Lovasok: a tudást terjesszétek, ne a betegséget!

higienia250Alaposan felbolygatta a kedélyeket a március óta húzódó fertőző kevésvérűség mizéria. Ez az eset vélhetően ismételten és hangsúlyosan felhívja a lovasok figyelmét a kötelező vérvizsgálat fontosságára, és arra is, hogy vannak bizonyos óvintézkedések, melyeket be kell tartani lovaik egészsége érdekében.

.

Mert most a fertőző kevésvérűség, de lehet, hogy legközelebb herpesz, lóinfluenza, esetleg egy kis petecs- vagy takonykór Romániából. Szóval nem árt tudnod, hogy vannak olyan egyszerű és észszerű intézkedések, amelyekkel csökkenthető a megbetegedés, vagy egy járvány kialakulásának veszélye.

Vegyünk két egyszerű szituációt:

 1. Lovadat már jó ideje ugyanabban a lovardában tartod. Egy verseny után (jó messze, egy másik lovardában voltatok) néhány nappal levertebb, folyni kezd az orra, esetleg köhög is.
 2. Új ló érkezik a lovardába.

Tedd a szívedre a kezedet és mondd el, mi történik a fenti két esetben a legtöbb lovardában? Semmi? Hogy minek kellene történnie?

A kérdés megválaszolásához ezúttal segítségül hívom a World Horse Welfare nevű állatvédő szervezetet. A WHW 86 éve működik, lómenhelyeket üzemeltet Angliában, oktatási programokat futtat három kontinensen, kampányol a lovak jólétéért, tanácsokkal segíti a törvényhozókat.

Angliai központjaikban évente közel 200 kritikus állapotú lovat vesznek gondozásba. Ha valakitől, hát tőlük érdemes tanulni a betegség- illetve járványmegelőzésről. Lenti videójuk 2010-ben készült, annak apropóján, hogy közel 30 év után ismét megjelent a fertőző kevésvérűség Nagy-Britanniában. Egyszerű, érthető és megvalósítható lépésekben mutatja be, hogy mit tehetsz Te lótartóként, hogy megvédd a lovadat.

Az alapok:

 • Rendszeres féreghajtás ás vakcinázás
 • Figyeld lovad/lovaid egészségét, jegyezd fel az eltéréseket, és ha szükséges, értesítsd időben az állatorvost

Izoláció – nem lehetetlen:

 • Ha új ló érkezik a létesítménybe, a többektől elválasztva kell tartani, amíg az állatorvos egyértelműen megállapítja, hogy egészséges.
 • Addig kerüljön külön karámba saját beállóval, ahol a többi lóval nem tud érintkezni, vagy
 • az istállóban legyen egy-két szabad boksz közte és legközelebbi szomszédja között.
 • Az izolációban tartott lovak számára külön etetőt, itatót, szénahálót, és szerszámokat kell rendszeresíteni.
 • Kerüljön tábla az új jövevény bokszára és karámjára, ami felhívja a lovasok figyelmét arra, hogy nincs ismerkedés, összeszagoltatás, simogatás.
 • Már a telepen élő ló is kerülhet izolációba, ha fertőző betegség tüneteit kezdi mutatni.
Forrás: World Horse Welfare
Forrás: World Horse Welfare

Lótartóként:

 • Lovadnak legyen saját etetője, vizesvödre, szénahálója – és ezeket vidd is magaddal, amikor elutaztok valahova. Ha viszont idegen istállóban használtad őket, nem csak a saját jól megszokott utánfutódban, akkor a hazatérés előtt alaposan mosd el őket.
 • Evidens, de legyenek a lovadnak saját pucolócuccai, és ne használd másét. A bagócslégy petéit például simán átviheted kefével egyik lóról a másikra.
 • Ne add kölcsön lovad cuccait másnak.

Személyes higiénia:

 • Mi emberek is átvihetünk betegségeket egyik lóról a másikra, ezért nagyon fontos a gyakori alapos kézmosás, vagy akár az overall, gumikesztyű használata.
 • Ha több lovat látsz el, először mindig a régi lovaknál kezdd a munkát és az új jövevényt lásd el utoljára.

Lószállító:

 • Ha lószállítód bérfutóként működik, rendszeresen tisztítsd és fertőtlenítsd ki a belsejét. Ha betegnek tűnő lovat szállítasz, akkor pedig azonnal a fuvar után.

Kérdésed van?

 • Hívd fel az állatorvosodat, ő lovad/lovaid tartási körülményeit figyelembe véve tud tanácsot adni.

Hogy minek ez a nagy felhajtás?

Az óvatosság sosem árt, főleg, ha lovad egészsége a tét. Egy apró hiba is eredményezhet tetemes állatorvosi kiadásokat, de legrosszabb esetben lovad életébe is kerülhet. Ha csak egyetlen egy ilyen esetet elkerülhetsz azáltal, hogy megfogadod a fentieket, már megérte.

„Prevention is better than cure. Spread the word, not the disease.” mondta a WHW vezetője a felvételen. Ami kb. annyit tesz, hogy: „A megelőzés jobb, mint a kezelés. A tudást terjeszd, ne a betegséget.”

Részemről igazat adok neki.

Forrás: www.thehorse.com
Forrás: www.thehorse.com

Kapcsolódó írások:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>