A lovak az őszi kikericset sem válogatják ki a szénából

Sok lótartó véli úgy, hogy a lovak tudják, mi a jó nekik és kiválogatják a szénából a mérgező növényeket. A szakemberek pedig régóta hangsúlyozzák ennek ellenkezőjét – ezt most megerősítette egy új tanulmány is.

.

Az őszi kikericset tartalmazó széna veszélyt jelenthet lovad egészségére – hívják fel a figyelmet a Lipcsei Egyetem és a Hannoveri Álltorvosi Egyetem kutatói, a Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition nemzetközi fórumon nemrégiben megjelent tanulmányukban.

Bár egyes megfigyelések szerint a lovak a legelőn elkerülik az őszi kikericset, eddig nem volt tudományos adat arról, hogy vajon a szénából is kiválogatják-e. Voltak olyan osztrák lótartók, akik arról számoltak be, hogy lovaik nem eszik meg a szénában található őszi kikericset, ugyanakkor az állatorvosok Európa-szerte rendszeresen találkoznak a kikericcsel szennyezett széna okozta mérgezéssel. A kutatás célja az volt, hogy tisztázzák a lovak őszi kikericcsel szennyezett szénához való hozzáállását.

Hat felnőtt heréltet vontak be a megfigyelésbe, a lovak külön bokszokban voltak elhelyezve. Szabad hozzáférésük volt jó minőségű szénához és kaptak ásványianyag kiegészítőt is.

A teszt során a lovaknak egy órán át olyan szénát kínáltak, amit manuálisan 1-2% kikericcsel szennyeztek. Ha egy ló több mint két növényt elfogyasztott, megszakították a megfigyelést és egy másik napon ismételték meg. Ha ezt kétszer meg kellett tenni, a lovat kivonták a kísérletből, hogy biztosan ne fordulhasson elő mérgezés. A lovak vérértékeit is monitorozták.

Hatból öt ló már az első alkalmak során elfogyasztotta a kikericset. Egy ló kezdetben nem ette meg, de néhány alkalom után már igen. Négy ló pedig kifejezetten szívesen fogyasztotta a mérgező növényt.

Mivel a lovaknak kellő mennyiségű és minőségű szénához volt hozzáférése, kizárható, hogy az éhség miatt fogyasztották volna el a kikericset.

A szerzők kiemelték:

a szénához való korlátlan hozzáférés sem zárja ki a kikericsmérgezés esélyét. Az őszi kikericset tartalmazó területek szénatermelésre nem alkalmasak.

Az őszi kikerics

Gyakori növény, egész Európában előfordul réteken, hegyi kaszálókon. Levelei és virágai bekerülhetnek a szénába. A késői kaszálás (Natura 2000-es területek!) kedvez a magok elszórásának.

A növény minden része – zölden és szárítva is – kolchicin alkaloidot tartalmaz, ami a legnagyobb koncentrációban a virágban és a termésben fordul elő. Vérérkárosító és sejtmagosztódást gátló méreg.

A mérgezés tünetei: súlyos hasmenéssel járó kólikás megbetegedés, étvágytalanság, nyálzás, vérvizelés, nehezített légzés, mozgáskoordinációs zavarok. Keringési sokk és veseelégtelenség alakulhat ki a hajszálerek megnövekedett áteresztőképessége következtében.

Valamennyi állatfajra mérgező, az elhullás 1-3 napon belül következik be, a halálos dózis lovak esetében is a hatóanyag milligrammjaiban mérhető.

Forrás:

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Legelői mérgezések: a pipacs és a ló halálos viszonya »

Fűnyírózott fű és dísznövények: lovadra leselkedő veszélyek a kertben »

A földet evő bölcs lovak legendája »

A ló és a LÓ legelő »