Lovad szeme fénye

A szemprobléma mindig vészhelyzet*, mert apró, az avatatlan megfigyelő számára gyakran alig látható problémákból rendkívül gyorsan lehet a ló látását, illetve a szemgolyó megmaradását veszélyeztető bántalom.

.

Mint oly sok más lógyógyászati probléma esetén, a lótartók a szem bántalmait is gyakran próbálják házi praktikákkal, megmaradt gyógyászati készítményekkel kezelni, és ajánlgatják ezeket egymásnak a közösségi felületeken. Azt már az elején leszögezhetjük, hogy ha a szemproblémák megoldása ennyire egyszerű lenne, akkor a lószemészet, mint szakterület, nem is létezne.

Szánj most egy kis időt arra, hogy megismerkedj a lószem egészségének megőrzésével, hogy baj esetén valóban segítséget nyújthass kedvencednek.

Az első és legfontosabb tudnivalók:

  • A szem érzékeny terület, a szem bántalmai rendkívül fájdalmasak.
  • Apró, gyakran alig látható problémákból rendkívül gyorsan lehet a ló látását, illetve a szemgolyó megmaradását veszélyeztető probléma.
  • Tehát: a szemprobléma mindig vészhelyzet.

(Remélem, a jó cél érdekében elnéztek nekem egy kis ismétlést. 😉 )

Az egészséges szem

Az egészséges lószemet szerencsére minden lótartó felismeri. Az egészséges ló nem hunyorog, a szeme nem könnyezik, nem mutat váladékot, a szem fényes, nem homályos.
Kedvező fényviszonyok esetén válik igazán jól láthatóvá a corpora nigra, magyarul szőlőgerezd ami egyúttal gyakran hozza a frászt a gyanútlan lótartókra. A corpora nigra a szem “napellenzője”, mérete és alakja lovanként más és más. Lássunk róla néhány képet!

Terina szeme különböző fényviszonyok mellett – a szőlőgerezdet kék nyilak jelölzik:

Dr. Rózsás Janka felvétele egyik páciensének szeméről:

A lovak szemproblémáinak leggyakoribb okai

Irritáció

Leggyakrabban a por és a rovarok, szél okozhatják a szem irritációját, ami jellemzően fokozott könnyezéssel jelentkezik. Ha megszűnik az irritációt kiváltó tényező, a helyzet rendeződik.

Sérülés

Sérülés érheti a szemet és a szem környékét is. Akármilyen sérülésre gondolhatunk, ami a ló bármely más testrészén is előfordulhat, de ezek a fejen és a szem környékén még a szokásosnál is nagyobb figyelmet érdemelnek. Például megrúghatja egy másik ló, beverheti a fejét, stb. A szem, a szemhéjak és a szemkörnyék, ezek beidegzése, mozgató izmai és a környező, viszonylag vékony, lágyszövettel alig védett csontok is rendkívül sérülékenyek, így a szemkörnyék sérülései mindig alapos vizsgálatot igényelnek.

Valószínűleg a leggyakoribb szemsérülés, amivel lótartóként találkozol, az, amikor egy idegen test megsérti a szem érzékeny szaruhártyáját és fájdalmas gyulladás jön létre. Ez az idegen test lehet például sár vagy por, ami például hempergéskor vagy poros pályán/fedelesben is a szembe juthat, de lehet akár valamilyen növényi rész, például egy toklász is. Szélsőséges esetben egy nagyobb idegen test teljesen átlyukaszthatja a szem rétegeit.

A sérülések speciális esete, amikor a ló saját magának okoz sérülést. Lótartóként fontos tudnod, hogy a szemelváltozások jelentős része nagy fájdalommal és / vagy viszketéssel jár, ami miatt a ló saját magában is kárt tehet. Ez pedig gyakoribb, mint gondolnád! Ezért is rendkívül fontos a szemelváltozások felderítése.

Fertőzés

A szem fertőzéseit okozhatja többféle baktérium, vírus és gomba is – és egyáltalán nem mindegy, hogy épp melyikkel van dolgunk. A fertőzések megjelenhetnek önmagukban, de megtámadhatják a valamilyen okból már problémás szemet. Tehát pl. megtelepedhetnek a szaruhártya sérülésén, vagy akár egy beszúródó növényi résszel bejuthatnak a szem különböző rétegeibe.

Immun hátterű szembetegségek

A leggyakoribb, de korántsem az egyetlen immun hátterű szembetegség a havivakság, vagy recurrens / visszatérő uveitisz. Elnevezése arra utal, hogy rendszeresen jelentkezik. A rendkívül fájdalmas gyulladás érintheti az egyik vagy mindkét szemet, rombolva a szem anatómiai képleteit. Súlyos esetekben, illetve megfelelő kezelés híján a látás és a szemgolyó elvesztéséhez vezethet.

Valószínűleg a klímaváltozásnak köszönhetően az utóbbi években új immun hátterű megbetegedések is megjelentek Európában, amelyekkel valószínűleg idehaza is találkozni fogunk előbb vagy utóbb.

Daganatos megbetegedések

A daganatos megbetegedések a lovakat is érinthetik. A szürke lovak esetében a melanóma, a különlegesebb színezetű lovaknál a laphámrák (haflingiben példul gyakori, külföldön már elérhető rá genetikai szűrés), ezeken felül pedig színtől függetlenül a szarkoid különféle formái a szem környékén is megjelenhetnek. Időben felismerve és szakszerű kezeléssel ezek nagy része gyógyítható.

