Vigyázz magadra, lovadra és állatorvosodra: Covid-intelmek lótartóknak

Az utóbbi néhány hétben egy sor kiváló lovas állatorvossal beszélgettem és mi másról is lehetett volna szó, mint a koronavírusról. Megkértem őket, mondják el, mit üzennének a lótartóknak, mi az, amit szerintük a jelenlegi helyzetben minden lótartónak meg kellene fogadnia.

.

Mire ez a cikk megjelenik, vidéken már feloldották az egyébként sem túl szigorú kijárási korlátozást, és az élet minden területén felsejlenek az enyhítések. Azt persze csak az idő fogja megmutatni, hogy ez csupán egy pillanatnyi felszusszanás, vagy valóban fellélegezhetünk és az élet többé-kevésbé visszatérhet a normál kerékvágásba. Épp ezért még jó ideig fontos, hogy vigyázzunk lovaink állatorvosainkra.

Dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs munka közben
Dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs munka közben

Dr. Bába András, lógyógyász specialista, az MLGYÁE elnöke, egy többszemélyes praxis vezetője

Mondhatjuk, hogy dr. Bába András neve fogalom a lótartók körében, akik még az ország legtávolabbi pontjain élő lovasoknak is gyakran ajánlják őt és a Polequi csapatát. És bár leginkább a fővárosban és környékén tudnak eseteket vállalni, általában reggeltől estig tele vannak munkával.

„Azt javaslom a lótartóknak, hogy gondolják végig, hogy az adott beavatkozás, ami miatt kihívják állatorvosukat, tényleg fontos, vagy tűr némi halasztást. Ha nem tudják eldönteni, beszéljék meg bátran az állatorvosukkal. Mindenképp vegyék figyelembe, hogy az állatorvosnak is vigyáznia kell a saját egészségére, így az állatorvosi látogatáshoz biztosítsák az biztonságos környezetet:

  • a ló vizsgálata lehetőleg szabadtéren történjen
  • a lovat egy személy vezesse fel az állatorvosnak és más ne legyen jelen a vizsgálat, illetve kezelés alatt
  • tartsák be a biztonságos védőtávolságot”

Dr. Molnár József lógyógyász specialista

Dr. Molnár Józsefet számos lótartó ismeri, elsősorban a sántasággal kapcsolatos problémakörökre koncentrál. Sok lótartónak nyújtott már segítséget és megbízható szakmai információt weboldala, a Lósántaság.hu is. Emellett egy sikeres kisállatpraxist működtet Székesfehérváron, ahol szintén az ortopédia a szívéhez leginkább közel álló szakterület.

Dr. Molnár József a jelenlegi helyzet kapcsán elmondta: „nem kell egymástól félni, de azért próbáljuk meg a testi kontaktust minimalizálni, a távolságot tartani. A legfontosabb, hogy az idősekre és a veszélyeztetettekre vigyázzunk, mert a fiatalok között bárki lehet, aki épp keresztülmegy a fertőzésen és épp szórja a vírust. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy amikor egy fiatalabb emberrel találkozunk, sosem tudhatjuk, hogy hazamegy-e egy veszélyeztetett családtagjához.”

Dr. Horti Klára, Equi-med Kft.

Az Equi-med belgyógyászatra és újszülött csikókra fókuszáló praxis praxis, dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs jellemzően sürgősségi ellátást nyújtanak klienseiknek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha az ő telefonjuk megcsörren, tudják, hogy menniük kell. Lássuk, ők mit kérnek a lótartóktól:

„Arra kérünk mindenkit, hogy tartsunk biztonságos távolságot. Mi sajnos azt tapasztaljuk, hogy erre sajnos a lovardákban nem ügyelnek, gyakran csoportosulnak az emberek. A lovát mindenki le akarja mozgatni, és abszolút nem figyelnek erre. Pedig most tényleg senki nem tudhatja, ki fertőz és ki nem.

Ez a lovasok között is fontos, de a lótartó és az állatorvos viszonyában különösen. Az már szinte általános, hogy kerüljük a kézfogást. De fontos lenne tényleg minden felesleges fizikai érintkezést elkerülni. Természetesen megértjük, hogy a lótartónak ki kell jönnie a lovardába, különösen, ha beteg a lova, illetve időnként lemozgatni, de ezekre az alapvető dolgokra kint a lovardában is figyelni kell” – emelte ki dr. Horti Klára.

Dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs a praxis Facebook oldalán is megjelentették, milyen védőintézkedéseket alkalmaznak munkájuk során, ők arra is megkérik a lótartókat, hogy látogatásuk során viseljenek maszkot.

Dr. Rózsás Janka

Dr. Rózsás Janka egyike azon lovas állatorvosoknak, akit saját lova is hazavár, és épp emiatt lótartóként neki is alkalmazkodnia kellett a járvány miatt a lovardában elrendelt szigorításokhoz. Ezért aztán nem a véletlen műve, hogy ő ebből az irányból közelítette meg a témát:

„A lótartóknak igazából örökérvényű igazságokat üzennék: megbízható emberekre hagyd a lovad, mert a vírus nélkül is lehet olyan problémád, hogy nem tudsz kimenni hozzá. Bízd olyan emberekre, akiben megbízol, lelkiismeretesek, szakmailag felkészültek. Nyilván ezt meg is kell fizetni akár pénzben, akár törődésben, hozzáállásban. Nem lehet egygazdás a ló, mert veled is bármikor bármi történhet, és akkor másoknak is hozzá kell tudnia nyúlni a lovadhoz.

