Átgondolt évkezdés lótartóknak

Mit szólnál hozzá, ha idén felkészültebben vághatnál neki az új évnek, megspórolva ezzel jó néhány kellemetlen meglepetést és sok-sok idegeskedést? A dolog egyszerűbb, mint gondolnád, próbáld ki!

.

Legyen naptárad

A tervezés alapja: végy egy naptárt, tölts le EgészségNapLÓt lova(i)d számára, vagy használj egy bármilyen Neked szimpatikus naptár alkalmazást. A lényeg, hogy :

  • legyen jól áttekinthető
  • legyen mindig kéznél
  • használd rendszeresen

Az első az egészség

Mindennek az alapja a LÓ egészség, ezért a tervezést is kezdd lovad egészségtervével:

  • Vedd elő lovad útlevelét, vagy tavalyi EgészségNapLÓját, és gyűjtsd ki a legutóbbi vakcinázások, féreghajtások, szaruszabályozás és patkolás, illetve szájüregi ellenőrzések dátumát. Ezek alapján jegyezd fel a tervezett dátumokat az idei naptáradba.
  • Indítsd egy jó új szokással az évet: ideje a féreghajtás előtt bélsárvizsgálatot is végeztetned.
  • Ellenőrizd lovad legutóbbi kötelező vérvizsgálatának időpontját.

A fentiek alapján már jó előre leegyeztetheted az első időpontokat állatorvosoddal és patkolókovácsoddal, ezért ők is hálásak lesznek. Érdemes hasonló előrelátással élni a továbbiakban is: a szaki látogatásakor már kitűzhetitek a következő látogatás körülbelüli időpontját is.

Amennyiben még nemtöltötted ki, ideje, hogy elkészítsd lovad gondozási adatlapját is.

Végezetül ellenőrizd a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és takarmánykiegészítők lejárati dátumát és pótold azokat, amelyeknek már kifutottak a megszabott felhasználási időből.

Lószállítás

Amennyiben rendelkezel saját lószállítóval, illetve a hozzá szükséges jogosítvány kategóriákkal, elő a dokumentumokkal! Ellenőrizd járműveid műszaki érvényességi idejét, biztosításának érvényességét, valamint jogosítványod érvényességét is.

A jó minőségű takarmány

Amennyiben magad szerzed be lovad takarmányát, érdemes a vásárlásra szánt hónapokat előre jelezned magadnak, hogy kiadásaidat ennek megfelelően tervezhesd.

Ha lovad időszakosan fogyaszt valamilyen takarmánykiegészítőt, megér egy emlékeztetőt, hogy időben beszerezhesd a terméket.

Átgondolt szervezés – kevesebb stressz

Mindez akkor sem felesleges időtöltés, ha gyakorlott lótartó vagy, hiszen a teendők és kiadások áttekintése éves szinten jobb rálátást és jobb tervezhetőséget ad, így kevesebb kellemetlen meglepetés ér majd év közben. Hiszen lótartóként bizonyára tudod, hogy nincs az a mennyiségű pénz, ami a lovak mellett felesleges lenne.

A fent leírt tervezés segít azt is jobban átlátni, hogy melyek azok a hónapok, amikor várhatóan kevesebb lesz a kiadásod, így lehetőséged adódik egy kicsit előre takarékoskodni a húzósabb hónapokra, vagy előre nem látható kiadásokra.

További letölthető tudásanyagok a Racionál Horsemanshipen:

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>

Készíts lovadhoz kezelési útmutatót! >>

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>