Egy nap a Pannon Lógyógyászatnál

Augusztus közepén egy napon át kísérhettük figyelemmel a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálatnál zajló munkát a Kamarai Állatorvos főszerkesztőjével, dr. Perényi Jánossal. Az elkészült praxisriport a folyóirat friss és ropogós 2020. évi 3. számában jelent meg.

.

Aki ismeri a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat alapítóját és vezetőjét, dr. Hevesi Ákost, az tudja, hogy energiája és lelkesedése kiapadhatatlan, így egy percig sem volt kérdés, hogy sikerül-e elég anyagot gyűjteni a praxisriporthoz. Sokkal inkább az volt a kihívás, hogy a Hevesi doktortól kapott útravalóból mit zsúfoljak bele a rendelkezésre álló 30-35.000 karakteres terjedelembe és mi az, amit kénytelen leszek kihagyni.

Az elhangzottakból szeretnék egyetlen bekezdésnyit kiemelni, ami Hevesi doktor egyik rendkívül fontos üzenete a lótartók felé:

“Magyarországon az ellátóhelyre való beszállítás még mindig messze elmarad attól a szinttől, mint ami valóban indokolt volna, és amilyen szinten mozog ez az arány Ausztriában, Németországban, Angliában. Olyan beavatkozásokra is sokszor markánsan agitálni kell a tulajdonost, aminél egyébként teljesen kézenfekvő, hogy sokkal jobb lenne kórházi ellátásban már a vizsgálatot is elvégezni. Az egyik oka azt gondolom, hogy a lovastársadalom praktikus érettsége messze elmarad a nyugatitól, a másik pedig a kényelem, hogy inkább az állatorvos menjen ki, ne kelljen mozdulni. És ez a nyomósabb ok, ugyanis ha kimegyünk és megállapítjuk, hogy mégis be kell hozni az állatot, nagyon egyszerű matematika, hogy ez bizony többe kerül. De szerencsére azt látom, hogy ez nagyon sokat változott az utóbbi években.”

Ezúton is köszönöm Hevesi doktornak és kollégáinak, , dr. Sudár Dórának, dr. Szalai Saroltának, dr. Takács Noéminek és dr. Ütő Dánielnek, hogy megtiszteltek bizalmukkal, Perényi doktornak pedig ismét köszönettel tartozom ezért a rendkívül érdekes és tanulságos megbízásért.

Kapcsolódó írásaim:

Lovas állatorvosok mindennapjai a koronavírus járvány idején >>

Lógyógyászati Kongresszus egy letűnt világban >>

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Lótakarmányozás a Kamarai Állatorvosban >>

A főszerepben dr. Rózsás Janka >>

Interjú dr. Krajcsovics László lógyógyász specialistával >>

Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében >>

Csak egy kis olvasnivaLÓ – a Lógyógyászati Kongresszusról >>