Overdose kólikája

overdose04_250Villámsebesen terjedt és megrázta a hazai lovasokat a hír: 10 éves korában kólika következtében elpusztult Overdose, az utóbbi évek leghíresebb magyar versenylova, a magyar csodaló.

.

A hivatalos közleményben mindössze ennyi állt: „Overdose szerda délután háromnegyed hatkor, 10 éves korában egy németországi tenyésztelepen súlyos betegség után, értesüléseink szerint kólikában, hasi katasztrófa következtében elpusztult”. (Forrás: PannoniaOverdose.hu)

A részletek, okok és körülmények tehát még nem ismertek.

Kép forrása: www.pannoniaoverdose.hu
Kép forrása: www.pannoniaoverdose.hu

A tragédiáról beszámoló cikkek és posztok alatt ennek ellenére – a Dózira szeretettel emlékező kommentek mellett – egyre sorakoznak az ilyesfajta hozzászólások:

 • Nem értem, hogyan halhatott meg mindössze 10 évesen, kólikában, ez ma már kezelhető és gyógyítható, igen értékes jószág volt, telt volna orvosra, gondozóra.
 • Kólika????? Manapság?!?!
 • Egy ilyen ló nem halhatott meg azért, mert bekólikázott. A kólikának könnyen észrevehető tünetei vannak, ahol ilyen értékes lovakat tartanak, biztosan van ellenőr és kamera. Overdose azért pusztult el, mert nem figyeltek rá kellőképpen.
 • Értékes állat lévén biztos vagyok benne, hogy mindent megtettek érte, de a kólika valóban gyógyítható. Lehet, valahol valaki mégiscsak hibázott.
 • Ezért nem kell magyar méneket külföldre adni! A kólika valóban egy gyakori megbetegedés a lovaknál, de itthon érdekes módon nem szoktak elpusztulni a lovak, főleg nem egy kiemelt figyelmet élvező tenyészmén.
 • Érdekes, hogy 2015-ben kólikában egy ilyen értékes ló is elpusztulhat. 128 éve volt, hogy Kincsemnek is ez lett a végzete, de ez a 21. század.
 • Kólikában? 2015-ben? Komoly? Ennyire nem figyeltek rá?
 • Nem tudom elhinni ezt a kólika dolgot. A 70-es évek elején 300, vagy afölötti lóállománnyal dolgoztam Dióspusztán is. Igaz, nagyon ritkán, de előfordult kólikás megbetegedés a lovak között. De ezt mindig észrevettük! Hol van a figyelem? Hol van a törődés? Hol van a szakmai hozzáértés?

Tudom, hogy olykor túlságosan borúlátó vagyok, de számomra az ilyen és ehhez hasonló olvasói kommentek egészen megdöbbentő képet vázolnak a hazai lótartási viszonyokról, állategészségügyi ismeretekről, lovaskultúráról. Ijesztő látni, hány olyan lovas és lótartó van, aki a kólikára egy egyszerű, könnyen orvosolható kis hasfájásként tekint, de legalábbis olyan megbetegedésként, ami a 21. században már nem fenyegeti a lovakat, az értékes lovakat különösen nem.

A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy:

 • A kólika vezető halálok a lovak körében – nem csak idehaza. Ennek egyik és legfontosabb oka egészen egyszerűen a ló emésztőszervrendszerének anatómiája. Egy felnőtt lónál körülbelül 30 méter bélről beszélünk, aminek jelentős része nincs felfüggesztve a hasüregben, és kb. 200 liter beltartalomról.
 • A kólikát nem érdekli a 21. század.
 • A kólika nem válogat, nem számít, hogy értékes lóról, vagy a kert végében tartott fűnyíró póniról van-e szó.
 • Kólika a legnagyobb odafigyelés mellett is kialakulhat és halálos lehet. Még abban az esetben is, ha a ló még soha nem kólikázott. És akkor is, ha szinte azonnal megkapja szükséges állatorvosi ellátást.
 • Ahogy nincs két egyforma ló, úgy nincs két egyforma kólikás eset sem.
Kép forrása: www.redmills.com
Kép forrása: www.redmills.com

Jelenleg nem tudni, pontosan mi is történt Overdose-zal – és lehet, hogy soha nem is fog kiderülni. Találgatni pedig felesleges.

Sokkal fontosabb, hogy tudatosítsd magadban: ha a K-betűs problémakörről van szó, jobb félni, mint megijedni. Mert ha időben felismered a problémát és lovad mihamarabb szakszerű ellátásban részesül, nagyobb az esélye a túlélésre. Nagyobb, de sajnos nem 100%. Mert a természetben, a biológiában szinte bármi előfordulhat és semmire sincs garancia.

Mi az a kólika?

A kólika szó orvosi definíciója „hasi fájdalom eredetű tünetegyüttes”, vagyis nem egy konkrét betegség, hanem számos kórkép közös tünete. Az úgynevezett „valódi kólika” esetén a fájdalmat az emésztőszervek megbetegedése okozza, de a hasüregben elhelyezkedő húgy- és nemi szervek problémái, mellűri fájdalom, vagy akár idegrendszeri tünetek is összekeverhetők kólikás nyugtalansággal.

A legáltalánosabb tünetek: a ló nem eszik, kapar, lefekszik-felkel, nyugtalan, izzad, hasa alá rúg, nézegeti a hasát. Fontos tudni azonban, hogy háttérben álló megbetegedés jellege és a ló alaptermészete, fájdalomtűrése nagyon fontos befolyásoló tényezők.Néhány típusú kólika emberi mulasztás, rossz takarmányozás eredménye.

Bár a helyes tartásmód, takarmányozás és mozgatás fontos a kólika megelőzésében, sajnos a lehető legnagyobb odafigyelés mellett is kialakulhat lovadnál kólikás megbetegedés. Ennek oka, hogy a ló anatómiailag hátrányos helyzetben van, ugyanis a többi emlősállathoz (és az emberhez) képest lényegesen kevesebb felfüggesztést kapott a hatalmas béltraktus, így az a hasüregben szinte szabadon mozog.

Forrás: Kólika: A betegség, amitől minden lótartó retteg

Kapcsolódó írásaim:

Az egészség magánügy? >>

Lovanként megváltani a világot >>

Lovasok: a tudást terjesszétek, ne a betegséget! >>