is jobb belátásra bírható.

.

A legtöbb lovaknak szánt gyógyszer paszta, folyadék vagy por állagú. Bizonyos esetben előfordulhat, hogy emberi fogyasztásra szánt tablettákat ír elő az állatorvos, de ezeket is érdemes porítani. És persze léteznek tabletta formátumú féreghajtó készítmények is.

A folyadékokkal és pasztákkal általában nincs gond, hiszen ezeket fecskendővel egészen egyszerűen bele tudod nyomni a ló szájába. Persze arra az esetre, ha lovadból ellenérzést váltana ki ez az eljárás, a cikk végén mutatok két jó trükköt, amivel megkedveltetheted vele. 😉

Probléma leggyakrabban a porokkal szokott lenni. Nézzük tehát, milyen trükköket vethetsz be, hogy lovad elfogyassza a felírt készítményt.

misfitgyogyszer

Gyógyszeres trükkök kezdőknek és haladóknak:

Keverd az abrakba

A legalapvetőbb trükk, amit kipróbálhatsz, ha a készítményt lovad abrakjába kevered bele. Célszerű ehhez nem egy teljes adag abrakot felhasználni, hanem csak minimális mennyiséget. Végy tehát egy-két maréknyit lovad megszokott keverékéből, tedd bele egy műanyag tálba, keverd bele a gyógyszert és etesd meg vele a lovat. Ha esetleg vonakodik, hozzá lehet adni még egy kis abrakot, rádarabolni egy kis almát, stb.

Ez főleg azoknál a lovaknál ajánlható, akik nagy valószínűséggel akkor is kinyalják az etetőt, ha az elképzelhető legrosszabb ízű gyógyszert kevered a napi betevőjükbe. Egy finnyásabb lónál nem célravezető, ha mondjuk az egy grammos fenilbutazon harmada ott marad az etetőben.

Az almás trükk

Ha a lovad az abrakos trükkre már nem vevő, akkor jöhet a preparált alma. Végy egy fél almát, vágd ki a közepét, a helyére mehet a gyógyszer.  A készítmény tetejére pedig szépen helyezz még egy almadarabot.

Ha lovad már csalódott ebben a módszerben, illetve már könnyen kiszagolja a gyógyszert, próbáld meg, hogy az alma tetejére csorgatsz még egy kis mézet, vagy kensz egy kis lekvárt és úgy próbálod megetetni.

Porból pasztát

Ha az almás módszerrel sem érsz célt, akkor készíts könnyen adagolható pasztát a gyógyszerből.

Végy egy nagyobb fecskendőt, amibe lovad gyógyszerének egy adagja kényelmesen belefér. Vágd le a fecskendő tetejét, tehát azt a részt, ahová az injekciós tűt fel szoktuk helyezni. Vigyázz, hogy ne maradjanak éles, szúrós részek a műanyagon. Húzd hátra a dugattyút, és állítsd bele a fecskendőt egy magas pohárba, hogy ne dőljön fel. Csorgass egy kis mézet, vagy lekvárt a fecskendő aljába. Szórd rá a port, majd csorgass rá egy kis vizet, hogy sűrű masszává váljon (de ne legyen túl folyós), majd csorgass ismét mézet vagy lekvárt a massza tetejére. Ezt a féreghajtó pasztához hasonlóan tudod beadni a lónak.

Tippek és trükkök előrelátó lovasoknak:

Fokozatosság:

A lovak nem csak akkor hajlamosak sztrájkba lépni, ha valamilyen gyógyszert szeretnél megetetni velük. Vitaminok és más táplálékkiegészítők esetén is előfordulhat, hogy a készítményt annak íze, vagy illata miatt nem hajlandók elfogyasztani.

Ezekre a készítményekre ugyanaz vonatkozik, mint minden új takarmány bevezetésére: a fokozatosság. A készítményt tehát fokozatosan keverd lovad abrakjába. Először csak egy csipetnyit tegyél bele, és fokozatosan növeld a mennyiséget, amíg el nem éred a gyártó által javasolt napi adagot.

Legyen problémamentes a féreghajtás

A féreghajtó paszta beadása nem nagy ügy, de vannak lovak, akik finoman szólva sem kedvelik a procedúrát. Egy apró trükkel azonban meg lehet kedveltetni velük a dolgot.

Végy egy üres féreghajtó pasztás fecskendőt és mosd ki alaposan. Szívj fel bele híg lekvárt és ezt add be lovadnak. Ha ezt néhányszor megcsinálod vele, valószínűleg nem lesz probléma a legközelebbi féreghajtásnál sem.

misfitpasztaH

Ügyes kezű lovasok pedig ezt a trükköt is kipróbálhatják:

+1 hasznos trükk Cushing-kóros lovak gazdáinak

A Cushing-kór kezelésére használt Prascend tabletta nagyon jól oldódik vízben. Ha tehát lovad sem az abrakkal, sem jutalomfalattal nem hajlandó elfogyasztani, oldd fel vízben:

  • Végy egy fecskendőt és vedd ki belőle a dugattyút
  • Helyezd a gyógyszert a fecskendőbe
  • Tedd vissza a dugattyút
  • Szívj fel 5 ml vizet, rázd fel és várd meg, amíg a tabletta teljesen feloldódik
  • Az oldatot szájon át add be lovadnak

Kapcsolódó írásaim:

A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>

Sebellátás lépésről lépésre >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>