És még valami: tudom, hogy nehezen megoldható, de a lótartás sajnos igényli, hogy legyen vésztartalékod bármilyen, akár egészségügyi vészhelyzetre. Mert ha nem megy jól a szekér, Te akkor is felelősséggel tartozol a lóért, ezeket a helyzeteket akkor is át kell vészelni.”

Dr. Rózsás Janka - Fotó: Racionál Horsemanship
Dr. Rózsás Janka – Fotó: Racionál Horsemanship

Egy kis kitekintés

Kíváncsi voltam arra is, hogy más országokban hogyan élik meg, hogyan látják a jelenlegi helyzetet a lovas állatorvosok.

Dr. Nagy Árpád – Svédország

Dr. Nagy Árpád a járványhelyzetet rendkívül lazán kezelő Svédországban gyógyítja a lovakat. Bár kijárási korlátozásoktól ott nem kell tartani, azt mondja, a helyzetet arrafelé sem veszik félvállról:

„Nyilván jobb óvatosnak lenni, mint elbagatellizálni és túlságosan könnyelműen állni a dologhoz. Viszont semmilyen esetben sem segít a pánik, ha az ember túlreagálja, túlstresszeli. Ez egy helyzet, amihez alkalmazkodni kell mind gazdaságilag, mint egészségügyileg, és akkor tudjuk jól venni ezt az akadályt.

Az óvatosság szerintem is fontos. Az, hogy az ember odafigyeljen a személyes és a környezetének higiéniájára, járványhelyzetben még fontosabb, mint normál szituációban. Ha az ember az alapvető szabályokat betartja, tehát aki beteg, otthon marad, ha mindenki jobban figyel a higiéniára, kerüljük, hogy tömegbe menjünk, akkor nagyobb valószínűséggel megfogható a járvány. A hazavitt élelmiszer fertőtlenítése is jó ötlet, illetve hogy hazaérkezve a kint használt ruhát vegyük le. Ezek szerintem olyan alapvető intézkedések, amiket érdemes mindenkinek bevezetni.

Itt a tulajdonosok nem viselnek maszkot, nem védekeznek annyira, pedig elgondolkodhatnának rajta páran, hogy óvatosabbak legyenek.”

Dr. Apáti-Nagy Glória – Anglia

Dr. Apáti-Nagy Glória neve már ismerős lehet a Racionál Horsemanship olvasói számára, hiszen neki köszönhetően 2018-ban bepillanthattunk egy igen neves angol lókórház, a a Rossdales Equine Hospital mindennapjaiba, illetve az angliai lógyógyászati ellátásba. Dr. Apáti-Nagy Glória jelenleg is Angliában él, így gyakorlatilag az első sorból szemlélte végig, hogy a koronavírus hogyan fektette két vállra a szigetország egészségügyi ellátórendszerét.

Nagyon érdemes komolyan venni és tényleg mindent megtenni, betartani. Az alapok persze ugyanazok: kézmosás, kesztyű, maszk, saját ló, saját környezet. Vagyis mindenki foglalkozzon a saját lovával, a saját dolgával a saját környezetében.

A lehető legjobb módon érdemes elkerülni a bajt. Nem ez a legjobb időszak elmenni hosszú lovastúrákra, meg terepakadályokat ugratni. Ha lovas állatorvosként kapsz egy hívást egy ilyen járvány idején, hogy kiment a lovas terepre és ott megsérült a ló – vagy a lovas -, elég nyomatékosan megkérdezed, hogy ez ugyebár elkerülhető lett volna, akkor miért nem kerültük el?

És még valami: legyen mindenki türelmes. Ez egy állapot, el fog múlni.

Dr. Bocz Nóra – Ausztria

Dr. Bocz Nóra Ausztriában dolgozik, ahol a lovardák működését is szigorúan szabályozták, a lótartók sem látogathatták szabadon lovaikat. Az a praxis, ahol ő dolgozik, a legszigorúbb korlátozások idején (március közepétől április végéig) átállt nagyrészt vészhelyzeti ellátásra.

„A lótartóknak azt üzenném, hogy legyenek türelmesek és nyugodtak. Vigyázzanak az állatorvosukra, patkolókovácsukra, az istálló személyzetére. Mert ha ezek az emberek kiesnek, akkor a lovuk alapvető ellátása kerül veszélybe. Tehát ha nem, vagy nem annyit mehetnek a lovukhoz, mint amennyit szeretnének, ezt most sajnos el kell fogadni. Tudom, nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek csak bokszos tartásban van a lovuk, a karámozás, mozgatás nem megoldott, illetve azok, akiknek a lova valamilyen kezelést kap, vagy terápia alatt áll (pl. kontrollált mozgatás ínsérülés miatt, amit ők maguk végeznének). Az ilyen lovak helyzetét igyekezni kell a körülményekhez képest megoldani, bár az istálló személyzetének a kapacitása is véges. Ezek sajnos nehéz helyzetek.”

Mint dr. Bocz Nóra mondja, kollégáival arra számítottak, hogy sok kólikás esetük lesz amiatt, hogy a lovasok nem tudják majd mozgatni a lovaikat, de ez szerencsére nem következett be.

Folytatása következik

Számomra rendkívül érdekes volt minden egyes beszélgetés, hiszen minden egyes interjúalanyom más és más pontokat emelt ki ugyanazon téma kapcsán, amihez további érdekességként hozzáadódtak az egyes országok sajátosságai. Köszönöm nekik ezeket a beszélgetéseket!

Van még a tarsolyomban néhány ilyen üzenet, tehát folytatása következik!

Kapcsolódó írásaim:

Készíts lovadhoz kezelési útmutatót! >>

Felelős lótartók legfontosabb feladata: #maradjotthon >>

A koronavírusról lótartóknak >>

A főszerepben dr. Rózsás Janka >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában >>

Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében >>