Kólika kisokos

pocak250Ha a kólikáról hallok, azonnal görcsbe rándul a gyomrom. Ennek alapvetően két oka van: egy szakmai és egy személyes.

 1. A kólika vezető halálok a lovak körében. Ennek ellenére az olvasói kérdések, Facebook csoportokban olvasottak és állatorvos ismerőseim velem megosztott esetei is egyértelműen mutatják, hogy a lovasok édeskeveset tudnak róla.
 2. Romeonak és nekem jóval többször volt benne részünk, mint szerettük volna. Úgyhogy már vagyok annyira babonás, hogy ha nem muszáj, nem is emlegetem a k-betűs szót.

.

A fentiek mellett azonban egy egészen konkrét eset az, ami miatt most a kólikáról és a kólikás elsősegélyről írok. Egyik reggel ugyanis a szokásos lapszemle és az életmentő kávé felénél ez a poszt fogadott az egyik Facebook csoportban:

9 órája – “Segitség! Lovam kolikázik valaki valami tanácsot?”

Majd alatta: 1 órája – “Nem adjuk fel, jártatjuk.”

Valahol a kettő között: “Most jön harmadjára a doki.”

A kommentek is külön tanulmányra lettek volna érdemesek: volt ott minden a különféle injekcióktól a beöntésig, de csak a sokadik kommentelőnek jutott eszébe leírni, azt, ami ilyen esetben minden lovas és lótartó első gondolata kellene, hogy legyen: „hívj állatorvost azonnal”. A ló emésztőrendszerének igencsak sajátos felépítése mellett valószínűleg ez a fajta hozzáállás és az ismeretek hiánya is az oka annak, hogy a kólika túl sok áldozatot szed.

emesztes790

Tény, hogy senki sem hall, vagy olvas szívesen egy potenciálisan halálos tünetegyüttesről. De tekintve, hogy a tájékozottságodon lovad élete múlhat, ezúttal embereld meg magadat és tégy kivételt.

Egyszer s mindenkorra vegyük át, hogy mi a teendőd, ha kólikázik a lovad. Előre szólok, hogy ez hosszú lesz…

Kólika – a legfontosabb teendők 4 lépésben

1. Minél hamarabb vedd észre a problémát

 • Ismered lovad szokásait? Felismered, ha valami nincs rendben vele?
 • Tudod, hogy az adott ló saját, egyedi fájdalomtűrése és habitusa nagyban meghatározza azt, hogyan viselkedik, ha fáj valamije?
 • Tudod, hogy ahány ló és ahányféle elváltozás, annyiféleképp jelentkezhet? Az hasát nézegeti -izzad-kapar-hempereg négyest jó, ha a fejedbe vésed, de nem örökérvényű igazság.

2. Mérd fel a ló általános állapotát

Néhány egyszerű paraméter sokat elárul arról, hogy mennyire súlyos problémával állsz szemben. Tehát ellenőrizd a következőket:

 • Pulzus
 • Légzés
 • Kapilláris telítődés
 • Bőrráncteszt
 • Bélhangok

Ez nem több mint 5 perc. Persze ezeket gyakorolni kell békeidőben, hogy éles helyzetben simán menjenek. Ja, és persze ismerni kell a klinikai alapértékeket. Ha nem tudod megjegyezni őket, mert annyira hadilábon állsz a számokkal, mint én, akkor nyomtasd ki és függeszd fel jól látható helyen, vagy tedd az elsősegélyládába.

3. Késlekedés nélkül hívd fel az állatorvosodat, mondd el, mit tapasztalsz – közben sétáltasd a lovat.

Az állatorvosodnak ezekre az információkra lesz szüksége:

 • Milyen tünetei vannak a lónak? Mióta tapasztalod ezeket?
 • Milyenek az élettani paraméterei?
 • Volt-e takarmányváltás, nem fért-e hozzá sutyiban plusz takarmányhoz, érzékeny-e frontra, mikor volt féregtelenítve, vagy tudsz-e bármiről, ami a problémát okozhatta?

A ló közben sétáljon. Nem kell futtatni, dolgoztatni, mászatni, csak sétáltatni. És persze ne férjen hozzá takarmányhoz,

És hogy mi a teendő, ha nem éred el az állatorvosodat? Megpróbálsz felhívni egy másikat. Legyen legalább két állatorvosod, akik értenek a lovakhoz, a környéken dolgoznak, és akikben megbízol.

Ha valamiért nem érsz el egyetlen megbízható, tapasztalt lovas állatorvost sem (például hétvégén, vagy ünnepnapokon), akkor irány a kórház.

4. Kövesd az állatorvos utasításait

 • Ha az állatorvosod azt mondja, hogy kiér 1 órán belül, érdemes rá várnod, ha nem, akkor keressetek áthidaló megoldást, például kérd meg, hogy ajánljon mást.
 • Ha azt mondja, hogy adj be egy görcsoldó injekciót*, mert tudja, hogy biztonságosan tudsz injekciót beadni, akkor tedd meg. De csak úgy, csak akkor és annyival, ahogy azt utasításba kaptad.
 • Ha az állatorvosod azt mondja, hogy a lovat vidd kórházba, akkor vidd kórházba. Hidd el, hogy jó oka van ezt mondani.

pocak

Tudnivalók a kólikás ló járatásáról:

A ló sétáltatása nem csodaszer. Segíthet az enyhébb esetek megoldásában és persze segíthet, hogy ne romoljon túl gyorsan a ló állapota.

Bizonyos bélhelyzetváltozások rendezésében segíthet a dombról fel-le járatás, míg másoknál az ügetés és a vágta. De azt, hogy az adott helyzetben épp mire van szükség, csak egy tapasztalt állatorvos tudja eldönteni.

A kólikás ló járatásának célja nem az, hogy behozd a kihagyott edzést, vagy kihajtsd a ló lelkét. Nincs értelme egy lovat órákon keresztül járatni és a végsőkig kifárasztani abban a reményben, hogy ez idővel megoldja a problémát. Nem a mozgatás lesz a megoldás, de hozzájárulhat a probléma megoldásához.

Sőt, ha igényli, a lovat hagyhatod lefeküdni pihenni, de jobb, ha nem hempereg.

Amit megpróbálhatsz a járatáson kívül, amíg várod az állatorvost:

Hasmasszázs

Karomszerűen görbítsd be az ujjaidat és határozottan húzd végig a ló hasán az első lábak felől a hátsó lábak felé mindkét oldalon és a has alján is. A levendula illóolaj görcsoldó hatású, végezhetsz vele bedörzsölést is.

Arra vigyázz, hogy ne rúgasd fel magadat. Tartsd észben, hogy a lónak fáj a hasa, tehát nem feltétlenül veszi jó néven az ilyen jellegű zaklatást.

Kamillatea

Itass langyos kamillateát a lóval, vagy fecskendővel adagold a szájába. Persze nem literekről beszélünk.

Szájon át adható készítmények

Létezik néhány szájon át adható készítmény, melyek segíthetnek a kólikás tünetek enyhítésében. Ha kólikára hajlamos lovad van, ezekből érdemes tartanod otthon. A megfelelő készítmény kiválasztásához kérd állatorvosod tanácsát.

A fentiek nagyon hasznos kiegészítései lehetnek egy kólikás ló ellátásának, de ne hagyatkozz kizárólag ezekre a módszerekre.

Amit semmiképpen se tegyél:

Ne szurkáld a lovat a saját szakálladra

Ha az állatorvosod úgy látja jónak, lehet, hogy megtanította neked az injekció beadását. Ha pedig nem, akkor bízz meg benne, és hidd el, hogy oka van rá. Jó, ha tudod, hogy a vonatkozó jogi szabályozás szerint így se, úgy se adhatnál injekciót egy lónak – hacsak Te magad nem vagy állatorvos.

Tartsd észben hogy egy injekció beadása felelősség, és bár egyszerű műveletnek tűnik, nagy bajt lehet vele okozni. Ezért injekciót csak és kizárólag az állatorvosod utasításának megfelelően adj. Semmivel se többet, kevesebbet, mást, vagy máshová. És tudd, hogy minden egyes plusz injekcióval a lovadat ellátó állatorvos mozgásterét csökkented.

Jegyezd fel, mit, mikor és mennyit adtál be, figyeld a ló állapotának változását. És valld is be az állatorvosnak, ne tagadj le semmit.

injekcio640

Ne akarj benyúlni a lóba

A rektális vizsgálat gyakorlatot igényel, nagyon sokat kell elvégezni belőle, hogy mást is érezz azon kívül, hogy a ló belseje sötét és meleg.

Általános tévhit, hogy hasznos dolog kézzel eltávolítani a lóból a trágyát, amit elérsz. A valóság az, hogy amit kézzel elérsz, az köszöni szépen, magától is ki tudott volna jönni, tehát ebből a szempontból semmi értelme a nyúlkálásnak. Ráadásul elég egy rossz mozdulat és megsérted a ló végbelét, ami aztán végképp nem hiányzik.

Felejtsd el a beöntést

Roppant egyszerűnek tűnhet slagot dugni a ló hátsójába és megnyitni a csapot. De ez nem minden esetben működik. Bizonyos bélhelyzetváltozásokon ezzel az eljárással nemhogy nem javítasz, hanem akár ronthatsz is.

Ne akard megszondázni, vagy kimosni a ló gyomrát

Az orr-nyelőcső szonda behelyezése egy tapasztalt állatorvosnak sem egyszerű feladat. Meg se próbáld.

Ne akard megszúrcsapolni

Ez is egyszerűnek tűnhet: a doki megszúrta, kijött a gáz, a ló jobban lett. Eszedbe se jusson.

Röviden és nagyon-nagyon leegyszerűsítve

 • Ha egy görcsoldó injekció* nem segít (vénásan kb. 5 perc, izomba adva 10-20 perc is lehet, míg hat), vagy csak időlegesen javít a ló állapotán, és nincs ott veletek egy tapasztalt lovas állatorvos, akkor irány a kórház.
 • Ha helyben, egy tapasztalt lovas állatorvos közreműködésével sem sikerül néhány órán belül megnyugtatóan megoldani a problémát, akkor is irány a kórház. Bátran kérdezd meg állatorvosodat, hogy mi okozza a problémát, illetve hogy mennyi esélye van annak, hogy odahaza meg tudjátok oldani.
 • Ha egyetlen megbízható, tapasztalt lovas állatorvos sem tud kimenni ellátni a lovadat (például hétvégén, vagy ünnepnapokon), akkor irány a kórház.

Ehhez persze kell egy autó, egy lószállító és egy sofőr. Ha nincs belőlük sajátod, akkor legyen kéznél legalább két lószállítós telefonszáma, akiket riaszthatsz, ha baj van.

veszhelyzet640

És persze kell még pénz is, mert az állatkórházak is a pénzből élnek és túl sokszor fordult már elő, hogy a lótartó nem fizette ki a kezelést, vagy az ellátás fejében a lovát nemes egyszerűséggel a kórházban hagyta. Szóval legyen nálad pénz, vagy bankkártya.

Lovardákban érdemes lehet egy mondjuk 200.000 Ft-os kockázati alapot létrehozni kimondottan arra az esetre, ha egy lovat kórházba kellene szállítani. Az alapba mindenki belead a lovai számával arányos összeget és a teljes summa bármikor elérhető bármelyik lovas számára, de kizárólag vészhelyzet esetén állatorvosi ellátásra, és azzal a feltétellel, hogy a pénzt a lehető legrövidebb időn belül pótolnia kell. Ez biztonság minden lónak és lovasnak az adott lovardában. Ez az egyszerűen nagyszerű ötlet nem tőlem származik, hanem Dr. Túri Árpádtól, a Dunaföldvári Állatkórház vezető főorvosától.

És még valami: a lóútlevelet mindenképp vidd magaddal. (Ugye az  magától értetődik, hogy lovadnak van útlevele?!)

Nézzük, mire és miért jó a kórház

 • Van kezelő helyiség kalodával, ami megkönnyíti a ló vizsgálatát és ellátását
 • Rendelkezésre áll ultrahang, labor, infúzió, és ha kell, akár a műtő is
 • Megoldott lovad folyamatos felügyelete és azonnali, szakszerű ellátása

Lovakat csak néhány helyen látnak el

A lovak ellátása speciális tudást, eszközöket és infrastuktúrát igényel, ezzel csak néhány létesítmény rendelkezik országszerte:

A leggyakoribb tévhitek a lovak kórházi ellátásával kapcsolatban

1. A kórház drága, avagy “nekem erre nincs pénzem”.

 • Bizony a lovak egészségügyi ellátását nem fizeti a TB, kezelésük pénzbe kerül, ráadásul bitang nagy állatok. Mivel lovad egészségügyi ellátásának biztosítása a Te felelősséged, érdemes egy bizonyos összeget félretenned erre a célra, mert bármikor szükség lehet rá.
 • Mihez képest drága? Ha otthon többször kénytelen voltál kihívni az állatorvost, akkor elég hamar elkezded megközelíteni egy kólikás eset konzervatív (tehát műtétet nem igénylő) kórházi ellátásának költségeit.

2. Ha kórházba viszem, azt jelenti, hogy meg kell műteni?

Egy kólikás ló kórházi ellátása nem feltétlenül jelent műtétet. A probléma okától és súlyosságától függően gyakran a konzervatív kezelés is járható út. Ennek persze feltétele, hogy a ló időben megfelelő ellátást kapjon már otthon, majd ha szükséges, időben kórházba kerüljön.

3. A kórházban mindenképp megműtik, ha kell, ha nem.

Egy kólikaműtét komoly és kockázatos dolog, amit az állatorvosok is igyekeznek elkerülni.

Tehát:

A kólika súlyos, akár életveszélyes helyzet, amikor minden perc számít. Bár a  kólikás esetek jelentős része magától, vagy akár csak sétáltatással megoldódik, a kólika vezető halálok a lovak körében. A legtöbb ló élete során legalább egyszer szenved ettől a tünetegyüttestől, ezért fontos, hogy lótartóként tudd, mi a teendőd, ha kólikázik a lovad.

Ha a fentieket megfogadod, kevesebb stressz, kevesebb kiadás, nagyobb túlélési esély, ha megtalál a k-betűs rém. De őszintén kívánom, hogy soha ne legyen szükséged erre a tudásra.

Illusztrációk: Happy Horse Cartoon Corral

* Szándékosan nem említek a cikkben sem gyógyszer nevet, sem adagolást, mert lovad érdekében fontos, hogy egyeztess állatorvosoddal.

Kapcsolódó írásaim:

Overdose kólikája >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Másoktól várod, hogy megmentsék a lovadat? >>

A ló bizalmának megnyerése helyett >>