Állatgyógyászati készítményt az állatorvostól

Hasonlóan, ahogy valószínűleg saját magad és családod számára is ellenőrzött, megbízható forrásból vásárolod meg a gyógyszereket, magától értetődő kellene legyen, hogy a lovadnak szánt készítményekkel is így jársz el.

.

A világhálónak köszönhetően ma már nem ördöngösség állatorvosi vény nélkül vényköteles állatgyógyászati készítményekhez jutni. Az sem ritka, hogy magánszemélyek kínálnak vényköteles állatgyógyászati készítményeket például a Facebookon. Ennek veszélyeire hívta fel a figyelmet a napokban a NÉBIH.

A NÉBIH közleménye:

Állattartók figyelem: állatorvosi készítményt csak legális forrásból szabad beszerezni!

“Az utóbbi időszakban a közösségi felületeken terjedő privát ajánlatok miatt felhívjuk a hobbi- és haszonállattartók figyelmét, hogy állatgyógyászati készítményt kizárólag legális forrásból szabad beszerezniük, a vényköteles szerek felírására pedig csak az állatorvos jogosult! A nem legális forrásból származó, valamint a rosszul megválasztott és helytelenül adagolt készítmények rendkívül kockázatosak lehetnek az állatok egészségére, ezért az alkalmazásuk semmiképpen sem javasolt, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályi előírások alapján „állatgyógyászati készítmény csak a forgalomba hozatali engedélyben előírt kiszerelési egységben, illetve gyűjtőcsomagolásban, az engedély mellékletében található jóváhagyott címkével és jóváhagyott magyar nyelvű használati utasítással forgalmazható”.

A Nébih lakossági jelzés alapján értesült arról, hogy a közelmúltban több ízben is bizonytalan eredetű állatgyógyászati készítményeket kínáltak eladásra a Facebookon. Mivel ezeknek a szereknek sem az összetétele, sem a biztonságos alkalmazási kritériumai nem ismertek, ártalmasak lehetnek a velük kezelt állatok egészségére, vagyis a felhasználásuk rendkívül kockázatos, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik.

Amennyiben bárki találkozik olyan állatgyógyászati termékkel, amely nem rendelkezik magyar nyelvű használati utasítással, illetve a csomagolásán nem szerepel a forgalomba hozatali engedélyének a száma, akkor jogosan feltételezheti, hogy az adott termék forgalmazása jogszabályellenesen történik. Emellett természetesen számos egyéb tényező – magánszemély által közzétett hirdetés, szokatlanul olcsó árképzés, a megszokottól eltérő csomagolás stb. – is okot adhat a gyanúra.

Ha bizonytalan egy állatgyógyászati készítménnyel/termékkel kapcsolatban, hogy az rendelkezik-e engedéllyel, akkor az alábbi adatbázis segítséget jelenthet Önnek: https://atiportal.nebih.gov.hu

Ha azonban még így sem sikerül kétséget kizáróan megbizonyosodnia arról, hogy az adott készítményt jogszerűen forgalmazzák, inkább ne vásárolja azt meg!

Valószínűleg még így is vannak lótartók, akik puszta formalitásnak, jogi csűrés-csavarásnak gondolják mindezt. Pedig nem az.

A leggyakrabban a féreghajtó paszták cserélnek gazdát illegálisan. Szinte biztos, hogy Te is láttál már Facebook posztokat lovas csoportokban “olcsó lópasztáról”, “gilisztahajtóról” vagy “olcsó ukrán féreghajtóról”.  Az ok egyszerű: a legtöbb lótartó szíve mélyén felesleges pénzkidobásnak tartja a féreghajtást és igyekszik a lehető legolcsóbban túlesni rajta. A következmény pedig az egyre inkább fenyegető és minden egyes ellenőrizetlen féreghajással közelebb kerülő rezisztancia (itt írtam erről bővebben: Olcsó ukrán féreghajtót tessék ) Pedig a rezisztancia elleni küzdelem minden lótartó jól megfontolt érdeke.

Ügyelj a szakszerű féreghajtásra❗️

📷A képeken az elmúlt pár hetünk „termését” láthatjátok (a kék nyilak a parazitákra…

Közzétette: Equi-Med Kft. – 2020. szeptember 10., csütörtök

A gyakran cirill betűs készítmények esetében probléma lehet a hatóanyag típusának és mennyiségének beazonosítása, illetve a kezelési utasítás kisilabizálása. Szerencsés korban élünk, mert ma már rendkívül biztonságos gyógyászati készítményeket használhatunk. De fontos tudni, hogy minden gyógyászati készítménynek lehetnek mellékhatásai, különösen, ha azokat a megfelelő háttértudás nélkül alkalmazza valaki.

Gyakori trükk, hogy a vásárló felé a termék lejárati idejét gyártási időként kommunikálja az eladó. Szintén kérdés hogy vajon megfelelően volt-e tárolva, hiszen semmilyen állatgyógyászati készítménynek nem tesz jót, ha nyáron a tűző napon, vagy télen -20 fokban bent marad az autóban.

Ezek persze “csak” akkor valós érvek, ha az ár mellett a minőség is döntő szempont a vásárló részéről. De itt a Racionál Horsemanshipen nem is lehet kérdés, hogy a minőség az első. Tehát: állatgyógyászati készítményt kizárólag állatorvosodtól, vagy állatorvosod utasításai alapján az (állat)patikában vásárolj.

Kapcsolódó írásaim:

Olcsó ukrán féreghajtót tessék >>

Féreghajtás: tények és tévhitek >>

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>