Véget ért a világ (minden bizonnyal) leghosszabb szénaháló tesztje

Így 2021 elején ünnepélyesen úgy döntöttem, lezárhatom és hivatalosan is sikeresként könyvelhetem el a világ minden bizonnyal leghosszabb szénaháló-tesztjét, amibe még 2015 elején fogtam bele. Lássuk, mi is történt!

.

Ezt írtam 2015 elején Így készül a szénaháló c. bejegyzésemben:

“Terina és Romeo már jó két éve szénahálóból kapják a szálast. Szénahálózásunk történetében 2014 őszén kezdődött új fejezet. Ekkor mintha összeesküdtek volna ellenünk a gyártók, innentől kezdve már csak aprócska hálókat találtam a lovasboltokban, melyek láttán egy átlagos ló, de Romeo mindenképpen sokkot kapott és ha tehette volna, azonnal tárcsázza az állatvédők telefonszámát. Az éjszakai szénaadagja ugyanis csak két ilyen hálóba fért bele.

Fél év alatt sok pénzt és időt fecséreltem el arra, hogy újra normális szénahálót szerezzek be – hiába. Ekkor döntöttem úgy, hogy elég volt a felesleges pénzköltésből, meg a keresgélésből, én magam fogok szénahálót készíteni. És nem bántam meg!”

Utóbbi kijelentésemet pedig az eltelt évek után is tartom. Az a 2015 elején készített szénaháló ugyanis hat év intenzív használatot bírt ki Romeo mellett. Ez azt jelenti, hogy hat éven át minden egyes napon legalább kétszer meg volt töltve és használta az én igencsak vehemens lovam.

Lássuk a különbséget! Így néztek ki a bolti szénahálóim mindössze néhány hónap használat után. Jól látszik, hogy a ló akaratlanul is fogyasztott műanyagot a szénával:

Elhasználódott szénahálók
Elhasználódott szénahálók

És így néz ki a most hatéves szénahálóm. A legrosszabb állapotban lévő részeknél sem figyelhető meg a műanyag durva szálazódása:

Hat évig mindössze annyi teendőm volt ezzel a szénahálóval, hogy naponta kétszer megtöltsem. Nem engedtek el a karikák, nem kellett lyukakat foltozgatni rajta, és végső soron hat évig nem kellett másik szénahálót vennem.

Épp ezért jó szívvel ajánlom minden lótartónak. Ha Te is szeretnél egy prémium minőségű, szuper strapabíró szénahálót lovadnak, két lehetőséged is van. Ebben a cikkben megtalálod az elkészítés módját: Így készül a szénaháló »

Illetve megrendelheted tőlem álmaid szénahálóját a lovad számára ideális hosszúságban és lyukmérettel.

Az alapmodell hasznos hossza 120 centiméter, ez megrakva 90 centiméter lesz. De persze az adott ló igényeihez és a tartásmódhoz alkalmazkodva az egész kicsitől az akár 140 centiméter hosszú giga hálókig bármi megvalósítható. Fontos, hogy a szénahálók a rendszeres használat során nyúlnak, így pl. egy 140 centiméter hosszúságú háló végleges hossza néhány hónap használat után 160-165 cm lesz. Ezzel érdemes már a megrendeléskor számolni.

A kép kattintással nagyítható
A kép kattintással nagyítható
  • Ha csak az a cél, hogy lovad lassabban egyen, az 5-6 centiméteres lyukméret tökéletesen megfelelő.
  • Ha egészségügyi problémái miatt szigorúan porciózni kell a szálastakarmányt, a 3-4 centiméteres lyukméret lesz a megfelelő.
  • Ha csak a kellemes időtöltés a cél a bokszban, karámban vagy lószállítóban, a 10 centiméteres lyukakon át kellemesen elszénázgathat kedvenced.

A hálók kézzel készülnek, ezért a lyukak között a legnagyobb odafigyelés ellenére is van némi méretbeli szórás.

A kép kattintással nagyítható
A kép kattintással nagyítható

A felhasznált fonatolt PP kötél stapabíró, minőségi alapanyag, ami hosszú távon is tartós és rendszeres használat esetén sem kezd szálazódni, tehát lovad a széna mellé nem fog műanyagot szálazgatni. Így nem kell néhány havonta új szánahálót vásárolnod, ami egyrészt pénz- és időpocsékolás, másrészt felesleges műanyag-felhasználás.

A kép kattintással nagyítható
A kép kattintással nagyítható

Tény, hogy egy Racionál Horsemanship prémium szénaháló nem annyiba kerül, mint a bolti, de jóval tovább használhatod majd probléma nélkül, így nem csak szénát, de időt és utánajárást is megspórolsz.

További információ, árajánlatkérés és megrendelés »

Kapcsolódó írásaim:

Így készül a szénaháló »

A szénaháló megtöltése nem ördöngösség! »

A szénaháló jó barátod »

További hasznos cikkek a szénahálókről és szénaetetőkről »