Ezek csak a leggyakoribb okok, amelyeket lótartóként nem árt ismerned. A tünetek pedig legtöbbször nagyon hasonlóak: az érintett szem könnyezik / váladékozik, esetleg elhomályosul, a ló fényre és érintésre érzékeny, hunyorog, esetleg ki sem nyitja a szemét, a szemhéjak duzzadtak. Kékszemű lovak esetében riasztó tünet, ha megváltozik a szem színe.

A kezelés és a prognózis mindenekelőtt a kiváltó októl és a helyzet súlyosságától függ. Ezeket pedig csak egy megfelelően képzett állatorvos tudja megállapítani egy alapos vizsgálat után. Gyakori, hogy szükség van szisztémás, tehát injekció formájában vagy szájon át adott fájdalomcsillapítóra és/vagy gyulladáscsökkentőre. A helyi kezelés lehet a szem öblítése, akár többféle szemcsepp, szemgél, szemkenőcs, és általában nem napi egy-két, hanem sokkal inkább három-ötszöri kezelésre van szükség a mielőbbi gyógyulás érdekében. Létezik helyi injekciós kezelési lehetőség is bizonyos gyógyszerek, illetve betegségek esetén, ilyenkor az állatorvos a kötőhártya alá juttatja be a gyógyszert, így sokkal jobb hatást elérve, mintha izomba adná, vagy csak felületileg alkalmazná. Hosszabb időn át tartó kúra, illetve olyan lovak esetében, akik nem együttműködőek a kezelés során, az állatorvos katétert ültethet be a szemhéj alá a gyógyszerek problémamentes adagolásához. Súlyosabb esetekben pedig különféle műtéti megoldások segíthetnek.

Tehát a szemproblémák kezelése messze túlmutat a kamillatea vs. maradék szemcsepp kínálta lehetőségeken.

Mik a teendőid, ha lovad szemével gondok vannak?

1. Vedd észre a problémát és tegyél meg mindent, hogy ne romoljon tovább a helyzet.

A ló kerüljön nyugodt, lehetőleg sötét helyre, ne érje a szemet irritáció (pl. szél, rovarok). Utóbbiban nagy segítség lehet egy tiszta, jó minőségű, lehetőleg sötét anyagú és a szemeknek bőven helyet hagyó légymaszk. Gondoskodj róla, hogy a ló ne tudja vakarni a szemét sem a lábán, sem a környezetében. Ezt akár a ló kétoldalra való kikötésével is meg kell akadályozni.

2. Azonnal konzultálj állatorvosoddal és kövesd az utasításait.

A leggyakoribb szemproblémákat minden jól képzett lovas állatorvos felismeri és kezeli. Súlyosabb eseteknél, illetve ha alaposabb kivizsgálásra van szükség, állatorvosod javasolni fogja egy állatszemész bevonását. Idehaza dr. Makra Zita és dr. Eördögh Réka foglalkoznak a lovak szemproblémáival. Súlyos esetekben akár a ló kórházi ellátására is szükség lehet.

Semmiképp se tedd:

  • Ne az interneten kérj segítséget, és
  • ne próbálkozz házi praktikákkal, gyógynövényekkel ilyen-olyan kezelésekből megmaradt készítményekkel (a szemcseppek felbontva max. egy hónapig használhatók fel általában!),

mert lovad látását, szemének épségét veszélyezteted.

A legegyszerűbb szemvizsgálat, amit Te is elvégezhetsz

Állj szembe a lovaddal. Egészséges ló esetében a szempilláknak mindkét oldalon szimmetrikusan kell állniuk, nagyjából párhuzamosan a talajjal. Ha a szem fájdalmas, azon az oldalon a szempillák lefelé mutatnak.

További fontos tudnivalók

  • Szem közelébe csak tiszta kézzel szabad nyúlni.
  • A szemcseppentő vége is tiszta kell maradjon, nem érhet hozzá máshoz, ideális esetben a szemhez sem. Soha ne használd ugyanazt a szemcseppentőt vagy ugyanazt a tubus szemkenőcsöt több lovon.
  • A két szemről a váladékot letörölni csak két külön, tiszta törlővel szabad.
  • Tompa, nagy erejű trauma esetén a látást 6 hét múlva újra kell vizsgálni.
  • A biztosan nem látó, de fájdalmas szemgolyót érdemes eltávolíttatni.

A szemprobléma mindig vészhelyzet – néhány kivétel, ami erősíti a szabályt

  • Kivételt képezhetnek a krónikus szembetegségek (pl. uveitisz), amikor a lótartó ismeri a ló állapotát, tudja, mi a teendő bizonyos tünetek esetén. Ilyenkor nem szükséges az éjszaka közepén állatorvost kerítened, de a lehető leghamarabb konzultálj a szakemberrel.
  • Ha a probléma jól láthatóan már hosszabb ideje fennáll. Tehát pl. ha a szemgolyó évek alatt a felére zsugorodott, felesleges vasárnap éjszaka riasztanod a dokit.

Útravaló

  • Ne feledd: a szemelváltozások jelentős része nagy fájdalommal és / vagy viszketéssel jár, így megfelelő kezelés híján jelentősen rontják lovad életminőségét, lovagolhatósági és viselkedésbeli problémákhoz, illetve sérülésekhez vezethetnek.
  • Minél korábban felismered a problémát, és minél hamarabb megkapja a lovad a megfelelő kezelést, annál nagyobb az esély, hogy sikerül megőrizni látását, szemét és életminőségét.

Köszönöm a cikk lektorálását dr. Rózsás Jankának!

Forrás:

  • TheHorse.com
  • Prof. dr. Tóth József: Szemkörnyéki sérülések lovakban

Kapcsolódó írásaim:

Elrohant ez a nyár »