Te ismered lovad szokásait?

Minden lónak vannak szokásai. És lótartóként fontos ismerned őket, hogy tudd, ha valami esetleg nem stimmel a lovaddal. 

 

.

No persze nem arra gondolok, hogy ha meglát, akkor höhögve üdvözöl, vagy épp ellenkezőleg: először szóba sem akar állni veled, és csak fél kiló almával békíthető meg. Vagy hogy melyik bokor mellett szokott halálra rémülni. Persze ezek is fontosak.

Hempergés? Fontosabb, mint gondolnád.
Hempergés? Fontosabb, mint gondolnád.

TAnita Lovasboltja

Sokkal inkább arra érdemes odafigyelned, hogy:

  • Mikor, mennyit és hogyan eszik?
  • Mikor és mennyit iszik?
  • Le szokott feküdni éjszaka?
  • Szokott hemperegni?
  • Mikor és mennyit szokott vizelni és trágyázni?

Hogy miért pont ezekre gondolok? Mert ezek a dolgok nagyon pontos indikátorai lovad egészségi állapotának.

Nézzük például az ivást: Terina jellemzően abrakolás után szokott inni, ekkor tehát rendelkezésére kell, hogy álljon a megfelelő minőségű, mennyiségű és hőmérsékletű víz. Mert ha ilyenkor az ivást valamiért kihagyja, később feltétlenül pótolja. Romeo viszont jellemzően lovaglás, illetve szénázás után iszik, tehát neki ezekben az időpontokban kell megfelelő minőségű, mennyiségű és hőmérsékletű vizet biztosítanom.

És az evés: Romeo alapvetően haspók, míg Terina diszkrétebb jelenség. Ha tehát beviszek egy merék szénát, Romeo normál esetben ügetésben vagy vágtában rohamozza a szajrét. Ha esetleg mégsem, akkor gondok vannak. Terina viszont hajlamos válogatni, szálazgatni.

A hempergés fontosabb, mint gondolnád. A lovak alapvetően jókedvükben is hemperegnek. De jelezhetik hempergéssel a kólikát is. És nagyon fontos, hogy ezt a kettőt meg tudd különböztetni egymástól.

Terina világéletében szeretett hemperegni, így saját homokozót is készítettünk neki, ahol kedvére élhet hobbijának. Még a legelést sem kezdi meg, amíg alaposan meg nem hempergett. Ráadásul nem csak a homokban és a fűben, de a sárban is eldobja magát és kora, valamint az ezzel járó ízületi problémák ellenére a felállással sincsenek különösebb gondjai. Ennek ellenére éjszaka csak ritkán fekszik le aludni.

Romeo viszont (valószínűleg ízületi problémái miatt) körülbelül 4 és 10 éves között csak akkor feküdt le, amikor aludt, vagy ha valami baja volt. Az utóbbi egy-két évben viszont rájött, hogy hemperegni alapvetően jó dolog, így nem feltétlenül indokolt a szívroham, ha nyakig sárosan látom. Reggelente viszont rendszeresen látom, hogy őkelme leheveredett éjszakára, ami szintén jó jel.

"Ja, hogy most végeztél a melóval és azt tervezted, hogy kimegyünk egy kicsit?"
“Ja, hogy most végeztél a melóval és azt tervezted, hogy kimegyünk egy kicsit?”

Ugyanis ha már éjszaka és alvás: lótartóként fontos tudnod, hogy a lovak állva csak bóbiskolni tudnak, a pihentető alváshoz nekik is szükségük van arra, hogy kényelmesen, biztonságos körülmények között elfekhessenek. Ha erre nincs lehetőségük, annak súlyos következményei lehetnek különféle magatartási és egészségi problémák formájában. Épp ezért nagyon fontos tudnod, hogy a lovad lefekszik-e aludni éjszakánként. Ehhez persze nem kell kint éjszakáznod mellette, elég, ha figyeled a sörényébe és farkába kuszálódott szalmaszálakat, illetve az esetleges koszfoltokat az oldalán.

És ejtsünk néhány szót a kis- és a nagydolgokról… Mint arról már volt szó itt a Racionál Horsemanship Horszmensipen, a lótrágya a kulcs a boldogsághoz. Ha ugyanis megfelelő időközönként, megfelelő állagot és mennyiséget potyogtathat, a ló boldog és egészséges. Ha a ló megfelelő időközönként, megfelelő állagot és mennyiséget potyogtat, a lótartó, a lovas és az állatorvos is boldog. Ez ennyire egyszerű! Viszont ha a fenti paraméterek bármelyike is megváltozik, az súlyos problémát is jelezhet.

A trágya mennyisége, színe, állaga is fontos információ a lótartónak
A trágya mennyisége, színe, állaga is fontos információ a lótartónak

Szintén fontos, hogy lovad hol, mikor, hányszor és mennyit vizel. Vannak ráadásul olyan lovak, akik folyó ügyeiket csak szalmán hajlandóak elvégezni, a karámban vagy a legelőn pedig egész egyszerűen sztrájkot hirdetnek. Nekik nagy segítség, ha kihelyezel nekik némi szalmát, ahol kényelmesen elvégezhetik a dolgukat. Ehhez viszont az kell, hogy ez a furcsa szokás még időben kiderüljön.

Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
Különös ismertetőjegyem, hogy ritka béna fotós vagyok,
és semmi remény arra, hogy ez valaha változni fog. 😉

Tehát:

  • Lótartóként fontos, hogy ismerd lovad szokásait
  • De ne feledd: lovad szokásai is változhatnak, igyekezz lépést tartani velük

Kapcsolódó írásaim:

Lószart mindenkinek! >>

Romeo és a kamillatea >>