Készíts lovadhoz kezelési útmutatót!

Belegondoltál már, mi lesz lovaddal, ha Veled történik valami? Ki fogja ellátni? Ki ismeri a szokásait? Ki tudja, hogy mikor milyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt kell kapnia, vagy hogy mondjuk a legelőn is pataharangot kell viselnie? Bár ilyen jellegű előrelátásra mindig szükség lenne, a koronavírus járvány rendkívül markánsan felhívta a figyelmet arra, hogy lovad ellátásáról akkor is gondoskodnod kell valahogy, ha esetleg Te magad nem lehetsz mellette.

.

A koronavírus terjedése és a járvány megfékezésére bevezetett korlátozások nyomán számos lovas elgondolkodott rajta, hogy vajon mi lesz kedvencével, ha esetleg kijárási tilalmat vezetnek be. Vannak lovardák, amelyek erősen korlátozták személyforgalmukat (abszolút helyesen, itt olvashatsz erről bővebben: Felelős lótartók legfontosabb feladata: #maradjotthon), vannak, amelyek egyszerűen önkéntes karantént hirdettek és lezártak. De az sem megnyugtató tudat, hogy akár a hatóság is karantén alá helyezheti a lovardát. Akárhogy is, a lótartót egyetlen dolog érdeki: mi lesz az ő kedvencével.

TAnita Lovasboltja

A legtöbb lovarda vélhetően fel van készülve arra, hogy a lótartók közreműködése nélkül is ellássa a létesítményben tartott lovakat. Ez alatt továbbra sem azt értjük, hogy a kedves patás puszit kapjon este a homlokára, vagy fel legyen készítve a Díjugrató Országos Bajnokságra, hanem azt az ellátást, ami a jólétéhez és egészségének megőrzéséhez szükséges.

Letölthető, egyszerű, áttekinthető kezelési útmutató lovadhoz

Lótartóként a helyzet eredményes kezeléséhez azzal járulhatsz hozzá a leginkább, ha megkönnyíted a lovarda személyzetének dolgát és átadsz lovadról minden szükséges információt. Mégpedig egyszerűen, strukturáltan, áttekinthetően és kezelhetően. Erre szolgál a lógondozási adatlap, amin feltüntetheted lovad egészségügyi adatait, a szükséges gyógykezelést, az etetésére és mozgatására vonatkozó információkat, de akár napirendjét is, valamint azt, hogy betegséged, távolléted, akadályoztatásod esetén ki dönthet a lovaddal kapcsolatos kérdésekben.

Kattints IDE és töltsd le az adatlapot PDF-ben!

Egy ilyen adatlap kitöltése nem csak a bértartók számára hasznos, hanem jó szívvel ajánlható az otthon lovat tartóknak is. Egyszerűen gondolni kell arra, hogy átadható legyen a lovak gondozásának feladata abban az esetben, ha a gazdi nem tudja ellátni őket, mert megbetegszik.

Bár ez az adatlap most a koronavírus járvány miatt rendkívül aktuális, a jövőben “békeidőben” is javallott a használata, hiszen bárkit érhet például baleset.

Gondolkodj tehát előre:

A lógondozási adatlap dr. Bába András lógyógyász specialista ajánlásával készült.

Gondoskodj lovadról akkor is, ha Te nem lehetsz vele. És #maradjotthon.

Kapcsolódó írásaim:

Felelős lótartók legfontosabb feladata: #maradjotthon >>

A koronavírusról lótartóknak >>

További letölthető tudásanyagok a Racionál Horsemanshipen:

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>