Az ügyeletes állatorvos becsülete

A több állatorvost foglalkoztató lovas praxisok igyekeznek ügyeleti rendszert biztosítani klienseik számára az év minden napján. És vannak olyan, külön praxist vivő lovas állatorvosok is, akik önkéntes alapon osztják fel egymás között a hétvégéket és ünnepeket, így hozva létre ügyeleti rendszert.

Az ügyelet mindkét esetben azt jelenti, hogy az épp ügyeletben lévő állatorvoshoz fut be az összes hívás, akinek ezeket rangsorolnia kell. A praxisok saját ügyfelei elsőbbséget élveznek a “külsős” lótartókkal szemben (lásd: Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka c. írásomat). Ezek az állatorvosok a saját pihenésüket, szabadidejüket, ünnepüket, a családjukkal töltött időt áldozzák be azért, hogy kollégáik pihenhessenek, de klienseik ne maradjanak ellátás nélkül. Az ügyelet biztosítása idehaza nem kötelező.

Sajnos évről évre előfordulnak olyan esetek, amik méginkább beárnyékolják az amúgy sem könnyű ügyeleti napokat. Lássunk néhány tipikus megtörtént esetet:

  • Az ügyeletes állatorvos már csak néhány percnyire volt az ellátandó ló tartási helyétől, amikor a lótartó telefonált, hogy mégse jöjjön, mert a helyi állatorvostól elmentek a vendégek, majd ő ellátja a lovat.
  • Egy jóval a megszokott körzeten kívüli kólikás ló gazdája hívta az ügyeletben lévő állatorvost “a pénz nem számít, csak mentse meg” felkiáltással. Az állatorvos vállalta az utat, megmentette a lovat, majd amikor az elszámolásra került a sor, a lótartó felháborodott, sokallta a számlát és alkudozni kezdett.
  • Karácsony szenteste egy sérülés ellátáshoz hívta ki a lótartó az állatorvost. A helyszínen derült csak ki, hogy egy többnapos sérülésről van szó.

Az ilyen és ezekhez hasonló esetek sajnos nem egyediek és nem csak az állatorvosok számára bosszantóak, de az ügyeleti időben nem túl bőséges állatorvosi kapacitást feleslegesen kötik le.

Mit tehetsz Te lótartóként?

  • Becsüld meg állatorvosod idejét és áldozatos munkáját (bővebben lásd: Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka c. írásomat).
  • Fontos megértened, hogy az ügyeletesek nem tehetik meg, hogy a normál körzetükön kívüli eseteket vállaljanak el ügyeleti időben, mert ezzel hosszabb időre ellátás nélkül hagynák saját klienseiket. Tehát: mérd fel lovad állapotát, és ha egy sürgős esetben nem találsz olyan állatorvost, aki a tartási helyén meg tudja oldani az ellátást, irány a legközelebbi lókórház.

Biztos vagyok benne, hogy azok a lótartók, akikről a fenti esetek szólnak / szólhatnának, nem olvassák ezt a blogot. Ezért a Ti segítségeteket kérem abban, hogy eljusson hozzájuk ez az írás.

Kapcsoldódó írásaim:

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka »

Az állatorvos is ember »

Mire jó a lókórház? »

Állatgyógyászati készítményt az állatorvostól »

Az állatorvos az a mentős, aki maga finanszírozza a mentőautót és a defibrillátort »

Vigyázz lovad állatorvosára (és magadra)! »

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! »