Olcsó kötszerek lovadnak – a hiperből

kotozes250Terina narkolepsziája* miatt nálunk az átlagosnál némileg több kötszer fogy. Na jó, sokkal. Így viszont bőven jut idő a kísérletezgetésre is.

.

A legjobb és legpraktikusabb természetesen mindig a gyógyszertárban vagy állatpatikában fellelhető kötszereket használni, és ezekkel feltölteni istállópatikát. De a lovak kreatív jószágok és különösen jó érzékkel választják ki azokat az időpontokat, amikor a lehető leginkább meg tudnak lepni akcióikkal. Ezért jó, ha ismersz néhány alternatív megoldást, ha sebkötözésre kerül a sor.

hipeerOG

Az autó mindig kéznél van

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség, ha az autód elsősegélydobozát használod. Ez a lehető legfapadosabb megoldás, de gyorssegélynek kiváló: a mull-lapokat minden további nélkül hasznosíthatod lovad ellátásban is.

De ha hiszed, ha nem, egy átlagos boltban vagy drogériában is nagyszerű kötszereket találni.

hiper790

Nem csak a “nehéz” napokon segítség

Tudtad például, hogy gézlap helyett a hölgyeknek szánt intim higiéniás termékeket (értsd: egészségügyi betét) is használhatod sebkötözésre? Tökéletesen megteszik a legolcsóbb, nóném termékek, ráadásul ezekben biztosan nincs például felesleges illatanyag.

Nagyobb kiterjedésű, erősen váladékozó sebek kötözésére ideális. Darabja pedig kb. 20 forint körül van, ha tényleg olcsót választasz, így árban is jobban jössz ki, mintha például 10×10 centis gézlapot használnál. Pedig az is olcsó és fapados megoldás. Különösen jó, hogy a betét nem szöszöl.

hipeerOG

Vattából sosem elég

A sebészeti vatta jó, mert tényleg arra készül, hogy kötözz vele. Strapabíró, akár felezheted is az anyagot, ha nincs szükség túl vastag kötésre. A Cellona szintetikus vatta még jobb. De nagy hátrányuk, hogy még a jobb gyógyszertárakban sem feltétlenül van belőlük készleten.

Szükség esetén ezért használd bátran az átlagos, hétköznapi háztartási vattát lovad lábának kötözéséhez. Mivel a sebbel a vatta nem érintkezhet, ezért nem tragédia, hogy nem steril. Kicsit nehezebben kezelhető, mint a sebészeti vatta, de olcsó, mindenhol beszerezhető és működik.

Pelenkából párakötés

Ugye tudod, hogyan készül a párakötés? Fogsz egy nagy csomag vattát, körbetekered vele lovad patáját jó vastagon úgy, hogy a pártaszél fölé, de inkább a csüdízületig jusson az anyagból. Majd fogsz egy terkercs folpakkot és azzal rögzíted a vattát de úgy, hogy felül a vatta kikandikáljon a fólia alól – így biztos lehetsz benne, hogy a kötés nem szorítja majd lovad lábát. A tartósság és az optika jegyében kívülre rugalmas öntapadó pólya kerül. (Itt mindenképp érdemes állatorvosi terméket használnod, mert a Peha Haft nem lesz elég erős.) A patát ezután ezüst ragasztóval beborítod, hogy kívülről ne jusson a kötés belsejébe nedvesség. Majd fogsz egy nagy adag langyos betadinos vizet és belecsurgatod a kötésbe a vatta és a ló lába között.

Amennyiben vattád épp nincs otthon, akár egy nadrágpelenkát is használhatsz helyette. Nem szöszöl, nem kell tekergetni, és darabárban olcsóbb, mint egy csomag vatta. Egyedül a megfelelő méret kiválasztása okozhat némi nehézséget.

Párakötés alap pelenkából - lehetne egy kicsit nagyobb az a pelus...
Párakötés alap pelenkából – lehetne egy kicsit nagyobb az a pelus…

Készülj fel a váratlan helyzetekre is

Minőségi kötszerrel dolgozni jó dolog. De előfordul, hogy a dolgok nem alakulnak épp ideálisan, így kénytelen vagy kreatív megoldásokhoz nyúlni, amikor lovad egészsége a tét. A fentiek olyan praktikus, de még szakmailag is bevállalható kompromisszumok, amikhez bátran nyúlhatsz, ha véletlenül épp kong az ürességtől az istállópatika.

Apropó istállópatika: ugye nálad is mindig fel van töltve? Átvegyük, hogy mi mindennek kell benne lennie?

* Terina 25 éves és narkolepsziás, így előfordul, hogy szundikálás közben kisebb-nagyobb balesetek érik. Emiatt (és egyébként is) folyamatos állatorvosi felügyelet alatt áll.

Kapcsolódó írásaim:

Makrancos lovak sebkezelése 9 lépésben >>

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a lólábkötözésben >>

Ebtappancs beforr >>

Bekötözhetetlen sebek lovon és kutyán? >>

A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>