Készíts lovadhoz kezelési útmutatót!

Belegondoltál már, mi lesz lovaddal, ha Veled történik valami? Ki fogja ellátni? Ki ismeri a szokásait? Ki tudja, hogy mikor milyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt kell kapnia, vagy hogy mondjuk a legelőn is pataharangot kell viselnie? Bár ilyen jellegű előrelátásra mindig szükség lenne, a koronavírus járvány rendkívül markánsan felhívta a figyelmet arra, hogy lovad ellátásáról akkor is gondoskodnod kell valahogy, ha esetleg Te magad nem lehetsz mellette.

.

A koronavírus terjedése és a járvány megfékezésére bevezetett korlátozások nyomán számos lovas elgondolkodott rajta, hogy vajon mi lesz kedvencével, ha esetleg kijárási tilalmat vezetnek be, vagy ha ő maga kerül karanténba. Vannak lovardák, amelyek az első hullám alatt erősen korlátozták személyforgalmukat (itt olvashatsz erről bővebben: Felelős lótartók legfontosabb feladata: #maradjotthon), vannak, amelyek egyszerűen önkéntes karantént hirdettek és lezártak. De az sem megnyugtató tudat, hogy akár a hatóság is karantén alá helyezheti a lovardát. Akárhogy is, a lótartót egyetlen dolog érdeki: mi lesz az ő kedvencével.

A legtöbb lovarda vélhetően fel van készülve arra, hogy a lótartók közreműködése nélkül is ellássa a létesítményben tartott lovakat. Ez alatt továbbra sem azt értjük, hogy a kedves patás puszit kapjon este a homlokára, vagy fel legyen készítve a Díjugrató Országos Bajnokságra, hanem azt az ellátást, ami a jólétéhez és egészségének megőrzéséhez szükséges.

Letölthető, egyszerű, áttekinthető kezelési útmutató lovadhoz

Lótartóként a helyzet eredményes kezeléséhez azzal járulhatsz hozzá a leginkább, ha megkönnyíted a lovarda személyzetének dolgát és átadsz lovadról minden szükséges információt. Mégpedig egyszerűen, strukturáltan, áttekinthetően és kezelhetően. Erre szolgál a lógondozási adatlap, amin feltüntetheted lovad egészségügyi adatait, a szükséges gyógykezelést, az etetésére és mozgatására vonatkozó információkat, de akár napirendjét is, valamint azt, hogy betegséged, távolléted, akadályoztatásod esetén ki dönthet a lovaddal kapcsolatos kérdésekben.

Kattints IDE és töltsd le az adatlapot PDF-ben!

Egy ilyen adatlap kitöltése nem csak a bértartók számára hasznos, hanem jó szívvel ajánlható az otthon lovat tartóknak is. Egyszerűen gondolni kell arra, hogy átadható legyen a lovak gondozásának feladata abban az esetben, ha a gazdi nem tudja ellátni őket, mert megbetegszik.

Bár ez az adatlap most a koronavírus járvány miatt rendkívül aktuális, a jövőben “békeidőben” is javallott a használata, hiszen bárkit érhet például baleset.

Gondolkodj tehát előre:

A lógondozási adatlap dr. Bába András lógyógyász specialista ajánlásával készült.

Gondoskodj lovadról akkor is, ha Te nem lehetsz vele. És #maradjotthon.

Kapcsolódó írásaim:

Felelős lótartók legfontosabb feladata: #maradjotthon >>

A koronavírusról lótartóknak >>

További letölthető tudásanyagok a Racionál Horsemanshipen:

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>